In lees- en kookboek Biotoop geeft chefkok Bart de Pooter ons een exclusief kijkje in de keuken van zijn sterrenrestaurant Pastorale.

Heb jij altijd al willen weten hoe het er aan toe gaat in een sterrenkeuken? Of ben je benieuwd naar de ultieme kooktips van een sterrenchef? Lees mee! 

Biotoop staat vol met verhalen en ervaringen van de Michelinchef. Ook heeft hij een paar recepten aan het boek toegevoegd. Het is echt een heerlijk boek om door te bladeren, met prachtige beelden! Hieronder hebben we alvast een voorproefje voor jullie. Dit is Bart de Pooter’s verhaal, ‘Business is pleasure.’

Bart de Pooter in Londen

Business is pleasure | een verhaal uit Biotoop

24 uur in Londen | Een verhaal van Bart de Poter

In de vroege uurtjes namen we de Eurostar naar Londen. Jan Bleys, twee leden van mijn team, Michiel De Bruyn en Wouter Van Der Vieren, en ikzelf gingen Heston Blumenthal een bezoekje brengen. Het beloofde een fantastische dag en ervaring te worden. Voor we op restaurant gingen, bezochten we een straatje met enkel boekenwinkels. Mijn teamleden en ik snuisterden in de kookboeken, Jan in de architectuurboeken.

Het was zo interessant dat we de tijd uit het oog verloren en onze trein naar Bray dreigden te missen. In allerijl klampten we een taxichauffeur aan: ‘Sir, we’re in a hurry. Our train leaves in ten minutes’. Hij keek ons even aan… ‘I will do my best, sir.’. We vlamden over de trottoirs van Londen en staken al het stilstaande verkeer voorbij! Alsof we in een film van James Bond zaten. Maar met succes. We sprongen net op tijd in de trein en de deuren schoven achter ons toe. Stel je voor dat je op zo’n manier je plek zou kwijtraken in het restaurant, een gebeurtenis waar je al zo lang naar uitkeek!

Ik zeg nu wel restaurant, maar eigenlijk is het een laboratorium. Zo doordacht en technisch vernuftig. Het werd een onvergetelijke ervaring. Er werd heel sterk ingespeeld op sentiment en je kindertijd. We kregen echte mindtricks geserveerd en werden constant op het verkeerde been gezet. Op een gegeven moment kregen we een ijsje met donkere chocolade en een mooie roze binnenkant. Wanneer je ervan beet, proefde je zalm. Dat was zo bizar, maar tegelijk ook zo lekker.

Ik was overdonderd door de visie en de passie van de keuken. Het was niet mijn beste eetervaring, maar het hele verhaal klopte als een bus. Helemaal van onze melk moesten we die ervaring dan ook doorspoelen. Dat gebeurde in Sketch in Londen van Michelinchef Pierre Gagnaire. Eerst werden we geweigerd, maar na een kleine introductie toch toegelaten. Gelukkig voor ons, maar ook voor hun inkomsten. Ik denk dat we alles van de menukaart hebben gegeten en de cocktailkaart wel drie keer hebben geprobeerd. 

Behalve sterren heeft die plek ook zowat elke architecturale award gewonnen die er bestaat. Helemaal terecht. Een eigenzinnig interieur, handwerk op kleine schaal, high level, maar nooit kitsch. Zo zijn er bijvoorbeeld over de eikentrap potten epoxyverf in verschillende kleuren uitgegoten met een betoverend effect tot gevolg. Enkel en alleen voor de toiletten zou iedereen er geweest moeten zijn. In een soort spiegelkamer staan zes eieren die dienstdoen als toiletruimte. Geloof me, als je veel cocktails hebt gedronken en je gaat die kamer binnen… dan ben je even van de wereld. Maar goed, dat lag dan in het verlengde van de ervaring bij Heston.

Toen het tijd was om terug te keren naar het hotel, was het ook ongeveer tijd om terug naar huis te gaan. We sliepen nog een uurtje en stapten dan stil en met hoofdpijn op de Eurostar. Die uitstap was stevig, maar ook onvergetelijk en grensverleggend. Kijk, ik werk hard, ik wil alles gezien en geproefd hebben, maar ik wil er ook van kunnen genieten met vrienden en gewoon plezier maken. Om 9u stonden we terug in Pastorale te koken.

Een exclusief kijkje in het leven van een sterrenchef

Pastorale logo

Wie is Bart de Pooter? 

Belg Bart de Pooter is oprichter van sterrenrestaurant Pastorale, schrijver van Biotoop, en 2–michelinsterrenchef. O, en hij komt uit het Vlaamse dorpje Reet, waar ook zijn restaurant staat. Zelfs het logo is een iconische bilpartij…

Biotoop van Bart de Pooter

Inspiratie voor Biotoop | Bart heeft een ongekende passie voor eten. En in biotoop staan groenten centraal, aldus de naam van het boek. Bart viert hiermee zijn 51e verjaardag en het 25 jarige bestaan van Pastorale.

Verhalen zoals die hierboven zijn in overvloed in Biotoop. En hij heeft een paar hele mooie basisrecepten toegevoegd, die elke chef in zijn of haar repertoire zou moeten hebben. Het is een waar kijkje achter de schermen! Dit boek is geweldig om op je keukentafel te hebben, of een prachtig cadeau! 

Biotoop kookboek

Biotoop

  • Auteur | Bart de Pooter
  • Uitgever | Lannoo
  • Omvang | 256 pagina’s
  • ISBN | 9789401460200
  • Prijs | € 49,99