De beste rosé wijn? Dit vindt de wijntop van Nederland de allerlekkerste [2020]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Inmiddels is het ruim drie jaar geleden dat we zes de topsommeliers vroegen naar hun beste rosé wijnen. Maar nog altijd is dit artikel een van onze best gelezen items ooit.. 

Tijd voor een update. Wijn is natuurlijk lang niet eeuwig houdbaar en elk jaar brengt andere wijnen voort. Zeker bij rosé wijnen komen er elk jaar spetterverse versies op de markt

Welke rosés mag je dit jaar niet missen? We hebben het de top van de wijnindustrie gevraagd. Bloggers, journalisten, inkopers en sommeliers verklappen je hun favoriete rosés. Lees mee!

rose wijnen

De beste rosé wijnen volgens dé wijnkenners van Nederland

#1 De beste rosé wijn volgens Harold Hamersma

Harold ken je van zijn handige Super Supermarkt wijngids, die hij samen met Esmee Langereis schreef. Als er iemand goed is met wijnlijstjes, zijn zij het wel. 

Naast de gids is er sinds dit jaar ook een handige website, waar het hele jaar door nieuwe wijnen op verschijnen, ook zo’n 314 rosé wijnen die de goedkeuring van de Grote Hamersma en mevrouw Langereis kunnen verdragen. 

De favoriete rosé van wijnjournalist Harold

Beste rosé wijn onder de € 15 | Mart Gramona

Sublieme, verfijnde rosado, zegt Harold. Fris, mysterieus, kruidig, ouderwets rood fruit, herinneringen aan aardbeien zonder suiker geprakt op een sneetje wit, inclusief het korstje. 

#2 De beste rosé wijn volgens Winemugs

Winemugs gaat over wijn én wijnliefhebbers! Want wijn is er om te delen, net zoals de verhalen erachter. Humoristische situaties, zoetsappige clichés en momenten van bezinning; het smaakt altijd naar meer.

Nadine Sevriens en Boris Bunnik struinen de  terrassen af op zoek naar verhalen en gaan regelmatig op wijnreis. Ze verzamelen wijntips, maken portretten van wijndrinkers wereldwijd en hebben sinds kort een YouTube kanaal met een flinke scheut winetainment.

winemugs
Winemugs & Math Bollen van Hoeve Nekum

De beste rosé wijn volgens wijnbloggers Winemugs

Beste rosé wijn onder de € 15 | Le Grand Cros Rosé

Tja, ook wij hebben een zwak voor de zalmroze rosé uit de Provence. Hebbedingen zijn het, maar als het op de smaak aankomt zijn ze vaak een tikkeltje saai. Toen kwam de rosé van Domaine Le Grand Cros in ons leven. Een rosé die tegen een stootje kan. Smaakt naar een heerlijk zomers fruitmandje. Het kruidige van de rozemarijn geeft ‘m voldoende pit. Vooraf goed koelen en het genieten van je lange zomeravond kan beginnen.

#3 De beste rosé wijn volgens Cathy Moerdijk

Cathy Moerdijk is een drukke baas in de wijnindustrie. Wijn en gastronomie beheersen haar leven al meer dan 30 jaar. Cathy won behoorlijk veel wijnprijzen waaronder “beste inkoper” en “leading wine lady”.
Voorheen selecteerde zij de wijnen van importeur Vinites en was zo mede verantwoordelijk voor menig wijnkaart in Nederland. Tegenwoordig kun je van haar vakmanschap genieten in Hotel de Klughte waar zij samen met haar man, meesterkok Imko Binnerts, de meest waanzinnige wijn spijs combinaties maakt in hun restaurant Puur Zee. Tip: ze hebben ook een wijn webshop!

Cathy en Imko

Favoriete rosé van topinkoper Cathy

Beste rosé wijn onder de € 15 | Si Irresistible brut

‘Ik doe bubbels, is dat ook goed?’, vraagt Cathy? Nou, deze zeker. Tonen van aardbeien nemen je mee terug naar je jeugd. Proef verse frisse bessen en witte perzik. Wie wil dat nu niet? 

Meer winereviews?

#4 De beste rosé wijn volgens Edwin Raben

Edwin Raben begon zijn horeca carriere als kok. Als snel maakte hij de switch naar de voorkant. Waar hij als sommelier werkte in verschillende toprestaurants zoals La Rive en Landgoed Wolfslaar (waar hij mede eigenaar van was).

In totaal werd hij 4 keer bekroond als beste sommelier van Nederland. In 1997 werd hij 3e tijdens de wereldkampioenschappen voor sommeliers in Parijs. Als voormalig voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommelier en als lid van de examencommissie van de Internationale Sommelier Vereniging (A.S.I.) kent hij de Internationale sommelierwereld als geen ander.

Tegenwoordig heeft Edwin een eigen wijnwinkel, is public speaker en schrijft columns voor diverse bladen. Ook geeft hij les aan wijnliefhebbers met de Edwines School. 

De favoriete rosé wijn van topsommelier Edwin Raben

Beste rosé wijn onder de € 15 | Rosa Dei Frati Riviera del Garda Classico Chiaretto

Super rosé met een heel verleidelijke geur en lange, gevulde afdronk. Net onder de 15 euro. De wijn is geweldig waar je voor deze kwaliteit vaak veel meer betaald, want ook goede rosé kent hoge prijzen tegenwoordig.

lekkere rose

Rosé kopen?

Als je rosé koopt moet je op een aantal dingen letten. Rosé wijnen zijn per definitie absoluut geen bewaarwijnen. Je wilt ze dus zo vers mogelijk drinken. Let dus op het jaartal bij het kopen! 

Rosé wijnen zijn er – heel kort door de bocht – in twee stijlen. De lichtgekleurde, frisse en kruidige stijl die je kent uit de Provence. Heel populair nu en veelvuldig gekopieerd buiten de Franse wijnregio. Deze vinden wij erg lekker dit jaar. 

Daarnaast, en dat wordt vaak over het hoofd gezien, worden er ook stevige en fruitige rosés gemaakt vol kleur. Deze gastronomische wijnen zijn multi inzetbaar en hebben ten onrechte vaak een slechte reputatie. Probeer deze rosé eens met dit gerecht. Wedden dat je versteld zult staan van de wijn-spijs combinatie? 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?