Rosé. Liefhebber of niet, je kunt er niet omheen. Het is er onbetwistbaar tijd voor. En ook hier bestaan werelden van verschil. Om te beginnen oude wereld en nieuwe wereld wijnen, maar ook elegante lichteroze rosés, zoete jambekken, gortdroge zuurtrekkers en knalroze suikerstokken. Wij vroegen de grootste wijnnerds van Nederland naar hun lievelingswijn. Wat vinden deze topsommeliers de beste rosé wijn van 2017? 

Update: Lees hier wat de Nederlandse wijntop de beste rosés van 2020 vinden. 

Gault&Millau Talentvol Sommelier 2017 tipt rosé uit de Provence

Lendl Mijnhijmer is dé wijnman van restaurant Waterproef, uitgeroepen tot Talentvol Sommelier 2017 door Gault&Millau en de huissommelier van het televisieprogramma BinnensteBuiten. En… rosé is niet echt zijn stijl.

‘Het is geen wit, het is geen rood. Het is vaak net niets… héél soms laat ik me verleiden om rosé te drinken. En dan is er maar één: Les Abeillons van Thuerry. Dit is niet zo’n standaard fruitig sapje. Deze wijn heeft karakter en hoe! De friszoete aroma’s van bessen en kersenfruit van de Grenache ruiken zeer verleidelijk. Op het palette frisse zuren en een opwekkend bittertje van de Cinsault. Samen zorgen ze voor structuur en diepgang. Ik raad je aan om de wijn gekoeld te drinken als aperitief. Maar serveer hem ook een keer in groot glaswerk op 9 á 10 graden. Bij gerechten met kip, schaal-,  of schelpdieren is dat juist heel mooi!’

Lendl:’Les Abeillons is een van de weinige rosé wijnen waar ik meer dan een glas van wil drinken.’

Lendl’s beste rosé komt uit de Provence

wijn: Les Abeillons
domein: Château Thuerry
AOC: Côteaux Varois en Provence
streek: Provence, Frankrijk
jaar: 2016
druif: Grenache, Cinsault,

Van € 14,95 voor € 12,50! via Jos Beeres

Lees ook: 6 x de beste witte lentewijnen volgens de wijnprofessionals van Nederland [tip!]

Sietse verklapt het geheim van 🇿🇦Zuid Afrikaanse🇿🇦 rosé!

Sietse verkoopt de wijnen van Ad Bibendum in Nederland en België. Vroeger was hij ‘de neus’ van verschillende toprestaurants als Okura, Merlet en De Vrienden van Jacob. Hij kiest voor een stevige rosé van een kleinschalig Afrikaans wijnbedrijf.

Sietse:’Deze kleine winery ligt aan de Simonsberg in Stellenbosch. Mooi verscholen tussen de heuvels. Aan het roer staat Francois van Zyl, hij maakt persoonlijke en kleinschalige wijnen, voornamelijk biologisch. De ‘Ladybird’ verwijst hier ook naar; het lieveheersbeestje werkt in de wijngaard als een natuurlijk vijand tegen vele ziektes.

Deze sprankelende, volle rosé is gemaakt van voornamelijk Cabernet Sauvignon met Chenin Blanc (Inderdaad, een witte druif!) Merlot en Pinotage. De exacte samenstelling blijft natuurlijk een winemakers secret. 😉

De rosé heeft een lichtroze kleur met een complexe neus van aardbei en tropisch fruit. Op het pallet een explosie van frisse tonen! Voornamelijk primair fruit, gevolgd door een heerlijke, frisse en zuivere afdronk.

De beste rosé volgens Sietse – >

Ladybird rose

wijn: The Ladybird Rosé
domein: Laibach
AOC: Stellenbosch
streek: Western Cape, Zuid Afrika
jaar: 2016
druif: Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Merlot en Pinotage

€10,65 op Ad Bibendum

Lotte Wolf kiest voor heel licht...

.. rood! Deze eigenwijze sommelier maakt haar eigen wijnen in Zuid Afrika en ‘doet’ de wijnen voor onder andere Sergio Herman.

Lotte; ‘Ik wist dat het geen rood mocht zijn, maar ik heb ‘m er toch tussen gefietst! Hij is namelijk heel licht rood. 😁  Super om koel te serveren met warme weer! Puszta Libre wordt gemaakt door Claus Preisinger van de St Laurent en Zweigelt. Hij maakt er een soort Oostenrijkse tafelwijn van. Heerlijk en ‘zomaar opeens’ is de fles leeg.’

Lotte: ‘En zomaar opeens is de fles leeg.’

Lotte Wolf

Lotte’s beste rosé wijn is een rode Oostenrijker 🙃 oh well..

wijn: Puszta Libre!
domein: Claus Preisinger
DAC: DAC Neusiedlersee
streek: Neusiedlersee, Oostenrijk
jaar: 2016
druif: Zweigelt & St Laurent

€12,30 bij Pieksman Wijnimport

Wieger Roelevink kiest voor een complexe blend

Wieger is dé huissommelier van Vinites. Hij spart met de Michelin-sommeliers over de allermooiste wijnspijs combinaties! Wieger   Pinot Noir uit de Bourgogne. Maar zijn beste rosé wijn komt uit Italië!

Wieger: ‘De Rosamara is naast een mooie fles en een fijne kleur – ook namelijk een echte topwijn! Om meer complexiteit te geven aan de rosé, wordt hij gemaakt van vier druivensoorten, waarvan zelfs een deel op eikenhouten vaten gerijpt wordt.

Geuren van moerbei, framboos, kers en mediterrane kruiden. Echt heel aangenaam, ook de smaak. Dit is gewoon een mondvol rosé! Kan voor mij als aperitief, bij de maaltijd en zelfs na een drukke avond of diner als sluitdrankje! Deze wijn komt van het privédomein van wijnmaker Matia Vezzola. Hij is verantwoordelijk voor misschien wel de mooiste bubbels van Italië, Bellavista.

De lekkerste rosé komt dit jaar uit Italië

Rosamara

wijn: RosaMara
domein: Costaripa
DOC: Valtellina
streek: Lugana, Italië
jaar: 2016
druif: Groppello, Marzemino, Sangiovese en Barbera

€ 14,95 op voordeelwijnen.nl

Nog meer tips? Dit zijn de 6 x beste witte lentewijnen van 2017! 

Cathy’s Taste is Portugees 🤘

Cathy schenkt wijn aan iedereen! Als gastvrouw bij haar restaurant, aan de horeca via importeur Well of Wine en aan ons – via Cathy’s Taste. Voor wie weleens wat anders wil? Cathy heeft een neus voor nieuwe wijnlanden..

Cathy

Cathy: ‘ Dit is echt een super glas rosé, mijn alternatief voor alle Provence wijnen! Gemaakt van 60% Aragones en 40% Touriga druiven. Iets rokerig van geur, met ‘n hint van bloemen en kruiden. Ook frambozen, fris-verleidelijk en ‘fluwelig’ van structuur. Heel geschikt om met allerlei gerechten mee te combineren.

Het antwoord op Provence rosé komt uit Portugal!

wijn: Rosado Alentejo
domein: Dona Maria
DO: Alentejo
streek: Alentejo, Portugal
jaar: 2016
druif: Aragones en Touriga Nacional

€ 11,95  via Cathy’s webshop

Wijnspijs specialist Jacco kiest zijn beste rosé wijn

Rose

WijnSpijs specialist Jacco is een groot fan van Duitse wijnen. Dat deze importeur voor een prachtige Duitse kiest is dan ook geen verrassing. Uiteraard mét spijs tip!

Jacco: ‘Onlangs bezochten we deze geweldige producent tijdens Prowein in Dusseldorf waar alle nieuwe jaargangen op de proeftafel stonden en werkelijk alle wijnen waren weer van een sublieme kwaliteit. Zo ook deze rosé. Normaliter heeft die redelijk veel kleur heeft. Maar in 2016 had vooral Spatburgunder minder kleurstoffen in de schil dan normaal en daarom heeft deze jaargang een prachtig lichte – momenteel zo populaire – kleur.

Hij ruikt naar aardbei en framboos. Verleidelijk en aangenaam droog. Echt een feestje in het glas! Als je bedenkt dat dit wijngebied best noordelijk ligt, is het maar goed dat je dit niet tijdens een blindproeverij in je glas krijgt! Je zou beslist aan zuidelijke oorden denken.

Naast zomerse terrastaferelen, laat deze rosé zich ook makkelijk combineren met Mediterrane salades, gegrilde en geroosterde vis, schaal en schelpdieren. Maar zelfs bij blank vlees en gevogelte, zoals kalfspastrami en tamme eend.’

Deze rosé is absoluut één van mijn persoonlijk favorieten wijnen

wijn: Mosbacher Rosé Trocken
domein: Weingut Georg Mosbacher
streek: Pfalz, Duitslandchateua
jaar: 2016
druif: Spatburgunder, Merlot en Dornfelder

€10,75 via QVSelect