Bolani zijn soort gevulde naanbroden die knapperig worden gebakken in een tawah (traditionele platte ijzeren koekenpan). De naanbroden worden met verschillende ingrediënten gevuld en geserveerd met een dipje. Ontzettend lekker!

Bolani met 3 vullingen

0 from 0 votes
Course: Avondeten, HoofdgerechtCuisine: AfghaansDifficulty: Gemiddeld
Porties

6

personen
Bereidingstijd

1

hour 

Bolani worden vooral tijdens feestelijke gelegenheden gegeten. Op zo'n moment wordt de bolani rechtstreeks vanuit een tawah (traditionele koekenpan) gegeten.

Voor dit gerecht is het belangrijk dat de door jou gekozen vulling helemaal klaar is, voordat je het deeg gaat uitrollen. Maak de vulling bijvoorbeeld als het deeg ligt te rusten.

Ingrediënten bolani

  • 485 gram bloem, plus extra om te bestuiven

  • 1,5 tl droge gist

  • 2 tl zout

  • 375 ml lauwwarm water

  • 1 el zonnebloemolie, plus extra voor het bakken

  • 1 vulling naar keuze (onderstaand)

  • Bieslookvuling (Gandana-vulling)
  • 100 gram Chinese bieslook, gewassen en fijngehakt

  • 50 gram verse koriander, blaadjes en steeltjes fijngehakt

  • 50 gram bosui, in ringen

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 1 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel

  • 1 tl chilipoeder

  • 1 tl versgemalen zwarte peper

  • 2 tl zout

  • 1 el zonnebloemolie

  • Aardappelvulling (Kachaloo-vulling)
  • 800 gram aardappels

  • 1 grote ui, fijngehakt

  • 2 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel

  • 2 tl knoflookpoeder

  • 1 tl chilipoeder

  • 1 tl versgemalen zwarte peper

  • 2 tl zout

  • Pompoenvulling (Kadoo-vulling)
  • 400 gram pompoen, zoals de Japanse pompoen (kabocha), geschild, ontpit en in blokjes van 1 cm

  • 125 ml warm water

  • 1 teen knoflook, geperst

  • 1 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel

  • 1 tl versgemalen zwarte peper

  • 1,5 tl zout

Bereiding bolani

  • Meng de bloem, gist en het zout in een middelgrote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg langzaam net genoeg warm water toe om de ingrediënten nat te maken. Meng alles met je handen in een cirkelvormige beweging tot een glas mengsel en voeg de olie toe. Voeg langzaam, al knedend met je handen, het resterende water toe (je hebt misschien niet alles nodig; gebruik het voldoende om een stevig deeg te vormen) en kneed alles tot een stevig deeg. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid water of bloem iets aan te passen voor de juiste consistentie.
  • Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg circa 30 minuten rusten tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in zes gelijke porties en rol elke portie tussen je handen tot een balletje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 centimeter ertussen. Leg er een theedoek overheen en laat alles nog eens 10 minuten rusten tot de balletjes in omvang zijn verdubbeld.
  • Leg een van de balletjes op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een cirkel met een doorsnee van circa 10-12 centimeter. Het vergt even wat oefening voordat je het onder de knie hebt; de truc is om vanuit het midden naar buiten toe te werken. Leg 3 eetlepels vulling op een helft van de cirkel en spreid deze gelijkmatig (over de helft van het deeg) uit; zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling, zodat je een halve cirkel hebt, en druk de randen stevig op elkaar. Herhaal deze werkwijze met het resterende deeg en de rest van de vulling.
  • Verhit een tawah of (koeken)pan met zware bodem en voeg net zoveel olie tot dat de bodem van de pan bedekt is. Bak de bolani’s een voor een 4 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken en serveer ze warm met een chutney of yoghurtdressing om te dippen.Bolani deeg
  • Kies een vulling voor je bolani!
  • Bieslookvuling (Gandana-vulling) voor 6 bolani's
    Doe de bieslook, koriander, bosui en ui in een kom. Voeg de specerijen en het zout toe en meng alles goed. Voeg de olie toe en schep alles goed om. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.
  • Aardappelvulling (Kachaloo-vulling) voor 6 bolani's
    Kook de aardappels in de schil in ruim water in circa 15 minuten gaar. Zet ze opzij om af te koelen. Verwijder zodra ze afgekoeld zijn de schil en prak ze in een grote kom fijn. Voeg de ui, specerijen, het zout en 2 eetlepels water toe en meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.
  • Pompoenvulling (Kadoo-vulling) voor 6 bolani's
    Doe de pompoen en het water in een pan. Laat het geheel circa 15 minuten koken tot de pompoen zacht is en het water geabsorbeerd. Prak de pompoen in een kom fijn met de knoflook, specerijen en het zout; meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.Bolani vullingen

Tips

  • Je eet bolani door er reepjes af te scheuren en ze in saus te dippen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Gandana

De Gandana-vulling (bovenstaand genoemd als bieslookvulling) wordt in Afghanistan traditiegetrouw bereid met gandana, een soort prei. In Afghanistan is gandana overal verkrijgbaar, maar buiten Afghanistan niet. Daarom wordt er in dit recept gebruik gemaakt van Chinese bieslook, wat qua textuur en smaak vergelijkbaar is.

Parwana van Durkhanai Ayubi

Parwana is een receptenboek van de Afghaanse familie Ayubi. In Australië hebben ze hun eigen restaurant, ook genaamd Parwana. Enkele gerechten die ze daar serveren staan in dit receptenboek, naast nog veel meer Afghaanse recepten.

Daarnaast krijg je in het boek ook een kijkje in het leven van de familie, door middel van veel foto's en verhalen. We mochten vast dit recept, maar ook een recept voor hele fijne mungbonensoep en gestoomde aubergine met yoghurtdressing (Bajan Borani).

Parwana Receptenboek

Parwana

  • Auteur | Durkhanai Ayubi
  • Fotografie | Alicia Taylor en familie Ayubi
  • Uitgever | Becht
  • Omvang | 256 pagina's
  • ISBN | 9789023016663
  • Prijs | €27,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten