Een broodje hamburger maken? Soms moet het gewoon lekker zijn. Een echt lekkere hamburger heeft helemaal niet veel ingrediënten nodig. Zorg dat je gewoon goed hamburger vlees hebt, lekkere broodjes en slechts een paar ingrediënten, die allemaal iets toevoegen. Overdaad schaadt.
We hebben nog 5 variaties voor je en we leggen uit waar je op moet letten wat het vlees betreft.
Lees snel verder voor het lekkerste broodje hamburger! Gebruik de inhoudsopgave om naar je favoriete recept te scrollen!
Welk vlees moet je gebruiken voor je hamburger?
Een hamburger heeft vet nodig, anders droogt hij uit. Je kunt rundergehakt kopen in de supermarkt of bij de slager, maar dit is meestal erg mager. Je kunt dit oplossen door het te mengen met varkensgehakt of door halfom te gebruiken. Dit is een stuk vetter en zorgt er dus voor dat je burger lekker sappig blijft.
Wil je liever gewoon rundergehakt voor je hamburger gebruiken, vraag dan je slager om goed hamburgervlees, dit heeft een vlees-vet verhouding van ongeveer 80-20 procent.
Heb je zelf een gehaktmolen? Tof, maak dan lekker zelf hamburgervlees. Vlees dat uitermate geschikt is om hamburgers van te maken is de deksel dikke rib. Vraag ernaar bij de slager. Dit vlees heeft genoeg vet, zodat je een heerlijk sappig hamburger krijgt. Zorg wel dat het vlees en de gehaktmolen goed koud zijn.
Recept | Stiltonburger met uienjam
Hoofdgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
1 kg gehakt
Peper en zout
8 hamburgerbroodjes
8 plakken Blue Stilton
Blaadjes Romana sla
- Voor de uienjam
2 eetlepels olijfolie
1 grote rode ui (in halve ringen gesneden)
Zout
250 ml droge rode wijn
2 theelepels honing
1 takje tijm
Gemalen zwarte peper
Werkwijze
- Doe olie in een steelpannetje. Bak hierin de rode ui met een beetje zout glazig. Voeg de rode wijn, honing, tijm en zwarte peper toe. Laat dit op een matig vuur sudderen tot al het vocht is verdampt. Breng indien nodig de jam op smaak met wat zout en peper.
- Verwerk het gehakt tot 8 gelijkvormige hamburgers (maak ze 1 cm breder dan het broodje). Bestrooi de hamburgers met peper en zout en bak ze in een hete pan met een scheutje olie.
- Snijd de broodjes door de helft en rooster ze in een droge pan of hete oven. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn leg je de Stilton erop en laat je dit smelten, zodat het over de hamburger begint te druipen.
- Leg 1 of 2 blaadjes Romana sla op de onderste helft van het broodje, hier leg je de burger op. Werk de hamburger af met en schepje uienjam.
Recept | Lamsburger met yoghurt-koriandersaus
Hoofdgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
60 ml vers citroensap
2 groene chilipepers (zaadjes verwijderen)
Kwart bos koriander
1 eetlepel verse gember
1 eetlepel suiker
1 kleine rode ui (de helft in blokjes en de andere helft in halve ringen)
zout1 kg lamsgehakt
3 lente-uitjes (fijn gesneden)
4 takjes mint (geplukt en gehakt)
70 gr geraspte Parmezaan
Zeste van halve citroen
1 tomaat (in dunne plakjes gesneden)
½ komkommer (geschild, gehalveerd, zaadjes verwijderd en in dunne plakjes gesneden)
100 gram yoghurt
werkwijze
- Doe 3 eetlepels citroensap met 1 groene chilipeper, de koriander, gember, suiker, gesnipperde ui en een beetje zout in een keukenmachine en draai het tot een puree. Doe de puree in een kom en zet het in de koelkast.
- Meng het lamsgehakt met de andere chilipeper, die je heel kleine blokjes hebt gesneden. Doe de lente-uitjes, mint, parmezaan, citroenzeste en 2 theelepels citroensap, peper en zout erbij. Meng dit alles goed door elkaar en maak er 8 burgers van (maak ze een centimeter breder dan dan het broodje).
- Doe de tomaten, komkommer en de halve uienringen in een kom. Breng dit op smaak met wat citroensap, peper en zout.
- Bak de burgers in een pan of op de BBQ. Doe de yoghurt bij het koriandermengsel. Snijd de broodjes door de helft en rooster ze in een droge pan of op de BBQ.
Smeer wat van de yoghurt koriandersaus op het onderste deel van het broodje. Leg de lamsburger hierop en vervolgens wat van de tomaten komkommersalade.
Recept | Crispy chickenburger
Hoofdgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
4 kipfilets
350 ml karnemelk (koud)
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
Olie om te fritueren
- Verder heb je nodig
8 hamburgerbroodjes
6 eetlepels mayonaise
1 eetlepel piri piri saus
6 eetlepels guacamole
¼ krop sla (gewassen en geplukt)
2 grote augurken (in plakjes gesneden)
werkwijze
- Snijd de kipfilets schuin door de helft, zodat je twee min of meer gelijke stukken hebt.
Sla deze stukken tussen plasticfolie met de onderkant van een pannetje plat, tot de stukken ongeveer 2 cm dik zijn. Doe de kip met de karnemelk in een kom en laat het minsten 2 uur in de koelkast marineren. - Meng de bloem met de oregano, cayennepeper, knoflookpoeder en wat peper en zout en leg dit mengsel op een groot bord.
Haal de kip uit de karnemelk en bedek de stukken met het bloemmengsel. Schud de overtollig bloem eraf. - Bak de stukken kip in de een pan met ruim hete olie (175 graden) tot ze mooi bruin zijn (ongeveer 5 minuten). Haal de kip uit de olie en laat de stukken uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Meng de mayonaise met de piri piri saus. Snijd de broodjes door de helft en rooster de binnenkanten in een droge pan.
- Smeer een beetje van de piri piri mayonaise op de onderste helft van het broodje. Leg hier wat blaadjes sla op. Vervolgens leg je de kip erop en werk je het af met een paar plakjes augurk.
Recept | Hamburgers met kastanjechampignons en Zwitserse kaas
Hoofdgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
1 kg gehakt
Peper en zout
8 hamburgerbroodjes
8 plakken Emmentaler
16 kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
Blaadjes Romana sla
Bereiding
- Verwerk het gehakt tot 8 gelijkvormige hamburgers (maak ze 1 cm breder dan het broodje). Bestrooi de hamburgers met peper en zout en bak ze in een hete pan met een scheutje olie. Als je de hamburgers hebt omgedraaid leg de champignonplakjes erbij. Bestrooi deze met peper en zout.
- Snijd de broodjes door de helft en rooster ze in een droge pan of hete oven. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn leg je de Emmentaler erop en laat je dit smelten.
- Leg wat Romana sla op de onderste helft van het broodje en leg hier de hamburger op. Werk hem af met wat gebakken champignons.
Recept | Falafelburger met knoflook-tahinmayonaise (vega)
Hoofdgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
Falafel volgens recept (doe dit recept x2)
8 hamburgerbroodjes
70 gram mayonaise
30 gram tahin
2 teentjes knoflook (geperst)
Peper en zout
2 eetlepels citroensap
3 tomaten (in plakjes gesneden)
Blaadjes kropsla
Olie om te frituren
werkwijze
- Bereid het falafelbeslag volgens recept, maar nu maak je er 8 burgers van.
- Meng de mayonaise met de tahin, de knoflook en het citroensap. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.
- Verwarm ruim olie in een pan en frituur de falafelburgers tot ze mooi gekleurd zijn. Daarna haal je ze uit de olie en laat je ze even uitlekken op keukenpapier. Ondertussen snijd je de broodjes door de helft en roostert ze in een droge pan.
- Leg wat kropsla op de onderste helft van het broodje. Leg hier de falafelburger op, dan een paar plakjes tomaat en werk de burger af met de tahin-knolookmayonaise.