Bij het nog immer onvolprezen Misset Horeca werd in de LinkedIn groep een discussie gestart naar aanleiding van een ARTIKEL van Fiona de Lange.

Koren op de molen van onze mooie, lieftallige, schattige, maar oh zo vileine Leonie. Meesteres Mooijekind zoals ze zich dan graag laat noemen, doopte haar pen in gif en schreef een reactie op het stuk dat gepubliceerd staat op de site van Misset Horeca. U begrijpt, olie op het vuur.

Leonie’s Reactie Op Fiona ‘Biersommelier’

1. Druiven verschillen

Ik heb het idee dat Fiona de klok wel heeft horen luiden, maar nog niet exact weet waar de klepel hangt. Zo is het  -anders dan bij wijn – waar kleine verschillen in druivenrassen terug te proeven zijn. Dit is bij bier niet het geval. De kwaliteit van gerst (ingrediënt voor bier) bepaalt de smaakinvloed.

2. Terroir

Bovendien behoort het hele concept van terroir  – de invloed van microklimaat, bodemsamenstelling en structuur – exclusief toe aan wijn. Ter vergelijking; gezonde gerst uit de ene streek levert geen noemenswaardige verschillen op met die uit een andere streek. Dit is bij wijn wel anders. Niet in de laatste plaats omdat een druivenstok in tegenstelling tot granen een meerjarige plant is, die met zijn wortels diep in de bodem wroet.

3. Moeder Natuur

Daarbij is bij bier is het brouwproces van belang om verschillende smaken te veroorzaken. Ja, ze zijn er goed in geworden! Bierbrouwers hebben in de loop der tijd controle over hun processen weten te bereiken, met als gevolg dat ze kundig mooie smaaknuances kunnen oproepen. De bierbrouwer is veel minder afhankelijk van moeder natuur dan de wijnboer. Bier is een consistent product, vandaar ook dat er zoveel grote merken bestaan terwijl de wijnindustrie een samenraapsel is van honderdduizenden producenten met nog veel meer verschillende wijnen!

4. Tannines / Bitter

En tot slot: Wijn zou geen bitter kennen?  Tannines, beste Fiona. Waarom smaakt een stukje biefstuk met zout zo lekker met een tannineuze rode wijn? Of zoals de onvolprezen Tim Hanni Master of Wine het zegt: “zout maakt bitter zachter zowel in gerechten als in wijn”. Tannines dus.

Conclusie

Ten overvloede: vertrouw op je eigen smaak, want smaak is persoonlijk. Als men bier lekkerder vindt smaken is dan een subjectief iets. Hiermee gaat elk vergelijk met wijn simpelweg mank. Het is persoonlijk. Wijn is geen bier. Desalniettemin: Leuk stuk, maar Fiona had iets beter haar feitelijk huiswerk mogen doen.

Met vriendelijke groet,

  • Leonie Mooijekind
  • Weinakademiker
  • blogger voor wijnspijs.nl
  • jouwwijnvriend.nl

Een zekere Rob van Ginneken reageerde door te stellen dat Leonie het te sterk zou aanzetten. Nu kent Rob Leonie niet, maar geloof ons dat als Leonie iets aanzet, is het het vuur. Haar vuur en liefst zo hoog mogelijk.

Maar wacht er is meer: Jos Brouwer heeft “sterk de indruk dat de mensen die uit de wijnhoek reageren gewoon weinig weten van/over bier, en niet bijster veel verder komen dan bier = pils.”

Wat een aanname! De brutaliteit. Wijnliefhebbers weten namelijk alles. Alles? Alles!Enfin, de jongens tegen de meisjes lees je verder op de LinkedIn pagina van Misset Horeca.

AANMELDEN is wel een dingetje.