bron foto’s : gik

Beste WijnSpijs,

Hoe zit dat met die blauwe wijn?

Zijn we juist allemaal zo bewust met voeding bezig, staat daar ineens allemaal blauwe wijn op je Facebook-tijdlijn. Ik kan je geruststellen. Schadelijk is het niet, maar daar is ook alles mee gezegd.

Taste the rainbow!

Ik begin bij het begin.

  1. De druif (en dus de wijn) heeft kleur.
  2. Die kleur komt van kleurpigmenten uit de schil van de druif. De blauwe druivenschil bevat, misschien anders dan je zou verwachten, twee kleurstoffen; rode én blauwe kleurstoffen.
    Bij sommige druivenrassen bevat de schil veel kleurstoffen, bij anderen juist weinig. Zo heeft een Pinot Noir druif sowieso weinig kleurstoffen in de schil. Én ook nog heel weinig blauwe kleurstoffen. De Cabernet Sauvignon druif is een voorbeeld van een druif met juist heel veel blauwe kleurstoffen. Die verschillende factoren bepalen de uiteindelijk kleur van je wijn.
  3. De kleur van wijn verandert onder invloed van verschillende factoren. Voorbeelden zijn zuren, licht en zuurstof.
Blauwe wijn in de zon
bron foto’s : gik

De mooiste wijnen proef je tijdens een WijnSpijs Wandeling! Bekijk de agenda!

Smurfenwijn

Deze smurfenwijn wordt gemaakt van Chardonnay. Een wit druivenras zonder blauwe kleurstoffen, dus hoe zit dat? Er wordt blauwe kleurstof – uit de blauwe druiven – geïsoleerd (E163 ) en vervolgens toegevoegd aan de witte Chardonnay wijn.

Om de kleur van de wijn zo lekker chemisch te houden, wordt de wijn ook nog ontzuurd. Zuren zijn namelijk van invloed op de kleur van de wijn. Misschien kun je je ook voorstellen wat het ontzuren met de smaak doet? Weinig goeds… Zuren zijn een essentieel onderdeel van wijn. De balans van zoet en zuur slaat door naar de verkeerde kant, waardoor de suikers veel heftiger overkomen – zonder het tegengas van de zuren. Verwacht dus een zoetige wijn zonder frisheid.

Gik blauwe wijn

Hype!

Voorstanders van deze blauwe vloeistof  vinden het dus wijn, omdat het gemaakt is van druiven. Vinologen en boe-roepers vinden dat weer belachelijk, omdat de kleur van de wijn, alleen mag komen van zijn eigen schillen.

Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Grappige aanvulling of marketing truc.. ?