Maak zelf de lekkerste (broodjes) hamburger [Recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Een broodje hamburger is het lekkerst met een zelfgemaakte hamburger en zelfgemaakte saus. Nee, je hoeft absoluut niet naar een fastfoodketen. Want thuis je eigen hamburgers bakken is leuk, lekker en waarschijnlijk nog gezonder ook!

In dit recept lees je hoe je, stap voor stap, alles eigen maakt aan jouw broodje hamburger. Het avontuur begint met de juiste kruiden. Vloeit over in het perfecte broodje, de beste saus en de meest originele topping. Maar eindigt altijd met jou, die watertandend in het broodje bijt.

Veel plezier!

​Stap 1: Een sappige, malse, gekruide burger

​Vleesgerecht | 8 hamburgers

​Ingrediënten:
  • ​één kilo rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el fijngehakt korianderzaad
  • ​2 rode pepers
  • 1 grote rode ui
  • 2 el ketchup
  • 2 el mosterd
  • 2 scharreleieren
  • 2 el Worcestershiresaus
  • ​één tl zout
  • ​één tl peper
  • ​één tl gemalen komijn
  • 2 lente-uitjes
  • handje basilicumblaadjes
  • 2 el rijstolie
kruiden

​Aan de slag!

Om een lekkere hamburger te kunnen maken, is het belangrijk dat je het juiste vlees in huis haalt. Zorg dat je 100% puur rundergehakt koopt en geen halfom. Varkensgehakt is veel minder geschikt om burgers van de maken, omdat bij het bakken veel vet vrij komt. Supermarktgehakt doet het prima bij het bakken van burgers. Maar als je voor hoge kwaliteit gaat én extra smaak, breng je liever een bezoekje aan de slager. Die helpt je aan goed burgergehakt van de bovenste plank.

gehakt

Als je het juiste gehakt in huis hebt gehaald, pak je er een grote (beslag)kom bij. Doe hier het gehakt in en pers 4 teentjes knoflook. Meng met je handen door elkaar en laat even trekken. Versnipper een de grote ui, doe dit zo fijn mogelijk, en hak de rode pepers fijn. Voeg deze aan het gehakt toe, samen met twee eetlepels fijngehakte koriander.

Meng het geheel nogmaals door elkaar. Doe de ketchup, mosterd, scharreleieren, Worcestershiresaus, een snuf zout en peper en de gemalen komijn erbij. Je raadt het al: opnieuw meng je alles door het gehakt. Laat weer even staan. De smaken kunnen even trekken en jij hebt tijd om de twee bosuitjes in fijne ringetjes te snijden en de basilicumblaadjes fijn te hakken. Als je daarmee klaar bent, mogen ook deze ingrediënten door het gehakt gemengd worden.


TIP:Wordt het gehakt erg slap? Voeg dan een eetlepel of twee broodkruimels (of paneermeel) aan het gehakt toe. Dit helpt het gehakt, samen met het ei, te binden. Op deze manier valt het gehakt minder snel uit elkaar. Zowel in de pan, als op je burger.

kruiden

Maak van het gehakt acht platte schijven: de hamburgers. Leg de hamburgers een halfuurtje in de koelkast. Daardoor worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar.
Neem een grote koekenpan met antiaanbaklaag en verhit hierin de rijstolie. Pak de burgers in de pan, ongeveer 3 á 4 burgers per keer. Het vlees bak je per kant 5 tot 6 minuten. Let er op dat je de burgers maar één keer omdraait, zo worden ze het beste gaar – en zo loop je ook minder risico dat de burgers uit elkaar vallen. Na een klein kwartiertje zijn je burgers klaar! Helaas jij nog niet, want nu komt het echte werk: het beleggen…


Ben jij niet zo’n fan van pittig of gekruid eten? Wees dan vooral niet bang om de pepers uit dit recept te laten. Vaak kunnen knoflook en ui de pittigheid van de peper versterken, ook hier kun je dus naar hartenlust mee variëren. En trouwens, een zachte mosterd tempert de hitte eveneens flink.


​Stap 2: Het allerlekkerste burgersausje

​Saus | Eén kom

​Ingrediënten:
  • 200 ml mayonaise
  • 100 ml ketchup
  • 50 ml mosterd
  • ½ tl cayennepoeder
  • snufje uienpoeder
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje zout en peper
  • ​één tl witte azijn
  • ​één tl whisky
sauzen

​Daar gaan we!

Zelf sausjes maken is snel, simpel en super lekker. Bovendien maakt het je burger extra bijzonder. Neem een kom en doe daarin de mayo, ketchup en mosterd. Meng alle ingrediënten door elkaar met een garde. Ga hiermee door tot alle eerste ingrediënten volledig door elkaar zijn gemengd. De saus heeft dan een roze-oranje kleur.
Voeg de poeders toe en roer even kort. Schenk nu de scheutjes witte azijn en whisky in de saus en roer met de garde nog een keer flink tot het geheel goed is gemengd. Je hamburgersausje is klaar. Bewaar de kom in de koelkast met wat (aluminium)folie erover heen. Zo blijft je saus ongeveer 5 dagen goed.

​Stap 3: Een kleurrijk belegd broodje

​Hoofdgerecht | 8 broodjes

​Ingrediënten:
  • 8 broodjes(liefst vloerkadetten)
  • één kommetje ‘allerlekkerste burgersaus’
  • één komkommer
  • 2 tomaten
  • 2 jalapeñopepers
  • één zure bom
  • 8 flinke blaadjes ijsbergsla
  • één rode ui
  • 8 plakjes cheddarkaas
burger

​De laatste stap!

Het beleggen van je burger lijkt soms meer op een tak van de wetenschap dan van de kookkunst. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Hoe eindeloos? Dat lees je bij de variatietips. In ieder geval maak je met de bovenstaande ingrediënten die ‘klassieke’ burger met een beetje pit.

Voordat je gaat beleggen prepareer je alle ingrediënten: snij de komkommer, tomaat, de pepers, de zure bom in plakjes en de rode ui in ringetjes.

Daarna snij je de broodjes open. De keuze voor het goeie broodje mag niet lichtzinnig genomen worden. Je kunt hamburgerbroodjes uit het schap kopen of de bekende witte bol. Maar het beste broodje is eigenlijk de vloerkadet. Stevig, groot en perfect voor de hamburger.

burger

Smeer de beide binnenkanten van de broodjes in met de ‘allerlekkerste burgersaus’. Leg daarin de hamburgers. Bedek de hamburgers met achtereenvolgens met de cheddarkaas, blaadje sla, komkommer, tomaat, plakjes zure bom, uienringen en de jalapeñopeper.

​Als je wilt prik je er een ​stokje in, om te zorgen dat de ingrediënten niet gaan glijden. Je zelfgemaakte hamburgers zijn klaar om te serveren. Hemels met een kleine portie Vlaamse frieten – die heel lekker zijn met een restje burgersaus!

​Meer gevarieer met hamburgerrecepten

Less is more. Dat geldt ook voor hamburgers. Uitgebreider dan het recept hierboven, wil je een hamburger eigenlijk niet bereiden. Er zijn allerlei variaties mogelijk wat de topping betreft. Bovendien zijn sommige smaken zo heftig en overheersend, dat ze op zichzelf al voor en heerlijke hamburger zorgen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘ontbijtburger’? Dat is een burger met rucola, een gebakken ei en wat bacon.

Of de ‘mezzeburger’: met aubergine, hummus en olijven. 

Nog ééntje dan: de Griekse hamburger. Met een topping van tzatziki, aubergine, feta en olijven. 

​Hieronder ingrediënten die een topcombinatie met je hamburger vormen:
  • Avocado
  • Champignons
  • Oesterzwammen
  • Spinazie
  • Pesto
  • Guacamole
  • Oude kaas
  • Parmezaanse kaas
burger
  • Zongedroogde tomaten
  • Mozzarella
  • Zoete aardappel
  • Maïs
  • Artisjokharten
  • Basilicum
  • Lente-ui
  • Nacho chips
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!