De laatste jaren is er met een heuse bloemkoolrevolutie gaande. Men heeft ontdekt dat je bloemkool kunt gebruiken als koolhydraatarme vervanger van aardappel, als alternatief voor de rijstkorrel, en zelfs als gezonde pizzabodem. Dit maakt bloemkool populair. Hier geven wij je een recept for guilt-free bloemkoolsoep!

Bloemkoolsoep

4 van 1 Beoordeling
Gerecht: VoorgerechtKeuken: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 


Dat bloemkool wint aan populariteit, komt door twee dingen. Ten eerste is bloemkool heel gezond. Het bevat een grote hoeveelheid vitamine C en veel belangrijke eiwitten, calcium en vezels, maar weinig calorieën. En ten tweede: bloemkool is enorm veelzijdig! Er zijn maar weinig dingen die je niet met bloemkool kunt doen. Van rauw eten tot bakken, van frituren tot wokken, van koken tot grillen in de oven: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bloemkoolsoep klinkt misschien niet superspannend, zeker als je het nog nooit hebt gegeten. Of misschien heb je het eerder gegeten en was je er niet van onder de indruk. Terwijl het zo lekker kan zijn. Het is een soort ‘comfort food’, maar dan met weinig koolhydraten.

Deze bloemkoolsoep heeft een romige structuur waar je gelukkig van wordt, zeker als je bedenkt dat er helemaal geen room in gaat. Om zoveel mogelijk smaak uit de bloemkool te halen, gaan we hem eerst roosteren. Zo smaakt de ‘gewone’ bloemkool meteen een stuk spannender. Wil jij weten hoe je de heerlijke bloemkoolsoep maakt, lees dan snel verder!

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool (in kleine stukken gesneden)

  • 3 el olijfolie

  • Zout

  • 1 ui (gesnipperd)

  • 2 teentjes knoflook (geperst)

  • 1 l groentenbouillon

  • 2 el ongezouten roomboter

  • 1/2 citroen (sap)

  • 1/4 tl nootmuskaat

  • Voor garnering, een beetje gehakte peterselie, bieslook of lente-ui

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de bloemkool op de bakplaat en verdeel de olijfolie er gelijkmatig overheen. Verdeel de bloemkool over de bakplaat, zodat er maar 1 laag bloemkool op de plaat ligt. Bestrooi het met een beetje zout. Bak de bloemkool tot deze mals en gekarameliseerd is aan de randen (25-30 minuten).
  • Doe het restant van de olie in een soeppan. Voeg de ui en het zout toe en laat het 5-7 minuten bakken tot de ui glazig is.
  • Voeg de knoflook toe en roer het goed door. Na ongeveer een halve minuut doe je de bouillon erbij.
  • Houd 4 van de mooiste geroosterde bloemkoolroosjes apart voor de garnering. Doe de resterende bloemkool in de pan. Verhoog het vuur tot middelhoog en breng het mengsel aan de kook. Indien nodig zet je het vuur lager, zodat het zachtjes kan sudderen (ongeveer 20 minuten). Roer alles af en toe om.
  • Na 20 minuten koken haal je de pot van het vuur en laat je het een paar minuten afkoelen. Nu ga je de soep pureren in een blender of met een staafmixer.
  • Voeg de boter toe en meng tot een gladde massa. Voeg het citroensap en de nootmuskaat toe en meng opnieuw. Voeg naar smaak extra zout toe. Wees niet te zuinig met het zout, de soep moet goed op smaak zijn.
  • Verdeel de soep over de soepkommen en garneer het met 1 geroosterd bloemkoolroosje en een beetje bij beetje peterselie, bieslook of lente-ui. Serveer de soep met brood en kruidenboter.

    In de koelkast kun je de soep ongeveer 4 dagen bewaren. In vriezer blijft hij zeker enkele maanden lekker.

variatietips

  • Blauwe kaas en bloemkool | Brokkel vlak voor het serveren wat gorgonzola over de soep. Dit geeft hem lekker wat pit, maar maakt hem ook een beetje machtiger.
  • Kokos, gember en curry | Bloemkool en kerrie is een ‘match made in heaven’. Voeg 200 ml kokosmelk (breng dit in minderen op de bouillon), een beetje fijngehakte verse gember en 4 eetlepels gele currypasta toe aan bovenstaand recept en je hebt een heerlijke curry bloemkoolsoep.
  • Go vegan | Deze bloemkoolsoep is heel makkelijk te ‘veganizen’, door de boter te vervangen door 40 gram gewelde cashewnoten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid

 •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten