Zo ziet het leven van een sterrenchef er uit | Biotoop [cadeautip]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

In lees- en kookboek Biotoop geeft chefkok Bart de Pooter ons een exclusief kijkje in de keuken van zijn sterrenrestaurant Pastorale. Heb jij altijd al willen weten hoe het er aan toe gaat in een sterrenkeuken? Of ben je benieuwd naar de ultieme kooktips van een sterrenchef? Lees mee! 

Bart de Pooter in Londen

Biotoop staat vol met verhalen en ervaringen van de Michelinchef. Ook heeft hij een paar recepten aan het boek toegevoegd. Het is echt een heerlijk boek om door te bladeren, met prachtige beelden! Hieronder hebben we alvast een voorproefje voor jullie. Dit is Bart de Pooter’s verhaal, ‘Business is pleasure.’

Business is pleasure | uit Biotoop

24 uur in Londen | Een verhaal van Bart de Poter

Bart | In de vroege uurtjes namen we de Eurostar naar Londen. Jan Bleys, twee leden van mijn team, Michiel De Bruyn en Wouter Van Der Vieren, en ikzelf gingen Heston Blumenthal een bezoekje brengen. Het beloofde een fantastische dag en ervaring te worden. Voor we op restaurant gingen, bezochten we een straatje met enkel boekenwinkels. Mijn teamleden en ik snuisterden in de kookboeken, Jan in de architectuurboeken.

Het was zo interessant dat we de tijd uit het oog verloren en onze trein naar Bray dreigden te missen. In allerijl klampten we een taxichauffeur aan: ‘Sir, we’re in a hurry. Our train leaves in ten minutes’. Hij keek ons even aan… ‘I will do my best, sir.’. We vlamden over de trottoirs van Londen en staken al het stilstaande verkeer voorbij! Alsof we in een film van James Bond zaten. Maar met succes. We sprongen net op tijd in de trein en de deuren schoven achter ons toe. Stel je voor dat je op zo’n manier je plek zou kwijtraken in het restaurant, een gebeurtenis waar je al zo lang naar uitkeek!

Ik zeg nu wel restaurant, maar eigenlijk is het een laboratorium. Zo doordacht en technisch vernuftig. Het werd een onvergetelijke ervaring. Er werd heel sterk ingespeeld op sentiment en je kindertijd. We kregen echte mindtricks geserveerd en werden constant op het verkeerde been gezet. Op een gegeven moment kregen we een ijsje met donkere chocolade en een mooie roze binnenkant. Wanneer je ervan beet, proefde je zalm. Dat was zo bizar, maar tegelijk ook zo lekker.

Ik was overdonderd door de visie en de passie van de keuken. Het was niet mijn beste eetervaring, maar het hele verhaal klopte als een bus. Helemaal van onze melk moesten we die ervaring dan ook doorspoelen. Dat gebeurde in Sketch in Londen van Michelinchef Pierre Gagnaire. Eerst werden we geweigerd, maar na een kleine introductie toch toegelaten. Gelukkig voor ons, maar ook voor hun inkomsten. Ik denk dat we alles van de menukaart hebben gegeten en de cocktailkaart wel drie keer hebben geprobeerd. 

Behalve sterren heeft die plek ook zowat elke architecturale award gewonnen die er bestaat. Helemaal terecht. Een eigenzinnig interieur, handwerk op kleine schaal, high level, maar nooit kitsch. Zo zijn er bijvoorbeeld over de eikentrap potten epoxyverf in verschillende kleuren uitgegoten met een betoverend effect tot gevolg. Enkel en alleen voor de toiletten zou iedereen er geweest moeten zijn. In een soort spiegelkamer staan zes eieren die dienstdoen als toiletruimte. Geloof me, als je veel cocktails hebt gedronken en je gaat die kamer binnen… dan ben je even van de wereld. Maar goed, dat lag dan in het verlengde van de ervaring bij Heston.

Toen het tijd was om terug te keren naar het hotel, was het ook ongeveer tijd om terug naar huis te gaan. We sliepen nog een uurtje en stapten dan stil en met hoofdpijn op de Eurostar. Die uitstap was stevig, maar ook onvergetelijk en grensverleggend. Kijk, ik werk hard, ik wil alles gezien en geproefd hebben, maar ik wil er ook van kunnen genieten met vrienden en gewoon plezier maken. Om 9u stonden we terug in Pastorale te koken.

Een exclusief kijkje in het leven van een sterrenchef

Pastorale

Wie is Bart de Pooter? 

Belg Bart de Pooter is oprichter van sterrenrestaurant Pastorale, schrijver van Biotoop, en 2–michelinsterrenchef. O, en hij komt uit het Vlaamse dorpje Reet, waar ook zijn restaurant staat. Zelfs het logo is een iconische bilpartij…

Inspiratie voor Biotoop | Bart heeft een ongekende passie voor eten. En in biotoop staan groenten centraal, aldus de naam van het boek. Bart viert hiermee zijn 51e verjaardag en het 25 jarige bestaan van Pastorale.

Verhalen zoals die hierboven zijn in overvloed in Biotoop. En hij heeft een paar hele mooie basisrecepten toegevoegd, die elke chef in zijn of haar repertoire zou moeten hebben. Het is een waar kijkje achter de schermen! Dit boek is geweldig om op je keukentafel te hebben, of een prachtig cadeau! 

 

Biotoop bookcover

Biotoop

 

Auteur | Bart de Pooter

Uitgever | Lannoo

Omvang | 256 pagina’s

ISBN | 9789401460200

Prijs | € 49,99

Summary
Zo ziet het leven van een sterrenchef er uit!
Article Name
Zo ziet het leven van een sterrenchef er uit!
Description
Wie is Bart de Pooter? 2-michelinsterrenchef en eigenaar van Pastorale in Reet. Hier lees je hoe het er aan toe gaat achter de schermen van een sterrenrestaurant!
Author
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?