Vandaag maken we broccolisoep. Waarom? Het is eenvoudig, lekker en je kunt er alle kanten mee op. Kies je voor broccoli om soep van te maken, dan ben je erg goed bezig.

Is broccolisoep gezond? Jazeker! Broccoli, de verre neef van de bloemkool, helpt je door zijn hoge concentratie aan vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Volgens onderzoekers uit de Verenigde Staten zou broccoli zelfs helpen bij de preventie van kanker. Soep gezond, eet een broccoli.

Broccolisoep

5 from 1 vote
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

In dit artikel hebben we zelfs 2 broccolisoep recepten voor je. Je kunt ze alle twee binnen een uurtje al op tafel hebben staan. Kijk maar waar je zin in hebt!

Ingrediënten voor Broccolisoep met avocado

  • 1 el 1  olijfolie, plus extra

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 2 2 tenen knoflook, geperst

  • 1 1 snuf chilivlokken

  • 1,5 liter 1,5 groentebouillon

  • 1 1 grote stronk broccoli, in blokjes, ook de steel

  • 300 gr 300 spinazie, gewassen

  • 2 2 avocado’s, in blokjes

  • 1/2 1/2 bakje tuinkers

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • Ingrediënten voor Broccolisoep met citroen, prei en ansjovis
  • olijfolie

  • 2 2 mooie ansjovisjes uit blik (De ansjovis kun je ook achterwege laten als je liever vegetarisch eet.)

  • 2 2 sjalotten, gesnipperd

  • 1 1 prei, in fijne ringen

  • 2 2 teentjes knoflook, fijn gesneden

  • 1 1 rode peper naar smaak, fijngesneden

  • 500 gr 500 broccoli, stronkjes geschil en in roosjes

  • 1 1 grote kruimige aardappel, geschild en in blokjes

  • 1 1 bio citroen sap en zest

  • bouillonblokje kip of groenten

  • 4 4 lepels creme fraiche

Bereiding RECEPT 1

  • Dit recept voor broccolisoep van Yvette van Boven kan je binnen een halfuurtje af hebben. Omdat je avocado als bindmiddel gebruikt, in plaats van room of crème fraîche, is deze soep hartstikke gezond. Lees hier meer over het boek van Yvette.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur. Bak de ui, knoflook en chili vlokken al omscheppend tot de ui zacht is en alles lekker geurt.
  • Schenk de groentebouillon erbij en breng hem langzaam aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook hem ongeveer 15 minuten, tot hij zacht is. Schep de spinazie door de broccoli en kook hem 2 minuten mee.
  • Voeg 1 avocado in blokjes toe. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender niet helemaal glad, er mogen nog stukjes in zitten. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in vier grote kommen. Garneer de soep met de rest van de avocado en een plukje tuinkers en besprenkel hem met olijfolie.
  • BEREIDING RECEPT 2
  • Verhit een soeppan op laag vuur. Smelt de ansjovis zachtjes in 5 minuten. Voeg dan wat olie toe.
  • Voeg de sjalotten toe met een snufje zout en bak voor 10 minuten. Houd het vuur laag.

  • Breng in een andere pan 2 liter water aan de kook met het bouillonblokje.
  • Na tien minuten kun je nu de prei, knoflook en rode peper bij de sjalotten voegen in pan 1. Bak op laag vuur voor nogmaals 10 minuten en houd het vuur laag. Zet daarna het vuur uit.

  • Wanneer de bouillon kookt in pan 2, voeg je daar de blokjes aardappel aan toe. Voeg na 10 minuten de broccoli toe. Kook het geheel kort, tot aardappel en broccoli nét gaar zijn. Dat zal zo’n 6 minuten zijn.
  • Wanneer beide gaar zijn, neem je een staafmixer. Zet het vuur uit en maal het geheel fijn. Wanneer de broccolisoep te dik wordt voeg je wat extra water toe.
  • Voeg nu de broccolisoep toe aan de het sjalotten mengsel. Zet het vuur laag en meng de zest en sap van citroen erdoor.
  • Proef de soep, en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Schenk de soep in kommen. Druppel in elke kom wat olijfolie en voeg een lepel creme fraiche toe. Maak af met wat versgemalen peper. Eet smakelijk!

soep als hoofdgerecht

  • Wanneer je soep maakt, kun je eigenlijk altijd wel een dubbel recept maken, en de helft invriezen. Handig voor een drukke doordeweekse avond. 
  • Wanneer je er een mooie tosti bij maakt, of de broccolisoep serveert met mooie desembrood en gezouten boter heb je genoeg voor hoofdmaaltijd. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe bewaar je broccoli ?

Broccoli is familie van de bloemkool maar is iets moeilijker om te bewaren. Als je een stronk broccoli over hebt kan je hem het beste in de koelkast bewaren. Afhankelijk van de versheid van de Broccoli houdt hij het hier 3 tot 5 dagen uit. Als je dit nog een paar dagen wilt rekken kan je een stronk broccoli als een bos bloemen in een klein vaasje of groot glas in je koelkast zetten. Zolang je zorgt dat de alleen de stronk onder water staat en niet de roosjes kan je de houdbaarheid van de broccoli nog een paar dagen extra rekken. 

In de vriezer houdt broccoli het een stuk langer uit. Verse rauwe broccoli kan je ingevroren ongeveer een jaar bewaren. Je kunt dus altijd wat klaar hebben liggen om soep van te maken!

Als je soep van broccoli hebt gemaakt en het wilt bewaren, zorg dan dat je het snel afkoelt. Zolang de broccolisoep binnen een paar uurtjes na het koken in de koelkast staat zal deze nog 2 dagen lekker blijven.

Home Made Basics van Yvette van Boven

Home Made Basics is een uitgebreid kookboek waar je elke dag wel een recept uit kunt koken. De gerechten zijn makkelijk, gezond en origineel. Yvette van Boven kan, dankzij haar jarenlange ervaring als culinair schrijver, kok en presentator, erg goed stap voor stap recepten uitleggen. 

Wij mochten haar recept voor broccolisoep alvast met jullie delen. 

Kookboek Yvette van Boven Home made basics
  • Home Made Basics
  • Yvette van Boven
  • ISBN: 9789038808437
  • Nijgh Cuisine
  • € 39,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten