Bibimbap is een klassiek Koreaanse gerecht uit een stenen bowl, de dolsot. De bibimbap is gevuld met witte rijst en verschillende soorten groente, vlees en ei.

Wat een bibimbap zo lekker en bijzonder maakt is onder meer de gojuchang, een gefermenteerde chili pasta uit de Koreaanse keuken. Deze pasta is heerlijk umami, zoet en vooral pittig tegelijk. Daarnaast combineert dit gerecht een heel spectrum aan structuur, kleuren en smaken.

Bij voorkeur zijn de groenten, rijst en zelfs de dolsot waarin je de bibimbap serveert goed heet. Je smeert de dolsot in met sesamolie en daarna wordt hij met vulling en al verhit. De rijst onderin krijgt een krokant laagje dat onweerstaanbaar is. Net zoals tahdig in de Iraanse keuken.

Officieel serveer je de bibimbap met een rauw eitje in het midden. Door de warmte gaart het ei als je de bowl door elkaar roert. Als je dit toch een beetje spannend vindt kun je natuurlijk ook gewoon een eitje bakken.

Koreaanse bibimbap

4 from 4 votes
Recipe by Laura Lemmers
Servings

4

servings
Cooking time

35

minutes

Bibimbap kun je echt heel erg vol stoppen met groente en als je vegetarisch eet laat je gewoon het vlees achterwege.

Het meeste werk bij het maken van de bibimbap kost het bereiden van de verschillende onderdelen. De groenten, vlees en rijst worden allemaal apart bereidt en dat is ook wat een bibimbap zo lekker maakt.

Je kunt dit recept zien als een soort inspiratie, maar gebruik je fantasie, want bibimbap is juist perfect om alle restjes uit je groentelade mee op te maken. Het ei, de kimchi en de goyuchang zijn dan wel weer echt verplicht. Maak de kimchi zelf of koop een potje.

Ik geef hieronder dus enkele suggesties voor groenten. Kies wat je nog in huis hebt, in het seizoen is, of wat je lekker vindt.

Bibimbap recept

  • 300 gram 300 basmati rijst

  • zout

  • peper

  • 3 el 3 sojasaus

  • 1 el 1 rijstazijn

  • 1 el 1 suiker

  • 6 6 tenen knoflook fijn gesneden

  • 300 gram 300 rundergehakt of biefstuk

  • flink wat goede sesamolie

  • 200 gram 200 paddenstoelen, zoals shii-take

  • 200 gram 200 harde groente zoals winterpeen, pompoen, zoete aardappel

  • 200 gram 200 groene groente; spitskool, paksoi, baby boerenkool, spinazie groene kool, etc, etc

  • 200 gram 200 rauwkost zoals taugé, komkommer of kleine tomaatjes

  • 4 4 el Gochujang

  • 1 1 rode peper naar smaak

  • 3 3 lente uitjes

  • 4 4 tl sesamzaadjes

  • kimchi

  • 4 4 eidooiers, of eitjes om te bakken

Zo maak je bibimbap

  • Kook de rijst.
  • Maak een marinade van de sojasaus, rijstazijn, suiker en 2 tenen knoflook. Marineer het vlees hier in.
  • Maak de groente schoon. Het is mooi om de harde groentes in lucifers te snijden.
  • Maak de verschillende groentes apart klaar.
    Bak de harde groentes met een teen knoflook in een scheut sesamolie aan op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Voeg ook twee eetlepels sesamzaadjes toe.

    Doe daarna hetzelfde met de groene koolsoort en een eetlepel van de Gochujang (of minder als je niet zo van pittig houdt) en de groene groente.

    Bak daarna ook de paddestoelen en twee tenen knoflook. En eventueel de taugé als je die gebruikt. Zet elke groente apart.
  • Verwarm de serveerkommetjes alvast in de oven.
    Bak het gehakt rul op middelhoog vuur gaar.

    Of bak de biefstuk op hoog vuur tot medium-rare. Laat even rusten en snijd in dunne plakken tegen de draad. Bewaar de overgebleven marinade straks als sausje.
  • Verdeel de gekookte rijst over warme kommetjes. Verdeel de verschillende groenten, het vlees en de kimchi als een waaier over elke kom. Voeg een eidooier toe in het midden. Of leg er een krokant gebakken eitje op.
  • Garneer met de lente ui, extra sesamzaadjes en rode peper naar smaak. Zet sesamolie, sojasaus en Gochujang op tafel voor wie dat lekker vindt. Mix aan tafel alle ingrediënten met chopsticks door elkaar en eten maar!

Tips

  • Bibimbap betekent 'gemixte rijst'.
  • Traditioneel vet je de verwarmde kommen - de dolsot - in met sesamolie voordat je ze vult. Daarna verwarm je de hele boel zodat je een verrukkelijk krokant rijstkorstje krijgt.
  • Naast rundvlees, kun je ook tofu, kip, of vis gebruiken. Kijk hier voor meer tofu recepten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten