Broccoli koken, we doen het allemaal wel eens. In ons huis vrijwel dagelijks, aangezien het de favoriete groentekeuze is van het vijfjarige meneertje.

De roosjes snij je af bij de steel en je zorgt ervoor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. De stronk schil je en snij je eventueel in kleinere stukjes.
Soms is de stronk hol geworden. Dat betekent dat de broccoli z´n beste tijd heeft gehad. De roosjes kun je nog eten, maar de stronk gooi je weg.

Broccoli koken

0 from 0 votes
Recipe by Vale Berral García Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

5

minutes

Wat we willen is dat broccoli gekookt is; gaar is maar niet zacht (blèh). Broccoli blancheren is een optie, maar voor kleine kinderen is ´ie vaak nog te hard. Dus, we blancheren/koken de broccoli ietsje langer.

Ingrediënten

  • 200 gr 200 broccoli

  • 10 gr 10 zout

Zo kook je broccoli

  • Als je biologische broccoli gebruikt, spoel ´m dan even goed af onder koud stromend water. Niet vanwege de bestrijdingsmiddelen, maar juist omdat er aarde en beestjes in kunnen zitten.
  • Breng een pan water aan de kook en voeg het zout toe.
  • Snij de roosjes van de broccoli in gelijke stukken.
    Schil eventueel de broccoli stronk en snijd ook in gelijkmatige stukken.
  • Vul een grote kom of pan met koud water. IJsklontjes in het water werken ook goed.
  • Doe de broccoli in het kokende water en zet zo gauw het water weer kookt een timer.
  • Kook de broccoli 4 tot 5 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van de roosjes en de stevigheid van de broccoli. Na 3 minuten prik je met een scherp mesje in de steeltjes van de broccoliroosjes. Als deze zacht beginnen te worden, zijn ze bijna goed.
  • Serveer direct of doe ze in de kom met ijswater. Hierdoor stopt het gaarproces en blijven kleur en vitamines in de broccoli behouden. Als ze koud zijn, giet je ze af. Later warm je ze makkelijk op in de magnetron of stoompan. Op deze manier kun je broccoli en andere groente makkelijk van te voren maken.

Tips

  • Hoe lang broccoli koken moet is mede-afhankelijk van het formaat van de stukjes. Je wil sowieso dat alle stukjes gelijk gegaard zijn. Snij daarom de broccoli in gelijke stukjes om te voorkomen dat het ene roosje hard is terwijl de kleine roosjes te ver door gegaard zijn.
  • Meer broccoli meer beter! Maak deze ongelooflijk lekkere broccoli quiche eens. Of wat dacht je van deze zalige broccoli ovenschotel?
  • Maak de broccoli vooruit. Dit kun je al in de middag doen en de broccoli in de koelkast bewaren totdat je het nodig hebt.
  • Ben je de timer vergeten en is de broccoli te zacht geworden? Gooi ´m dan niet meteen weg maar maak er broccolisoep van!
  • Inspiratie nodig? Hier vind je alle recepten met broccoli.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten