Altijd al een wijndomein willen bezoeken? Hier ben je welkom (en kun je zomaar Prinses Beatrixtegenkomen)! Lees verder hoe ik tijdens onze vakantie in Italië terugreed naar het vakantiehuis, met een auto vol wijn. 

Op bezoek bij | Fattoria Rignana

Via een slingerende weg door de heuvels en bergen zijn wij onderweg door Toscane. Onderweg komen we in petite-rige wijndorpjes bussen vol Amerikanen tegen, die op hun rondje Europa, ook een beroemde wijnregio willen ‘doen’. Geef ze eens ongelijk. 

Gelukkig kunnen we toeristenbussen snel achterlaten. We gaan verder de bewoonde wereld uit. De wegen worden kleiner en nog kronkeliger. En dan slaan we een nauwelijks verharde weg in en bereiken – lekker door elkaar geschud – Fattoria Rignana.

Fattoria Rignana

Tussen Siena en Florence kun je hier trouwen, dineren, wijnproeven en zwemmen

Midden in de prachtige natuur en met waanzinnig uitzicht, waar op dat moment keihard wordt gewerkt om ook de allerlaatste druifjes binnen te halen. Hier tussen publiekstrekkers Siena en Florence kun je naast wijn proeven – waar wij voor komen – ook slapen, dineren, zwemmen, tennissen, wandelen én trouwen. Hadden we dat maar eerder geweten.

Onze gastheer en eigenaar van het wijngoed Cosimo Gericke is een charmante en rustige verteller. Hij laat ons naast zijn serie Chianti’s ook een paar minder bekende en kleinere oplages proeven. Tijdens het proeven van de Classico DOCG, Chianti Classico Riserva DOCG en Chianti Classico Gran Selezione DOCG in verschillende jaargangen, vertelt Cosimo over zijn experimenten en zijn afwegingen tussen wijnen die commercieël aantrekkelijk zijn – en zijn eigen voorkeuren bij het wijn maken.

Altijd al op wijnreis gewild? Druiven plukken – en van de wijnboer zelf zijn wijn ingeschonken krijgen? Ga met op wijnreis! Bekijk ons nieuwste aanbod wijnreizen hier!

Fattoria Rignana

Hoge kwaliteit wijnen in diverse stijlen

De wijnen die wij proeven zijn allemaal van hoge kwaliteit, elegant en hebben een aangename structuur. De Sangiovese druif zorgt met z’n hoge zuurgraad voor een perfecte eetwijn. De instap Rignana Chianti Classico heeft een heerlijk hoge ‘doordrinkbaarheid’. Naast de Sangiovese gebruikt Rignana trouwens ook Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc en Canaiolo.

Thuis ook deze mooie Chianti proberen? -> Bestel ‘m hier

De meer gerijpte wijnen hebben meer tannines. Ze zorgen dat deze wijnen wel even mee kunnen, maar nu al smaken ze vol en volwassen. De Rignana Chianti Classico Reserva is een wijn om even heerlijk je mond bij te houden en weg te dromen. Wauw.

Fattoria Rignana

Rose uit Chianti

Speciale vermelding voor de rosé van Rignana van 100% sangiovese. Ook daar wilde we wel een paar doosjes van inladen. Helaas voor ons al helemaal uitverkocht. Net als we ons schrap zetten om de kronkelweg weer af te rijden, komt Cosimo aan met een paar flesje uit z’n privé collectie. Omdat het zo gezellig was. Kijk, dat is dus die gastvrijheid waar iedereen zo lyrisch over is.

Wil je ook op bezoek bij Cosimo van Fattoria Rignana? Boek dan hier ook een van de prachtige kamers, inclusief zwembad met waanzinnig uitzicht, een tafel in het restaurant of een villa tussen de wijngaarden. Je kunt hier trouwens ook je hele bruiloft laten plaatsvinden.

Fattoria Rignana