Een blini. Wat is dat nou? Blini's (eigenlijk is het blin als enkelvoud en blini in het meervoud) zijn een soort poffertjes uit Rusland. Maar dan net anders. Ze worden ten eerste vaak gemaakt met boekweitmeel en gist. En blini's beleg je met iets hartigs, zoals in ons geval, blini's met zalm en crème fraîche. Maar zure room, roomkaas of cottagecheese kunnen ook.

Het is een leuke amuse, of hapje voor bij een sjieke borrel. Boekweitmeel kun je bij elke natuurwinkel kopen. Maar als je dat niet kunt vinden kun je ook prima volkorenmeel of speltmeel gebruiken.

Blini met zalm

Recipe by Vale Berral García
5.0 from 1 vote
Course: Voorgerecht, AmuseCuisine: Russisch
Portie

25

stuks
Bereidingstijd

20

minutes

Blini met gerookte zalm en zure room. Dit wordt een hapje waar je (kleine) gasten geen genoeg van kunnen krijgen.

Zorg dus dat je van te voren genoeg blini's bakt want ze gaan meer willen. En dan nog meer!
We maken de blini's met boekweitmeel. Omdat dat in Rusland zo gedaan wordt en omdat het een bijzonder lekkere smaak heeft. Mooie kleur ook nog.

Je hebt nodig: een steelpannetje, een koekenpan die écht niet aanbakt en drie mengkommen.

Ingrediënten blini beslag

  • 200 gr boekweitmeel

  • 250 ml melk

  • 2 eieren

  • 20 gr verse gist of 1 zakje (7 gram) droge gist

  • snuf zout

  • zonnebloemolie om te bakken


  • Voor de topping, naar smaak
  • 200 gr gerookte zalm

  • crème fraîche, roomkaas of zure room

  • dille, fijngehakt

  • rode ui, in dunne halve ringetjes

  • tuinkers

  • kappertjes, fijngehakt

  • zout en peper

Bereiding

  • Maak eerst het beslag voor de blini's.
    Scheid de eieren. Zet het eiwit in de koelkast totdat we het nodig hebben. Klop het eigeel los met een snuf zout.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje en doe de gist erbij. Het hoeft niet te koken, verwarmen tot lauwwarm is beter.
  • Doe het boekweitmeel in een ruime kom. Doe de melk met gist erbij en meng alles goed door elkaar met een garde tot een glad beslag. Doe het eigeel erbij en meng nog eens goed door.
  • Haal het eiwit uit de koelkast en klop het stijf in een vetvrije kom. Vouw rustig met een pannenlikker het eiwit 'onder' het beslag zodat het geheel luchtig blijft.
  • Verhit een beetje zonnebloemolie in de koekenpan. Om mooie blini's te bakken kun je kleine uitsteekringen gebruiken. Maar omdat het een dik beslag is, lukt het ook prima door een eetlepel beslag in de middelhete olie te leggen. Druk de blini aan de bovenkant aan en flip 'm na 2 minuten om. Bak ze 2 minuten aan elke kant totdat ze een beetje een krokante buitenkant hebben en nog zacht zijn van binnen. Bak een paar blini's per keer in de koekenpan.
  • Beleg de blini's naar smaak met een crème fraîche, wat zalm en tuinkers. Voor wie wat pittigers lust kan er een ringetje rode ui, wat kappertjes en een takje dille bij op. blini zalm

Tips bij het maken van blini's met zalm

  • Maak de blini met zalm extra luxe en lekker met een klein beetje kaviaar op je blini met zalm. Wauw, zo lekker.
  • Maak een torentje van de blini's met zalm en plakjes komkommer. Ideaal gerechtje voor kleine kinderen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten