Bloemkoolsoep | basisrecept met slechts 4 ingrediënten!

Een eenvoudige en smaakvolle bloemkoolsoep

Bloemkool is niet voor iedereen. Het heeft nog steeds een wat futloos en slap imago. Onterecht vinden wij! Er zijn juist een hoop spannende manieren om bloemkool te verwerken in lekkere gerechten. De kool is een wonder in ovengerechten, een sensatie in curry’s en tajines, en kan ook prima op zichzelf staan, zoals in dit recept voor bloemkoolsoep.

Ben je hierna nog steeds niet warm gemaakt voor de Bloemkool? Dan hebben wij uiteraard heerlijke alternatieven voor je. Probeer onze Courgettesoep met zalm, Tomatensoep, Zoete aardappelsoep en pompoensoep. Niet afgeschrikt? Lees dan gerust door.

Dit eenvoudige recept maakt voor eens en altijd korte metten met de spookbeelden van doorgekookte bloemkool met kaassaus. Het bestaat uit maar drie ingrediënten, waardoor de subtiele smaak en zachte textuur van de bloemkool uitstekend tot zijn recht komt. Als je daar geen bloemkoolfan van wordt, weten wij het ook niet meer!

bloemkoolsoep

Bloemkool: veelzijdig en gezond

De laatste jaren is er een heuse bloemkoolrevolutie gaande. Het is al lang niet meer de oubollige groente van vroeger: bloemkool is een hippe koolsoort, die opeens opduikt als koolhydraatarme vervanger van aardappel, als alternatief voor de rijstkorrel, en zelfs als gezonde pizzabodem. 

Dat bloemkool wint aan populariteit, komt door twee dingen. Ten eerste is bloemkool, net als veel andere kolen, heel gezond. Het bevat een grote hoeveelheid vitamine C en veel belangrijke eiwitten, calcium en vezels, maar weinig calorieën.

bloemkool

En ten tweede: bloemkool is enorm veelzijdig! Er zijn maar weinig dingen die je niet met bloemkool kunt doen. Van rauw eten tot bakken, van frituren tot wokken, van koken tot grillen in de oven: de mogelijkheden zijn eindeloos.

In deze bloemkoolsoep maken we ook gebruik van de veelzijdigheid van bloemkool. Door de bloemkoolroosjes eerst te roosteren, krijgt de soep een verrassend volle en rokerige smaak. Meer heb je niet nodig om een heerlijke soep te maken.

Bloemkoolsoep, een basisrecept met slechts 4 ingrediënten

Dit recept voor bloemkoolsoep is zo basic als het maar kan. De bloemkool speelt hier echt de hoofdrol, en wordt niet overmand door kruiden of ondersteund door aardappels of andere groenten. Voor vier personen heb je dan ook alleen de volgende ingrediënten nodig:

Bloemkoolsoep

Soep | 4 personen

Ingrediënten 
  • Eén hele bloemkool, zo vers mogelijk;
  • Olijfolie, of ongezouten roomboter;
  • Parmezaanse kaas, geraspt;
  • Zout en peper.

Allereerst is het zaak om de bloemkool te roosteren. Daarmee wordt veel van de smaak van de kool ontsloten. Ga als volgt te werk:

  1. Ontdoe de bloemkool van stam en bladeren, was hem, en snij of scheur de bloemkool in kleine roosjes. De stam kun je ook gebruiken, maar die moet je wel even schillen en in stukken snijden. 
  2. Leg de bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat, giet er twee of drie eetlepels olijfolie overheen, en schep het even door. Rooster ze nu een kwartiertje in de oven (op 200 graden Celsius), tot de bloemkool flink begint te kleuren.
geroosterde bloemkool

De geroosterde bloemkool vormt de basis van de bloemkoolsoep. Daarmee doe je vervolgens het volgende:

  1. Pak een grote (soep)pan, voeg de geroosterde bloemkoolroosjes toe en overschenk die met een liter water. Voeg er twee theelepels zout aan toe. Dat lijkt veel, maar het is nodig voor de smaak! Breng het water nu aan de kook en laat de bloemkool vijf minuten koken. De roosjes moeten nu zacht en gaar zijn.
  2. Giet de bloemkool af, maar bewaar het gezouten kookwater.
  3. Doe de gekookte bloemkoolroosjes in batches in de blender of in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Vul die per keer tot de helft met bloemkool. Giet daarna het kookwater bij de bloemkool, tot het ongeveer een kwart van je blender vult (en dus tot de helft van de bloemkoolroosjes komt).
  4. Zet de blender nu aan, en pureer het geheel tot een gladde soep. Hoe langer je blijft blenden, hoe gladder en zachter de soep wordt: hoe lang je dat wil doen is dus een kwestie van smaak. Ook met de textuur van de soep kun je spelen: je kunt iets meer kookwater toevoegen om de soep dunner te maken.
  5. Als je alle bloemkool gepureerd hebt, moet je hem op smaak brengen. Wees gul met peper en zout: een halve theelepel zout heb je zeker wel nodig. Proef om te bepalen hoeveel zout en peper je lekker vindt.
  6. Serveer de soep in kommen, besprenkeld met olijfolie en Parmezaanse kaas.

Het resultaat is een heerlijke en gezonde bloemkoolsoep, die bovendien goed vullend is. Je kunt de soep het beste meteen opeten, maar de restjes kun je prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

bloemkoolsoep

Tips om te variëren met bloemkool

Ben je door dit recept geïnspireerd geraakt om aan de gang te gaan met bloemkool? Dit basisrecept voor bloemkool is een goed beginpunt voor verdere experimenten met bloemkool. Hier vind je een paar tips om dit recept een nieuwe wending te geven.

Bloemkoolsoep met pittige gorgonzola

Wil je wat meer pit in de bloemkoolsoep? Dan kun je aan bovenstaand recept naar smaak gorgonzola toevoegen. Brokkel het in de soep nadat die gepureerd is, en roer het om de kaas te laten smelten. De zijdezachte bloemkool vormt een mooi bedje voor de heftige blauwe kaassmaken.

Een exotische bloemkoolsoep met kokosmelk

Bloemkool doet het uitermate goed in de oosterse keuken, bijvoorbeeld in curry’s. Een Aziatisch geïnspireerde bloemkoolsoep is dus zo’n gek idee nog niet. Vervang in het bovenstaande recept de helft van het water voor kokosmelk, doe er een kneep limoensap in en voeg twee lepels goede sojasaus toe. Een beetje gember en een rood pepertje maken deze pittige variatie op bloemkoolsoep helemaal af. Voeg je ook nog wat gewokte groenten toe aan de soep, dan maak je hem tot een volwaardig avondmaal.

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons