Een écht goeie boerenomelet kan elk moment van de dag.

Nu zijn eieren sowieso ingrediënten waar je alle kanten mee op kunt (check maar een onze recepten met ei) maar zelden krijgt het ei een hoofdrol als in de omelet.

Deze boerenomelet is ook nog eens rijk gevuld met groenten dus gezond, betaalbaar en perfect om de restjes groenten uit je koelkast mee op te maken.

Met dit recept leer je stap voor stap een boerenomelet maken die ook nog eens mooi uit de pan komt. Wat wil je nog meer?

Boerenomelet

4 from 12 votes
Recipe by WijnSpijs Course: Lunch
Stevige omelet

1

flinke eter
Bereidingstijd

20

minutes

Door de juiste technieken en met een paar goed gekozen ingrediënten maak je van een simpele omelet een indrukwekkend lunch- of hoofdgerecht. Hier het recept voor een goedgevulde boerenomelet! 

De ingrediënten hier onder zijn slechts idee. Lees onder het recept door voor meer ingrediënten inspiratie of verwerk wat je nog hebt liggen! Maak het alleen niet té bont. Kies een handje vol ingrediënten.

Ingrediënten

  • 2 el 2 roomboter

  • 1/4 1/4 kleine rode ui, gesnipperd

  • 1 1 handje fijngesneden prei

  • 1 1 worteltje, in blokjes

  • 1 el 1 doperwten (uit de diepvries)

  • 3 3 eieren

  • peper en zout

  • 1 tl mosterd

  • 2 el 2 tuinkruiden, bijvoorbeeld bieslook, basilicum, oregano, peterselie of een mix

  • 1 scheutje 1 melk

  • 4 el 4 geraspte kaas

  • Serveer met
  • lekker volkoren brood

  • of een groene salade

Dit is de kunst achter de boerenomelet

  • Kies de juiste pan. Dat is bij voorkeur een omeletpan - ja die bestaan - waar je eitje straks soepel uit glijdt, maar ik heb sommige van mijn mooiste omeletten ook weleens uit zo'n kleine wok met platte bodem gekregen. Neem dus een pan waarvan je weet dat de boerenomelet straks in elk geval niet aanbakt. (En gebeurt dat toch, kan de beste overkomen, treur dan niet en ga lekker aan tafel. Hij is vast ook heel erg lekker!)ingredienten-boerenomelet
  • Laat de pan goed warm worden op medium hoog vuur en bak de ui, prei en wortel even aan in een eetlepel boter, tot de wortel wat zachter is geworden. groenten-bakken-boerenomelet
  • Klop ondertussen de eieren los met een vork en roer alle andere ingrediënten - behalve de kaas - door de eiermix. eitjes-boerenomelet
  • Als de groentes goed gebakken zijn, haal je ze uit de pan en zet je ze opzij. Voeg nu een extra lepel boter toe en zet de pan terug op het vuur. Draai het vuur iets hoger.
  • Voeg het eimengsel toe aan de pan en duw een paar keer de gare zijkanten naar binnen, zodat het rauwe ei onderin de pan terecht komt. Zo gaart de omelet sneller en blijft hij mooi zacht van binnen.
  • Verdeel nu de gare groenten en de kaas over de boerenomelet. Je kunt nu een deksel op je pan doen. Of de omelet dubbelvouwen en het vuur heel laag zetten. Je wilt dat de omelet nét gaar is als je hem uit de pan haalt.
    boerenomelet

Tips voor het maken van een boerenomelet

  • De beste tips voor het maken van een gevulde boerenomelet? Bak je groenten vooraf aan, maak dan een 'gewone' omelet en voeg de de groenten pas weer toe als je omelet bijna klaar is.
  • Vind je het omdraaien van de omelet gedoe? Je kunt hem ook ongevouwen serveren.. Just saying?!
  • Het recept voor deze boerenomelet is perfect om allerlei restjes groenten in te verstoppen. Ook lekker; sjalotjes, paprika, champignons, gekookte aardappel, gebakken spek, ham, chorizo, feta, brie, oude kaas, parmezaan.. Het kan allemaal. Maar doe het liefste niet te veel ingrediënten door elkaar.
  • Wil je echt een keer uitpakken? Maak de omelet dan met zachtjes gebakken prei, Tallegio kaas en veel verse peper.
  • Deze boerenomelet is natuurlijk lekker met brood, maar een frisse groene salade is net zo lekker!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Twee soorten omeletten: de boerenomelet en de baveuse

De ene omelet is de andere niet. In essentie zijn er twee soorten omelet te onderscheiden. Die vragen om een andere aanpak en om een andere kooktechniek.

Je maakt een boerenomelet het makkelijkst door eerst de vulling van groente en vlees te bakken. Haal uit de pan en zet opzij. Voeg opnieuw boter toe aan de pan. Giet dan het eimengsel in de pan, bak de omelet een beetje aan en voeg dan de groenten weer toe. Als de omelet bijna klaar is vouw je hem dubbel.

De Franse omelet of ‘baveuse’ is wat verfijnder. Het ei heeft hier geen dienende rol, maar staat echt centraal. Een goede baveuse is een feest van texturen en smaken: het is knapperig van buiten, lobbig in het midden, en rijk en glimmend vanbinnen.Een baveuse is nog steeds snel te maken, maar het luistert iets nauwer en je hebt er wat meer techniek voor nodig. Een chique omelet dus, voor een speciale gelegenheid.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten