Brioche brood | zo maak je het! [recept]

Celine
Celine

Brioche: een van de meeste luxe broden op de plank. Dit recept komt uit het boek Bak! van Jayne Jubb. Brioche brood is verrassend makkelijk te maken, je hebt er alleen wat geduld voor nodig.

Maar geloof mij, dit brood is het wachten helemaal waard. Het is puur genieten als je dit heerlijke verse brood eenmaal uit de oven haalt! 

Houd je van brood bakken? Bekijk dan hier meer brood recepten! 

 Zin gekregen in brioche? Lees dan hieronder het recept!

Brioche brood

Recept | brioche brood

Ingrediënten voor 1 brioche
  • 290 gr patentbloem
  • 1 tl fijn zout
  • ¾ tl instant gist  
  • 2 eieren
  • 1½ el honing
  • 85 gr boter, gesmolten en iets afgekoeld
  • 85 ml water
  • 1 kopje koffie, voor het glazuur 

Aan de slag!

Stap 1

Doe de patentbloem, het zout en de gist in een grote mengkom.

Stap 2

Klopt de eieren, honing, gesmolten boter en het water in een andere kom en spatel het mengsel door de droge ingrediënten. Dek af en laat 2 uur staan op kamertemperatuur. Zet het daarna een nacht in de koelkast (het kan zelfs tot 3 dagen blijven staan).

Stap 3

Vet een broodblik in. Schraap het deeg uit de kom, leg het op een licht bebloemd werkvlak en rol het op tot een dikke worst. Vouw de uiteinden eronder en leg hem in je broodblik. Dek af en laat 1 uur en 30 minuten rijzen.

Stap 4

Verwarm de over voor tot 180° C. Kwast de bovenkant van het deeg in met koffie, snijd of knip het brood in en bak het 40 minuten in de oven. Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.

Glazuren met koffie

Kwasten met een kop koffie is een Deens trucje dat door Jayne Jubb is omarmd. Vaak wordt het ei-melk- of ei-watermengsel gebruikt om een brood te glazuren. Op die manier blijf je het ei proeven in het eindresultaat. Bovendien brandt ei-glazuur vaak aan. 

Gebruik een vers gezette kop koffie om de bovenkant van je brood mee in te smeren met een kwast voordat je het in de oven schuift. Het geeft een mooi donkere glans, brandt niet aan en je proeft de koffie niet terug.

 

[TIP] Het deeg is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat biedt perspectieven voor het weekend. Voeg een handvol cranberry’s of bosbessen toe voor een andere smaak en look.

koekjes bakken

Bak!

Bak! van Jayne Hubb wordt omschreven als ‘een buitengewoon inspirerend bakboek!’ Met de fijne aanwijzingen van Jayne Jubb, meester in bakken van zuurdesembrood, kan het gewoon niet mislukken. Van een deze brioche, naar boerinnenbrood tot exotische gistbroden, glutenvrije broden en – voor iedereen haalbare – patisserie. En er is ruimte voor andere baksels. Zoals deze fantastische lemonbars met limoen. 

Bak boek

Bak!

  • Bak!
  • Jayne Jubb
  • 9789045220819
  • Karakter Uitgevers Bv 
  • €19,99 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Brioche brood
Geschreven door
Gepubliceerd op
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?