Dit recept voor traditionele bobotie heeft alles in huis. Het is hartig en kruidig, bevat vlees en groenten, en is exotisch en toch vertrouwd. Bobotie maken is trouwens ook nog eens een koud kunstje. 

Bobotie

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Afrikaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Volgens de culinaire legende stamt het bobotie recept af van het Indische gerecht bobotok. Indische migranten en Nederlandse schepen namen dit recept mee naar de West-Kaap. De Kaapse Nederlanders en plaatselijke bevolking gingen met het recept aan de haal.

 Zo is het een echt fusion gerecht geworden, waar de Afrikaanse, Nederlandse, Maleise én Indische keuken samenkomen. 

Dus wat eet jij vanavond? ‘Die Suid Afrikaanse bobotie!’

Ingrediënten

  • 2 sneetjes bruin brood (zonder korst)

  • 125 ml melk

  • 30 gram boter

  • 1 grote wortel

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 cm geraspte gember

  • 1 tl kurkuma

  • 1/2 tl peper

  • 1 tl nootmuskaat

  • 3 kruidnagels

  • 1 el kerriepoeder

  • 2 el versgeperst citroensap

  • 500 gram rundergehakt

  • 2 el abrikozenjam

  • 1 blokje runderbouillon

  • 60 gram amandelschijfjes

  • 60 gram sultanarozijnen

  • Voor het bovenlaagje:
  • 180 ml melk

  • 3 eieren

  • 1/2 tl zout

  • 4 laurierbladeren

  • 1 tl  trassi

Bereiding

  • Neem de sneetjes brood en snij de korstjes eraf. Schenk de melk in een diep bord en week hierin het brood. Verwarm de oven alvast voor op 180 ° Celsius. Pak een grote hapjespan en smelt hierin de boter. 
  • Hak de wortel in blokjes en snipper de rode ui. Doe de groenten in de pan, gevolgd door de vers geraspte gember en een geperst teentje knoflook. Bak de ui glazig en de gember en knoflook geurig.
  • Voeg de kurkuma, peper, nootmuskaat, kruidnagels, kerriepoeder, trassie en het verste citroensap toe. Roer deze ingrediënten door elkaar. Doe het gehakt samen met de abrikozenjam erbij en verkruimel het blokje bouillon boven de pan. Bak het gehakt al roerende rul. 
  • Voeg de amandelschijfjes, sultanarozijnen toe en roer door elkaar. Laat vijf minuutjes sudderen. Het is nu tijd om de geweekte stukjes brood bij de bobotie te doen. De melk mag hierbij ook gewoon in de pan geschonken worden. Meng het brood door de bobotie en temper de warmtebron.
  • Pak een ovenschaal en schep hierin het bobotiemengsel. Maak de bovenkant plat met de achterkant van een lepel. Neem een schaaltje en doe hierin de 180 milliliter melk, de drie eieren en het zout. Klop door elkaar en schenk dit over de bobotie, zodat er zich een dikke laag vormt. Leg hierop de laurierblaadjes en schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven. Laat de bobotie ongeveer 30 tot 35 minuten bakken in de oven
  • Serveer de bobotie in z’n geheel. Als dat geen plaatje is? Eet de bobotie met wat (gele) rijst en – zoals de Zuid Afrikanen het doen – met een verse uiensalade. Lekker eet, met hierdie ware Suid Afrikaanse bobotie!

Tips

  • Omdat bobotie oorspronkelijk is meegenomen naar de West-Kaap door Maleise en Indonesische immigranten, hoort een beetje pit er natuurlijk bij. Dat kan een flinke theelepel cayennepeper zijn, maar je kunt er ook een schoteltje sambal naast serveren. 
  • Kook jij graag ovenschotel recepten? Neem hier een kijkje. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Afrikaans woordenboekje

Afrikaans. Het is eigenlijk een soort van gezellig Nederlands. Bijna 90% van alle Afrikaanse woorden hebben overeenkomsten met Nederlandse woorden, wat betekent dat ze min of meer hetzelfde zijn.

Een aantal woorden zijn met recht verrassend te noemen. Daarom speciaal voor jou een woordenlijstje met Afrikaanse woorden, die je vaak tegenkomt – en dus lekker vaak kunt gebruiken – in en om de keuken.

  • Borrie = kurkuma
  • Beesstertssoppoeier = ossenstaartbouillon / rundvleesbouillon
  • Gemaald beesvleis = gehakt
  • Blatjang = trassie
  • Appelkooskonfyt = abrikozenjam
  • Kombuis = keuken
  • Kastrol = koekenpan / steelpan
  • Aandete = avondeten
  • Gemmer = gember
  • Oond = oven

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten