Op bezoek in de wijngaard | WijnSpijs is bij wijnhuis Rignana in Toscana Chianti

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Altijd al een wijndomein willen bezoeken? Hier ben je welkom (en kun je zomaar Prinses Beatrix tegenkomen)! Lees verder hoe ik tijdens onze vakantie in Italië terugreed naar het vakantiehuis, met een auto vol wijn. 

Bezoek-wijngaard-Italië

Op bezoek bij | Fattoria Rignana

Via een slingerende weg door de heuvels en bergen zijn wij onderweg door Toscane. Onderweg komen we in petite-rige wijndorpjes bussen vol Amerikanen tegen, die op hun rondje Europa, ook een beroemde wijnregio willen ‘doen’. Geef ze eens ongelijk.

Gelukkig kunnen we toeristenbussen snel achterlaten. We gaan verder de bewoonde wereld uit. De wegen worden kleiner en nog kronkeliger. En dan slaan we een nauwelijks verharde weg in en bereiken – lekker door elkaar geschud – Fattoria Rignana.

Bezoek-wijngaard-Italië

Tussen Siena en Florence kun je hier trouwen, dineren, wijnproeven en zwemmen

Midden in de prachtige natuur en met waanzinnig uitzicht, waar op dat moment keihard wordt gewerkt om ook de allerlaatste druifjes binnen te halen. Hier tussen publiekstrekkers Siena en Florence kun je naast wijn proeven – waar wij voor komen – ook slapen, dineren, zwemmen, tennissen, wandelen én trouwen. Hadden we dat maar eerder geweten.

Onze gastheer en eigenaar van het wijngoed Cosimo Gericke is een charmante en rustige verteller. Hij laat ons naast zijn serie Chianti’s ook een paar minder bekende en kleinere oplages proeven. Tijdens het proeven van de Classico DOCG, Chianti Classico Riserva DOCG en Chianti Classico Gran Selezione DOCG in verschillende jaargangen, vertelt Cosimo over zijn experimenten en zijn afwegingen tussen wijnen die commercieël aantrekkelijk zijn – en zijn eigen voorkeuren bij het wijn maken.

Altijd al op wijnreis gewild? Druiven plukken – en van de wijnboer zelf zijn wijn ingeschonken krijgen? Ga met op wijnreis! Bekijk ons nieuwste aanbod wijnreizen hier!

Bezoek-wijngaard-Italië

Hoge kwaliteit wijnen in diverse stijlen

De wijnen die wij proeven zijn allemaal van hoge kwaliteit, elegant en hebben een aangename structuur. De Sangiovese druif zorgt met z’n hoge zuurgraad voor een perfecte eetwijn. De instap Rignana Chianti Classico heeft een heerlijk hoge ‘doordrinkbaarheid’. Naast de Sangiovese gebruikt Rignana trouwens ook Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc en Canaiolo.

Thuis ook deze mooie Chianti proberen? -> Bestel ‘m hier

De meer gerijpte wijnen hebben meer tannines. Ze zorgen dat deze wijnen wel even mee kunnen, maar nu al smaken ze vol en volwassen. De Rignana Chianti Classico Reserva is een wijn om even heerlijk je mond bij te houden en weg te dromen. Wauw.

Bezoek-wijngaard-Italië

Rose uit Chianti

Speciale vermelding voor de rosé van Rignana van 100% sangiovese. Ook daar wilde we wel een paar doosjes van inladen. Helaas voor ons al helemaal uitverkocht. Net als we ons schrap zetten om de kronkelweg weer af te rijden, komt Cosimo aan met een paar flesje uit z’n privé collectie. Omdat het zo gezellig was. Kijk, dat is dus die gastvrijheid waar iedereen zo lyrisch over is. We komen terug.

Wil je ook op bezoek bij Cosimo van Fattoria Rignana? Boek ook een van de prachtige kamers, inclusief zwembad met waanzinnig uitzicht, een tafel in het restaurant of een villa tussen de wijngaarden. Je kunt hier trouwens ook je hele bruiloft laten plaatsvinden.

Bezoek-wijngaard-Italië
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?