Een van de tofste 'uitvindingen' van de laatste jaren is misschien wel het maken van rijst, noedels of pasta van groente.

Omdat het niet altijd even makkelijk is om aan je dagelijkse portie groente te komen, kun je rijst of pasta vervangen door, in dit geval bloemkoolrijst. En is het opeens hartstikke makkelijk geworden om gezond te eten! En doe je het goed, dan merk je haast het verschil niet. Probeer bijvoorbeeld ook eens spaghetti van courgette.

Bloemkoolrijst maken

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Bloemkoolrijst maken is het makkelijkst en snelst door een keukenmachine te gebruiken. Maar een blokschaaf (je weet wel, zo'n vierkante rasp die je rechtop kunt zetten) is ook prima. Gebruik de grove rasp.

Uit een normale bloemkool haal je genoeg 'rijst' voor 6 personen. Een kleine is goed voor 4.

Ingrediënten

  • 1 1 stevige verse bloemkool

Bereiding

  • Haal eerst alle bladeren van de bloemkool. Dan snijd je de onderkant eraf. Ook die kan in de prullenbak. Vervolgens snij je de bloemkool in kleine roosje. De steeltjes gebruiken we ook.
  • Heb je een ruime keukenmachine, vul dan tot de helft met de bloemkoolroosjes en steeltjes. Druk dan de puls-knop een paar seconden in totdat de bloemkool klein is. Schud of tik tegen de bak zodat de bloemkool niet teveel aan de zijkanten plakt. We willen kleine korrel van het formaat van flinke rijstkorrels. Puls daarom niet te lang ander krijg je té kleine korrels en die kunnen we niet gebruiken.
  • Doe de bloemkoolrijst in een goed afgedekte bak en leg in de koelkast of vriezer totdat je ze gaat gebruiken. Hieronder vertel ik hoe je dat doet.

Tips

  • Rasp een flinke hoeveelheid bloemkool. Zo heb je de volgende keer kant-en-klare bloemkoolrijst die je meteen in je nasi, risotto of ander gerecht kan verwerken.
  • Bloemkoolrijst kan je in de vriezer tot wel twee maanden bewaren. Omdat er wel een kans is dat door de ijskristallen vocht vrijkomt bij het ontdooien, moet je ze meteen bakken als ze uit de vriezer komen.
  • Maak de bloemkoolkorrels en kruid ze met specerijen voordat ze in de vriezer gaan. Zo heb je meteen al een heerlijke bloemkoolrijstvoorraad die ook nog op smaak is.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Bloemkoolrijst klaarmaken op 3 manieren

1. Bakken of wokken

Bak de rijst kort in wat olie. Hierbij kun je ook andere groente en kruiden of specerijen bakken of wokken. Bak hooguit 2 à 3 minuten omdat anders de 'rijst' zacht wordt. Het is lekkerder als je nog een 'bite' hebt. Maak er bijvoorbeeld dit recept voor bloemkoolrijst met nasi goreng

2. Stoven

Bak de bloemkoolrijst 1 minuut in olie of boter. Doe hierbij groente- of kippenbouillon en doe een deksel op de pan. Na 3 minuten is de rijst zacht genoeg om te eten. Goede vervanger voor couscous.

3. Roosteren

Doe de bloemkoolrijst op een bakplaat met bakpapier. Sprenkel wat olie en zout erover en bak 10 minuten op 200 graden.

bloemkoolrijst-maken

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten