Een recept voor omelet: je denkt misschien dat dat niet nodig is. Een omelet maak je toch gewoon door wat eieren in de pan te breken? Maar wie dat denkt heeft nog nooit een echt goede boerenomelet gegeten. Dat is een geheel nieuwe ervaring. Geloof je het niet? Probeer dan maar eens dit recept uit!

Het ei is een intrigerend ingrediënt, waar je alle kanten mee op kunt. Het combineert bovendien met bijna alle soorten groenten en vlees. Heb je de omelet eenmaal onder de knie, dan kun je naar hartenlust experimenteren met ingrediënten. 

Lees snel verder en ontdek hoe je een échte boerenomelet moet maken!

Boerenomelet

3 van 2 Beoordelingen
Gerecht: Lunch, OntbijtKeuken: Hollands
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

15

minuten

Door de juiste technieken en met een paar goed gekozen ingrediënten maak je van een simpele omelet een indrukwekkend lunch- of hoofdgerecht. Hier het recept voor een goedgevulde boerenomelet! 

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui

  • 1 kleine bospeen, in dunne plakjes

  • 1/2 paprika

  • handvol doperwten (uit de diepvries)

  • 3 á 4 grote eieren

  • 1 tl mosterd

  • 1 tl peterselie en basilicum (of handvol verse kruiden)

  • 1 teentje knoflook

  • flink wat geraspte kaas

Dit is de kunst achter de boerenomelet

  • Snipper de ui en fruit hem op laag vuur in een beetje olie totdat de ui zacht wordt en begint te kleuren. Voeg daarna de bospeen en paprika toe aan de pan, zet het vuur iets hoger en bak de groente 5 minuten, of tot het zacht begint te worden. Voeg op het laatst ook de doperwtjes toe en roer de groente even door.
  • Klop de eieren goed los met een eetlepel water, totdat je bubbeltjes ziet verschijnen. Voeg nu de mosterd en de kruiden toe, en pers ook het teentje knoflook uit in het eimengsel. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Als de groentes goed gebakken zijn, giet je het eimengsel over de groente heen. Zet het vuur zacht en strooi de geraspte kaas over de boerenomelet heen. Doe een deksel op de pan en laat het ei rustig stollen.
  • Wanneer je omelet klaar is, is een kwestie van smaak. Zodra de omelet is gestold kun je hem eten, maar je kunt de omelet ook wat langer laten bakken. Laat het in ieder geval niet aanbakken of al te droog worden van boven, want dat is niet lekker.
  • Is je omelet klaar? Serveer hem dan op brood of op een harde bol.boerenomelet 2

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Twee soorten omeletten: de boerenomelet en de baveuse

De ene omelet is de andere niet. In essentie zijn er twee soorten omelet te onderscheiden. Die vragen om een andere aanpak en om een andere kooktechniek.

De ‘boerenomelet’ is het meest bekend – en het meest snel en eenvoudig te maken. Je maakt een boerenomelet door eerst de vulling (groenten en/of vlees) in de pan te bakken en daarna het eimengsel erbij te gieten. Het resultaat is een rijk gevulde omelet: perfect voor het ontbijt, of voor een snelle maaltijd.

De Franse omelet of ‘baveuse’ is wat verfijnder. Het ei heeft hier geen dienende rol, maar staat echt centraal. Een goede baveuse is een feest van texturen en smaken: het is knapperig van buiten, lobbig in het midden, en rijk en glimmend vanbinnen.Een baveuse is nog steeds snel te maken, maar het luistert iets nauwer en je hebt er wat meer techniek voor nodig. Een chique omelet dus, voor een speciale gelegenheid.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •  •