Een broodje bal. Nog zo’n Italiaans-Amerikaanse klassieker waar ik dol op ben. Rundergehakt geeft de ballen structuur, kalf houdt ze lekker mals en varken maakt ze vettig en sappig. Snijd je ui superfijn en werk de boel met lichte hand door elkaar.
Broodje bal van Anthony Bourdain
8
Personen1
hour40
minutes1
hour40
minutesSPECIAAL GEREEDSCHAP
ondiepe braadslede waar 25 tot 30 balletjes in passen (ongeveer 25 x 30 cm)
vleesthermometer
Ingrediënten
3 el 3 plus 120 ml extra vergine olijfolie
3 3 middelgrote gele of witte ui, gepeld en in kleine blokjes
4 tot 6 tenen 4 tot 6 knoflook, gepeld en fijngehakt
6 takjes 6 verse oregano, alleen de blaadjes, fijngehakt
10 tot 12 takjes 10 tot 12 platte peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak
500 g 500 rundergehakt (schouder)
500 g 500 kalfsgehakt
500 g 500 varkensgehakt
50 g 50 panko ( Japans paneermeel)
2 2 grote eieren, geklutst
350 ml 350 droge witte wijn
1 liter 1 tomatensaus
4 4 puntige sesambroodjes, in de lengte en breedte gehalveerd
225 g 225 mozzarella, in plakjes
120 g 120 Parmigiano-Reggiano, geraspt
Broodje bal maken
- Doe de drie soorten gehakt met de panko en de eieren in de kom. Voeg peper en zout toe en werk alles met de hand door elkaar.
- Draai het mengsel tot 25 tot 30 balletjes van 5 centimeter en leg ze op een groot bord. Dek af met plasticfolie en zet 15 tot 60 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de gehaktballen uit de koelkast.
- Verhit 4 eetlepels olie in de hapjespan op middelhoog vuur. Braad de balletjes in porties voorzichtig rondom aan, en voeg zo nodig wat extra olie toe om te voorkomen dat ze aanbakken. Leg ze in de braadslede.
- Giet de wijn en 250 milliliter van de pomodorosaus (of een andere frisse tomatensaus) bij de balletjes zodat ze tot ongeveer halverwege onder staan. Schuif 25 tot 30 minuten in de oven, of tot de balletjes gaar maar nog wel sappig zijn (ze moeten een kerntemperatuur van 65 °C hebben).
- Warm de rest van de pomodorosaus ondertussen al roerend op in een kleine braadpan met dikke bodem.
- Haal de balletjes uit de oven en zet de oven op de grillstand.
- Leg 3 balletjes op de onderste helften van de gehalveerde broodjes. Schep er een paar lepels tomatensaus op en maak af met een plakje mozzarella en een flinke wat Parmezaanse kaas.
- Schuif de broodjes ongeveer 2 minuten onder de hete grill, of tot de mozzarella iets bruin is en zachtjes bubbelt. Druk de kapjes op de broodjes en serveer ze meteen.
Tips
- Meer over Anthony Bourdain en zijn nieuwe boek lees je hier.
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @wijnspijs op Instagram.