Een gerecht dat elk jaar weer terugkomt op tafel bij de Nederlandse huishoudens is natuurlijk stamppot. Er is niks mis met hutspot of een goede boerenkoolstamppot, maar probeer eens deze variatie op dit geliefde gerecht: bietenstamppot met gebakken geitenkaas.

Janneke Philippi schrijft om te inspireren. Met haar kookboek Vega wilt ze laten zien dat iedereen vegetarisch kan koken. Daarbij is het mooi meegenomen dat het naast makkelijk ook nog eens super lekker is.

Bietenstamppot met geitenkaas

0 from 0 votes
Recipe by Janneke Philippi Course: HoofdgerechtCuisine: HollandsDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

porties
Bereidingstijd

40

minutes

Mocht je al even gespiekt hebben naar de ingrediënten zie je dat Janneke bij deze bietenstamppot gebruik heeft gemaakt van bier. Hierdoor krijgt het gerecht een lekker bittertje. De geitenkaas en rode biet worden perfect gecomplimenteerd door een donker biertje.

Ingrediënten bietenstamppot

  • 100 ml donker bier

  • 1 el donkere basterdsuiker

  • 0,25 tl kaneel

  • 100 gram rozijnen

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen

  • 1 kilo gekookte rode bieten

  • 4 el bloem

  • 9 el paneermeel

  • 2 eieren

  • 300 gram Hollandse belegen geitenkaas (plat stuk)

  • 3 el olijfolie

  • 75 gram rucola

Bereiding bietenstamppot

  • Verwarm in een steelpan het bier met de basterdsuiker en de kaneel. Neem de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat ze afgedekt minstens 30 minuten wellen.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Snijd de bieten in stukken, voeg ze halverwege de kooktijd aan de aardappelen toe en kook ze samen verder tot de aardappelen gaar zijn.
  • Strooi de bloem en het paneermeel elk op een bord. Klop de eieren los in een diep bord.
  • Snijd de kaas in plakken van 7-8 mm dikte. Druk de plakken een voor een aan beide kanten in de bloem. Haal ze door het ei en vervolgens door het paneermeel. Haal ze nogmaals door het ei en het paneermeel voor een goed gesloten paneerlaag.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakken geitenkaas in 5 minuten aan beide kanten goudbruin en krokant.
  • Giet intussen de groenten af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen en bieten met een scheut kookvocht – ook lekker: gebruik het welvocht van de rozijnen – tot een smeuïge stamppot.
  • Laat de rozijnen uitlekken. Schep de uitgelekte rozijnen met de rucola door de stamppot en breng op smaak met
    zout en peper.
  • Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de geitenkaas op.

Tips

  • Je kunt in plaats van donker bier ook port gebruiken!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bietenstamppot met geitenkaas van Janneke Philippi

  • Auteur | Janneke Philippi
  • Fotograaf | Serge Philippi
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 14 juni 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
Kaft kookboek Vega Janneke Philippi

Snel, duidelijk en niet te uitgebreid. Daar houdt Janneke Philippi van. Ze omschrijft haar recepten als "vertrouwd, maar door een twist toch bijzonder". Dit komt terug in al haar kookboeken.

Vegetarisch koken is voor iedereen. Met deze insteek heeft Janneke haar kookboek 'Vega' geschreven. Van pompoen tot paddenstoel, van bieten tot kool. Elk groentesoort krijgt een speciaal plekje in dit boek.

Janneke's recepten heb je al eens eerder kunnen zien staan in het magazine. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit rabarbertaartje, of probeer deze wentelteefjes met kaneelsuiker en witte chocolademousse carré.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten