Echte traditionele Afrikaanse bobotie [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Dit recept voor traditionele bobotie heeft alles in huis. Het is hartig en kruidig, bevat vlees en groenten en is exotisch en toch vertrouwd. Het maken van bobotie is trouwens ook nog eens een koud kunstje. 

Volgens de culinaire legende stamt het bobotie recept af van het Indische gerecht bobotok. Indische migranten en Nederlandse schepen namen dit recept mee naar de West-Kaap. De Kaapse Nederlanders en plaatselijke bevolking gingen met het recept aan de haal.

 Zo is het een echt fusion gerecht geworden, waar de Afrikaanse, Nederlandse, Maleise én Indische keuken samenkomen. 

Dus wat eet jij vanavond? ‘Die Suid Afrikaanse bobotie!’

Kook jij graag ovenschotel recepten? Neem hier een kijkje. 

bobotie

Recept | Bobotie

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 2 sneetjes bruin brood (zonder korst)
  • 125 ml melk
  • 30 gr boter
  • 1 grote wortel
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm geraspte gember
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl peper
  • 1 tl nootmuskaat
  • 3 kruidnagels
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el versgeperst citroensap
  • 500 gr rundergehakt
  • 2 flinke el abrikozenjam
  • 1 blokje runderbouillon
  • 60 gr amandelschijfjes
  • 60 gr sultanarozijnen

Voor het bovenlaagje:

  • 180 ml melk
  • 3 eieren
  • ½ tl zout
  • 4 laurierbladeren
  • 1 tl trassi

Zo maak je bobotie

Stap 1

Neem de sneetjes brood en snij de korstjes eraf. Schenk de melk in een diep bord en week hierin het brood. Verwarm de oven alvast voor op 180 ° Celsius. Pak een grote hapjespan en smelt hierin de boter. 

Stap 2

Hak de wortel in blokjes en snipper de rode ui. Doe de groenten in de pan, gevolgd door de vers geraspte gember en een geperst teentje knoflook. Bak de ui glazig en de gember en knoflook geurig.

Stap 3

Voeg de kurkuma, peper, nootmuskaat, kruidnagels, kerriepoeder, trassie en het verste citroensap toe. Roer deze ingrediënten door elkaar. Doe het gehakt samen met de abrikozenjam erbij en verkruimel het blokje bouillon boven de pan. Bak het gehakt al roerende rul. 

Stap 4

Voeg de amandelschijfjes, sultanarozijnen toe en roer door elkaar. Laat vijf minuutjes sudderen. Het is nu tijd om de geweekte stukjes brood bij de bobotie te doen. De melk mag hierbij ook gewoon in de pan geschonken worden. Meng het brood door de bobotie en temper de warmtebron.

Stap 5

Pak een ovenschaal en schep hierin het bobotiemengsel. Maak de bovenkant plat met de achterkant van een lepel. Neem een schaaltje en doe hierin de 180 milliliter melk, de drie eieren en het zout. Klop door elkaar en schenk dit over de bobotie, zodat er zich een dikke laag vormt. Leg hierop de laurierblaadjes en schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven. Laat de bobotie ongeveer 30 tot 35 minuten bakken in de oven

Stap 6

Serveer de bobotie in z’n geheel. Als dat geen plaatje is? Eet de bobotie met wat (gele) rijst en – zoals de Zuid Afrikanen het doen – met een verse uiensalade. Lekker eet, met hierdie ware Suid Afrikaanse bobotie!

 [TIP] Omdat bobotie oorspronkelijk is meegenomen naar de West-Kaap door Maleise en Indonesische immigranten, hoort een beetje pit er natuurlijk bij. Dat kan een flinke theelepel cayennepeper zijn, maar je kunt er ook een schoteltje sambal naast serveren. 

Afrikaans woordenboekje

Afrikaans. Het is eigenlijk een soort van gezellig Nederlands. Bijna 90 % van alle Afrikaanse woorden hebben overeenkomsten met Nederlandse woorden, wat betekent dat ze min of meer hetzelfde zijn.

Een aantal woorden zijn met recht verrassend te noemen. Daarom speciaal voor jou een woordenlijstje met Afrikaanse woorden, die je vaak tegenkomt – en dus lekker vaak kunt gebruiken – in en om de keuken.

  • Borrie = kurkuma
  • Beesstertssoppoeier = ossenstaartbouillon / rundvleesbouillon
  • Gemaald beesvleis = gehakt
  • Blatjang = trassie
  • Appelkooskonfyt = abrikozenjam
  • Kombuis = keuken
  • Kastrol = koekenpan / steelpan
  • Aandete = avondeten
  • Gemmer = gember
  • Oond = oven
Geef je mening!
recipe image
Recept
Echte traditionele Afrikaanse bobotie
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?