Als je op zoek bent naar een stad vol geschiedenis, cultuur en charme, dan is Haarlem de plek voor jou. Er zijn zoveel bezienswaardigheden en attracties om te ontdekken, van musea tot kerken tot historische monumenten. In deze gids vind je onze top 12 aanbevelingen voor de allerbeste bezienswaardigheden in Haarlem.

We hebben trouwens nog meer lijstjes voor je! Dit zijn de beste hotels in Haarlem. De beste plekken om te winkelen in Haarlem. Topplekken om te lunchen, de beste restaurants in Haarlem en onze favoriete dingen om te doen in Haarlem, zoals de Haarlemse FoodTour.

Haarlem Bezienswaardigheden: De Ultieme Gids voor een Perfecte Dag

De Zaterdagse Boerenmarkt op de Grote Markt

Adres: Grote Markt, 2011 RD Haarlem, website: www.visithaarlem.com

Elke zaterdagochtend vindt op de Grote Markt in Haarlem de gezellige Boerenmarkt plaats, waar je lokale producten, ambachtelijk brood, kaas en vers geplukte bloemen kunt kopen. Vergeet niet om het standbeeld van Laurens Coster te bezoeken, een belangrijke figuur in de geschiedenis van Haarlem.

Kramen die je niet mag overslaan zijn de Berkshire Butcher en de Kaasboer (graskaas!) en vergeet de waanzinnige Turkse pizza's niet.

Frans Hals Museum

Adres: Groot Heiligland 62, Haarlem, website: www.franshalsmuseum.nl

Het Frans Hals Museum is een must-visit bezienswaardigheid voor kunstliefhebbers. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw, met werken van Nederlandse meesters als Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen.

leuke dingen doen haarlem musea

Teylers Museum

Adres: Spaarne 16, Haarlem, website: www.teylersmuseum.nl

Het Teylers Museum is het oudste museum in Nederland en heeft een fascinerende collectie van wetenschappelijke instrumenten, mineralen, fossielen en kunstwerken. Verken de prachtige zalen en bewonder het 18e-eeuwse gebouw aan het Spaarne, waarin het museum is gevestigd.

Molen de Adriaan

Adres: Papentorenvest 1B, Haarlem, website: www.molenadriaan.nl

Een andere iconische bezienswaardigheid van Haarlem is de Molen de Adriaan. Deze windmolen uit de 18e eeuw ligt ook aan de rivier het Spaarne en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek het museum en leer meer over de geschiedenis van de molen en het belang ervan voor de stad.

Het Spaarne

Adres: Het Spaarne, Haarlem, website: www.visithaarlem.com

Het Spaarne is de levensader van Haarlem en biedt prachtige uitzichten op de historische gebouwen, bruggen en boten langs de oever. Wandel langs de kade, huur een bootje of maak een rondvaart om de stad vanaf het water te bekijken. Tegenwoordig komen er ook steeds meer fantastische terrassen langs het water. Een topplek om de bootjes te zien langsgaan onder het genot van een glas wijn.

Het spaarne in Haarlem

Station Haarlem

Adres: Stationsplein 1, Haarlem, website: www.ns.nl

Het station van Haarlem is een prachtig voorbeeld van de Nederlandse architectuur uit de jaren 1900. Bewonder de oude kenmerken van het station, zoals de grote glas-in-loodramen en het indrukwekkende dak.

Het is een drukke, fotogenieke plek, met treinen die de hele dag door aankomen en vertrekken naar Amsterdam en andere steden in Nederland. Vanaf het station loop je zo het centrum van de stad in, dus het is een handige plek om je sightseeing-tour te beginnen.

Sint Bavo kerk

Adres: Grote Markt 22, Haarlem, website: www.bavokerk.nl

De Sint Bavo kerk is een indrukwekkend gotisch gebouw in het hart van Haarlem. Bewonder de gebrandschilderde ramen en de hoge plafonds terwijl je door het interieur van de kerk wandelt. Vergeet niet om het prachtige orgel te bekijken, een van de grootste van Nederland.

Bezienswaardigheden Haarlem

Corrie ten Boomhuis

Adres: Barteljorisstraat 19, Haarlem, website: www.corrietenboom.com

Het Corrie ten Boomhuis is een museum gewijd aan de familie Ten Boom, die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden en anderen hielp onderduiken in hun huis in Haarlem. Het museum toont het verhaal van hun verzetswerk en biedt een inzicht in de donkere periode van de Nederlandse geschiedenis.

Hofje van Oorschot

Adres: Kruisstraat 4, 2011 SV Haarlem, website: www.hofjevanoorschot.nl

Het Hofje van Oorschot is een prachtig voorbeeld van een Haarlems hofje, met een prachtige binnentuin omringd door eeuwenoude gebouwen. Bezoek dit serene oase in de drukte van de stad en ervaar de rustige sfeer van het hofje. Deze bezienswaardigheid in Haarlem mag je eigenlijk niet missen.

Van der Pigge drogisterij

Adres: Gierstraat 3, Haarlem, website: www.vanderpigge.nl

Van der Pigge is een van de oudste drogisterijen in Nederland, opgericht in 1849. Hier vind je een breed scala aan natuurlijke remedies, kruiden, theeën en cosmetica, evenals deskundig advies van het vriendelijke personeel. Er is een fantastische geschiedenis te vertellen over deze drogisterij die de bediende achter de toonbank vast graag met je wil delen, als zij tijd vindt.

De Dakkas

Adres: Schoterweg 14B, Haarlem, website: www.dedakkas.nl

Tot slot, voor een uniek uitzicht over de stad en een heerlijk diner of alleen een drankje, kun je terecht bij De Dakkas. Deze rooftop bar - restaurant - ontbijtspot is gevestigd in een kas en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Het eten komt uit de buurt en is fantastisch van smaak. Ook leuke bieren en bijzondere wijnen ontbreken niet.

Haarlem wat te doen

Bezienswaardigheden in Haarlem

Deze 12 bezienswaardigheden zijn geschikt voor iedereen die op zoek is naar een authentieke en boeiende ervaring in Haarlem. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, cultuur of gewoon de mooie plekjes van de stad wilt ontdekken, er is voor elk wat wils. De bezienswaardigheden bieden ook een goede kans om de lokale bevolking te ontmoeten en de stad vanuit hun perspectief te bekijken.

Verken de historische gebouwen, wandel door de charmante straatjes en geniet van de sfeer van deze prachtige stad. Vergeet niet om een paar souvenirs te kopen bij een van de vele winkels in de stad en proef de lokale specialiteiten in de cafés en restaurants.

Haarlem wil je niet missen

Haarlem is een stad met een rijke geschiedenis, cultuur en charme. Er is zoveel te zien en te ontdekken in deze stad en we hopen dat deze gids je heeft geholpen om de beste bezienswaardigheden te vinden. Van musea tot historische monumenten tot prachtige kerken en markten, er is voor elk wat wils in Haarlem. Dus waar wacht je nog op? Boek een reis naar Haarlem en ontdek deze prachtige stad zelf!