Broccolisoep met citroen en knoflook [recept]

Gezonde broccolisoep, maak je zo

Vandaag maken we broccolisoep. Maar soep kun je van werkelijk álles maken. Perfect dus als je nog restjes groenten achterin de koelkast hebt liggen. Kies je voor broccoli, dan ben je erg goed bezig. 

Is broccolisoep gezond? 

Broccoli, de verre neef van de bloemkool, helpt je door zijn hoge concentratie aan vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Volgens onderzoekers uit de Verenigde Staten zou broccoli zelfs helpen bij de preventie van kanker. Soep gezond, eet een broccoli.

broccolisoep

Broccolisoep recept

Soep |  4 personen 

Dit heb je nodig: 

  • olijfolie 
  • 2 mooie ansjovisjes uit blik* 
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 prei, in fijne ringen 
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden 
  • 1 rode peper naar smaak, fijngesneden
  • 500 gram broccoli, stronkjes geschil en in roosjes 
  • 1 grote kruimige aardappel, geschild en in blokjes 
  • 1 bio citroen sap en zest 
  • bouillonblokje kip of groenten
  • 4 lepels creme fraiche
*De ansjovis kun je ook achterwege laten als je liever vegetarisch eet.

En zo maak je broccolisoep

Soep als hoofdgerecht
Wanneer je soep maakt, kun je eigenlijk altijd wel een dubbel recept maken, en de helft invriezen. Handig voor een drukke doordeweekse avond.

Wanneer je er een mooie tosti bij maakt, of de broccolisoep serveert met mooie desembrood en gezouten boter heb je genoeg voor hoofdmaaltijd. 

  1. Verhit een soeppan op laag vuur. Smelt de ansjovis zachtjes in 5 minuten. Voeg dan wat olie toe. 
  2. Voeg de sjalotten toe met een snufje zout en bak voor 10 minuten. Houd het vuur laag. 
  3. Breng in een andere pan 2 liter water aan de kook met het bouillonblokje.  
  4. Na tien minuten kun je nu de prei, knoflook en rode peper bij de sjalotten voegen in pan 1. Bak op laag vuur voor nogmaals 10 minuten en houd het vuur laag. Zet daarna het vuur uit. 
  5. Wanneer de bouillon kookt in pan 2, voeg je daar de blokjes aardappel aan toe. Voeg na 10 minuten de broccoli toe. Kook het geheel kort, tot aardappel en broccoli nét gaar zijn. Dat zal zo’n 6 minuten zijn. 
  6. Wanneer beide gaar zijn, neem je een staafmixer. Zet het vuur uit en maal het geheel fijn. Wanneer de broccolisoep te dik wordt voeg je wat extra water toe. 
  7. Voeg nu de broccolisoep toe aan de het sjalotten mengsel. Zet het vuur laag en meng de zest en sap van citroen erdoor. 
  8. Proef de soep, en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. 
  9. Schenk de soep in kommen. Druppel in elke kom wat olijfolie en voeg een lepel creme fraiche toe. Maak af met wat versgemalen peper. Eet smakelijk! 
Onder deze andere soeprecepten lees je ook hoe je broccolisoep met kip maakt. 

Ook lekker?

Broccolisoep met kip

Maak je graag broccolisoep met kip? Voeg dan 400 gram kipfilet toe aan je boodschappenlijstje. Vervolgens ga je als volgt te werk. 

broccolisoep

Neem het recept hierboven. Vanaf stap 5 is de kipfilet aan de beurt. 

Wanneer het water en het bouillonblokje koken voeg je nu eerst de kipfilet toe. Breng het water opnieuw aan de kook. Zet dan een deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de kip nu 20 minuten pocheren. 

Haal de kip na 20 minuten uit het water. Breng het water weer aan de kook en ga dan verder met stap 5, vanaf het toevoegen van de aardappel. 

Laat de kip even afkoelen terwijl je verder werkt aan de broccolisoep.

Voordat je de soep afmaakt verwerk je eerst de kip. Haal de kipfilet met twee vorken uit elkaar. Verdeel de ‘pulled chicken’ over de soepkommen. Schenk nu de broccolisoep over de kip en maak af zoals het recept hierboven beschrijft. Eet smakelijk! 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag