Afgelopen jaar organiseerden wij 63 WijnSpijs Wandelingen door heel het land! Jullie fijnproevers beoordeelden ieder restaurant en daaruit kwam een top tien.

Maar eerst maar even de cijfers..

Er liepen nog nooit zóveel fanatieke foodies mee. Aan de start verschenen wel 15.545 wandelaars en sommigen liepen zelfs meerdere Wandelingen per jaar, zoals Wim (55 jaar). Deze fanatieke topscoorder maakte het wel erg bont en liep in 2016 maar liefst 25 WijnSpijs Wandelingen. Wim laat in een reactie weten dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn. En dat hij alweer in training is voor zijn eerste Wandeling van 2017 in Zaltbommel. De wijntjes gingen er ook goed in: er zijn 11.192 flessen wijn doorheen gegaan afgelopen jaar! De chef-koks hebben in totaal 92.724 gerechten bereid, waarbij ze rekening moesten houden met 2.268 dieetwensen. Toch best wel een klusje! Eveline – de stagiaire – werd bedolven onder de 2.546 beoordelingen. Ze houdt jullie niet langer in spanning: 

Dit zijn de allerbeste WijnSpijs Restaurants van Nederland:

9. AntiChic
Rotterdam

Naam: Ron van Beek
Leeftijd: 53 jaar
Functie: Gastheer & Eigenaar
Horeca-ervaring: 15 jaar

Chef Ron van Beek Antichic

In AntiChic staat de rasechte Rotterdammer Ron aan het roer. Hij en zijn vrouw Ank worden tijdens de WijnSpijs Wandeling in Rotterdam Oude Haven geprezen! Zij serveerden handgemaakte pappardelle met truffel en bospaddenstoelen. ‘Deze mensen houden van wat ze doen en dat is zeker te proeven.’ Sinds 2011 zitten Ron & Ank ieder jaar trouw in onze Rotterdam-selectie. Ron zelf eet graag bij Pick-Nick. Hier hebben ze de lekkerste truffeleitjes mét truffelmayo. Maar het allerliefst eet hij stamppot met ballen van zijn vrouw. Ron geeft aan dat we bij AntiChic sap-spijs combinaties gaan zien in 2017! Super tof!

8. One*
Roermond

Naam: Joost van Tegelen
Leeftijd: 23 jaar
Functie: Sommelier
Horeca-ervaring: 8 jaar
Gestudeerd aan: Hotelschool van Venlo

Chef Joost van tegelen One


One is een pareltje, dat ieder jaar weer de afterparty van de WijnSpijs Wandeling in Roermond voor 500 man (!) faciliteert. De eigenaren Edwin Soumang en Bethany DeLong zijn trots! Voor het spreekwoordelijke engeltje op de tong is Joost aanwezig. Met zijn passie voor vino laat hij je bij elke wijn en spijs combinatie smelten. Een wandelaar zei over zijn Leyda Sauvignon Gris: ‘De wijn paste zó goed! Ik werd verdrietig toen mijn glas leeg was. One stak met kop en schouders uit!’ Joost vindt het belangrijk dat er eerlijk én met verse producten gekookt wordt. Daarvoor dient de moestuin van 1000 vierkante meter, hier komen de groenten van het seizoen vandaan.

7. De Dis
Scheveningen

Naam: Bas Vermeijden en Mayelle Plug
Leeftijd: 35 en 24 jaar
Functie: Eigenaren, Chef en Sommelier
Horeca-ervaring: samen 28 jaar
Gestudeerd aan: De Koksopleiding en de Vinologen-opleiding

Bas Vermeijden en Mayelle Plug de Dis

Dit is hét ultieme voorbeeld van elkaar versterken: Bas en Mayelle van De Dis! Bas in de keuken en Mayelle op de vloer met unieke wijnen. Zij hebben plezier, nee; pure passie voor hun vak. Als ze een wijntje uit de supermarkt drinken, halen ze de Bourgogne Blanc van de Jumbo. Als het íets meer over de top mag, gaan ze voor Nabuchadnezzar champagne (een fles van wel 15 liter! 😏). Het liefst eten ze daar een oester bij. Hoe kan het ook anders in Scheveningen? Jullie zeiden dat dit kleine zaakje de absolute topper van de dag was! Een opvallend toegewijd én gouden duo dat je in actie moet hebben gezien (bijvoorbeeld hier)! 

6. Bij Brons
Almere

Naam: John & Yvonne Brons
Leeftijd: 55 en 59 jaar
Functie: Eigenaren
Horeca-ervaring: 38 jaar

John & Yvonne Brons bij Brons

5. Smaak & Vermaak
Zoetermeer

Naam: Bas Dorst
Leeftijd: 24 jaar
Functie: Gastheer
Horeca-ervaring: 8 jaar
Gestudeerd aan: Horeca ondernemer manager MBO én HBO Hotelschool

Sander (links) en Ryan (rechts)t Smaak & Vermaak

Sander (links) en Ryan (rechts) kwamen in 2016 voor het eerst om het hoekje kijken bij WijnSpijs. Met hun gerecht van coquille met kreeftensaus maakte Smaak & Vermaak zich meteen populair: ‘Hoge kwaliteit in gerecht, wijn, sfeer, bediening, locatie én samenwerking. Toppertjes!!’ Enthousiaste heren met torenhoge ambities…

Gastheer Bas loopt regelmatig de Albert Heijn uit met de dessertwijn Fontanafredda Moscato d’Asti en maakt het liefst Phad Krapao Gai (Thais kipgerecht) voor zichzelf. Oke oke, nóg een wijntip dan: Rietvallei Classic Estate Red Muscadel. Je weet niet wat je proeft als je dit drinkt bij chocolade desserts of een pittig Thais gerecht, zoals de zelfgemaakte Phad Krapao Gai bijvoorbeeld!

4. Eindeloos
Leeuwarden

Naam: Willem Schaafsma
Leeftijd: 33 jaar
Functie: Patron Cuisinier 
Horeca-ervaring: 18 jaar 
Gestudeerd aan: Koksopleiding: Sterklas, Gezelkok en Gastronomie van Peter Klosse. 

Willem Schaafsma – trotse eigenaar van Eindeloos

Willem Schaafsma – trotse eigenaar van Eindeloos – wordt gewaardeerd in zowel de keuken als aan tafel: ‘Willem serveerde zelf uit en maakte tijd voor een praatje. Geweldig!’ Samen met sommelier Jorrit Bokma weet hij menig Bourgondiër te verbazen. Ze presenteerden tijdens de Wandeling hun signature dish: kalfswang met avocado, zwarte truffel en jus van basilicum. Hierbij werd een Hongaarse wijn geserveerd, klinkt spectaculair toch?
O ja, we hebben nog een nieuwtje voor je: Willem opent binnenkort een tweede eetgelegenheid in Blokhuispoort! AWESOME! 

3. Southern Cross
Heemstede

Naam: Jennifer van der Hoek
Leeftijd: 28 jaar
Functie: Sommelier
Horeca-ervaring: 12 jaar
Gestudeerd aan: HBO Hotelmanagement & Gastronomie

Southern Cross

Natasja en Peter Edwards (rechts op de foto) runnen inmiddels alweer 14 jaar deze populaire ‘Modern Australian Cuisine’. Onze wandelaars waren razend enthousiast, toen ze tijdens de WijnSpijs Wandeling in Heemstede, scampi’s met kumera & gemberpuree voor hun neus kregen! ‘Fantastisch gerecht.’ ‘Ons glas werd bijgeschonken als deze leeg was!’ ‘Prachtige tuin.’ ‘Dit was zeker weten de uitblinker van de dag!’

Hun rechterhand, sommelier Jennifer, verzorgt samen met Natasja de mooie wijnen. Zelf drinkt ze het liefst een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Jennifer geeft ons een supermarktwijntip cadeau: Copa Sabia van de Hema. Op haar vrije avond maakt ze ‘Pasta Pesto’ met uitgebakken Serranoham en groene groenten. Zelf is Jennifer op haar vrije zomerdag te vinden bij Strandtent Ajuma in Zandvoort. Hier hebben ze Pad Thai & Pekingeend, to die for.

2. De Vlindertuin*
Zuidlaren

Naam: Jilt Cazemier
Leeftijd: 50 jaar
Functie: Patron Cuisinier 
Horeca-ervaring: 28 jaar

De Vlindertuin

Hier zwaait ‘selfmade man’ Jilt de scepter. Samen met z’n Froukje heeft hij al een Michelinster bij elkaar gekookt. Vorig jaar werden ze ook al WijnSpijs Restaurant van de Maand. Echte vakmensen dus! Tijdens de Wandeling in Zuidlaren werd bij het gerecht van schol, coquilles en beurre blanc, een grauburgunder geschonken. Wat vonden jullie ervan? ‘Dit was het állerbeste restaurant, echt fantastisch!’ Een terechte nummer 2 dus, dat is duidelijk!
Jilt zou een fles Chassagne Montrachet meenemen naar een onbewoond eiland en gaat in 2017 meer werken met zuren in zijn gerechten. Als dat geen fascinerende smaken oplevert.

And the winner is…

Nummer 1