Het verhaal van de herkomst van de naam van dit drankje is bijna even interessant als de smaak zelf. Daarover hieronder meer. Bloody Mary is in ieder geval een van de meest bekende cocktails ooit. Bedacht door Ferdinand Petiot in Harry's New York bar in Parijs en daarna groot geworden in de King Cole Bar van het St. Regis hotel in New York door diezelfde Parijse barman (duidelijk toch:))
De hoofdbestanddelen zijn natuurlijk tomatensap en wodka. Daar worden een paar ingrediënten aan toegevoegd. En die pittige combinatie zou ervoor zorgen dat je kater verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hemingway was in ieder geval groot fan. Heerlijk 's avonds als cocktail maar ook bij de boozy brunch!
Bloody Mary, The Legend
Goed, de Bloody Mary, of bloody mary dus. een heerlijke kruidige, frisse en pittige opkikker. Maar waar komt de naam nou vandaan? En hoe is het drankje bedacht? De bloody mary legende is wereldberoemd.
Over de naam kan ik kort zijn: dat weet niemand zeker. De naam Bloody Mary is ook niet de enige naam die het fameuze drankje heeft gehad. Het heeft in de beginperiode een tijd als 'bucket of blood' op de kaart gestaan, een emmer bloed dus.
Later, toen de barman inmiddels het drankje in New York maakte en de New Yorkse elite het regelmatig dronk, werd het Red Snapper genoemd. Het oudste recept voor Bloody Mary is ook dat voor een Red Snapper. De naam Bloody Mary kan verwijzen naar de bloeddorstige Engelse koningin Mary Tudor, deze theorie is veruit de populairste. Maar er wordt ook gezegd dat het vernoemd is naar een vriendin van Ernest Hemingway, een van de grootste afnemers van de cocktail.
De oorsprong van de mix-drank ligt dus in feite in Parijs, al waren het voornamelijk Amerikanen die het dronken in een 'New York-style bar'. Zoals eerder vermeld bedacht Ferdinand 'Pete' Petiot het drankje rond 1920. Door de Russische revolutie werd Parijs overstroomd door (rijke) Russen. Naast kaviaar namen zij de tot dan toe onbekende sterke drank wodka mee. Petiot experimenteerde een tijdje met wodka en verschillende ingrediënten. Rond dezelfde tijd brachten Amerikanen tomatensap mee naar Parijs. Petiot mengde op een dag de relatief smakeloze wodka met tomatensap en nog wat dingen en voilà!
Hoewel de Bloody Mary in goede aarde viel, werd het pas echt populair toen Petiot het in New York ging schenken. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt!