Vandaag maak je wilde brandnetelrisotto met daslookboter. Een lekker basisrecept van Yvette van Boven afkomst uit Home Sweet Home, maar ook gepubliceerd in Van Boven in het wild.

'Gebruik in plaats van brandnetels zeker ook iets anders, daslook, zevenblad, dovenetel of zuring kan hier bijvoorbeeld ook heel goed,' aldus Yvette.  

Wilde brandnetelrisotto met daslookboter

0 from 0 votes
Recipe by Yvette van Boven
Hoofdgerecht

4

personen



Yvette van Boven in haar nieuwste boek; 'De aardse smaak van vlierbessen is echt heerlijk. Het is bijna hartig, dat vind ik er zo cool aan. Lekker dus om een gelei van te maken voor bij kaas. 
Meng er gerust ook ander fruit door, zoals bramen en frambozen. Ook pruimen passen goed. 

Ingrediënten

  • 300 gram brandneteltoppen

  • snuf zeezout

  • 1 eetl. boter

  • 2 sjalotten, gesnipperd

  • 250 gram risottorijst, liefst arborio

  • 1 glas (zeg 150 ml) droge witte vermout of droge witte wijn

  • ca. 1 liter hete groentebouillon

  • 75 gram daslookboter, een andere wilde boter of gewone boter

  • 75 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt

  • Kan ook met
  • kleefkruid

  • wilde rucola

  • waterkers

  • zevenblad

Bereiding brandnetelrisotto

  • Was de brandnetels goed met (afwas)handschoenen aan en verwijder dikke stelen. Breng een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de brandnetels kort, tot ze net zijn geslonken.brandnetelrisotto
  • Schep ze in een zeef en druk het vocht eruit. Ze prikken nu ook niet meer. Hak ze heel fijn.
  • Verhit een hoge pan op middelhoog vuur en smelt de boter. Fruit de sjalotten 1 minuut en voeg de risottorijst toe.
  • Blus af met witte vermout als de korrels glazig zijn met een wit hart en schep vervolgens pollepel voor pollepel de hete bouillon erbij tot de risotto romig en beetgaar is. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
  • Voeg dan de gehakte brandnetels toe, de daslookboter en de Parmezaanse kaas.
  • Roer door en laat de boter en kaas even smelten met het deksel op de pan en het vuur uit. Dien direct op.

Tips

  • Net als de vlier doet ook de brandnetel niet moeilijk: u vindt hem overal: in heggen, parken, bossen of tuinen, ze groeien daar waar genoeg licht is. Dus eerder aan bosranden dan midden in het bos. 
  • Meer recepten van Yvette van Boven vind je hier.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Van Boven in het wild

De twee nieuwe boeken van Yvette van Boven zijn eigenlijk herbarium, eetbare plantengids en kookboek in een.

Naast tips voor vindplaatsen, etiquette en gebruik, staat het boek ook vol met veelal vegetarische recepten en prachtige foto's van Yvette's man Oof Verschuren.

Naast dit recept staan ook een recept voor vlierbessensiroop en vlierbloesemsiroop online.

In het wild kookboek

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten