Zo maak je zelf heerlijke brownies + 6 variaties [Recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Brownies, ken jij iemand die dit niet lekker vindt? Nee, ik ook niet. Met brownies scoor je dus altijd, al was het maar bij jezelf.

Veel mensen maken deze ‘zalige zoete zonde’ op basis van een browniemix en daar is niets mis mee, maar jij maakt ze natuurlijk helemaal zelf. Maak heerlijke brownies met een paar basisingrediënten die je vast en zeker in de kast hebt liggen. Het is nauwelijks moeilijker dan het gebruik van een mix.

En de brownies …. ze zijn echt perfect glanzend en vol van een rijke chocoladesmaak.

Lees snel verder voor dit recept, wat variatietips en nog 6 andere brownie recepten. Meer dan genoeg om uit te proberen, dus.

brownie

Recept | Brownies

Met dit recept zet je binnen een uurtje heerlijke smeuige brownies op tafel. Gebruik onze variatietips om de brownies mee ‘aan te kleden’.

Dit beslag wordt in de andere recepten als basis gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf je creativiteit op dit basis recept loslaten voor een lekkere variatie op brownies! 

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten
  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren, plus 1 eierdooier
  • 60 gram bloem
  • Een halve tl bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 50 gram cacaopoeder

Zo maak je brownies

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van ongeveer 23 x 23 cm met bakpapier.

Stap 2

Breek 200 gram chocolade in stukjes en smelt dit au bain-marie. Hak de rest van de chocolade in snippers, deze gaan straks door het beslag.

Stap 3

Klop de roomboter en de suiker met een mixer samen tot een luchtig mengsel. Voeg er één voor één de 3 eieren en de extra eierdooier aan toe. Klop het daarna nog vijf minuten door op hoge snelheid, tot het beslag mooi glimt.

Stap 4

Spatel de gesmolten chocolade met de gehakte stukjes chocolade door het beslag. Weeg de bloem af, zeef het en doe dit erbij. Voeg nu ook bakpoeder, zout, cacaopoeder en eventueel de gehakte walnoten toe.

Stap 5

Giet het beslag in de vorm en bak de brownies 25-30 minuten in de hete oven.

Test met een satéprikker of de brownies gaar zijn. Als er geen rauw beslag aan blijft kleven, zijn ze goed; het is niet erg als hij er een beetje plakkerig uitkomt.

Stap 6

Haal de brownies uit de oven, en leg de bakvorm in koud water om hem sneller af te laten koelen. Door deze truc wordt de binnenkant van je brownie lekker fudgy, terwijl de buitenkant knapperig blijft. Laat je brownies minstens een uur afkoelen, en snijd ze in vierkanten.

Variatietips

  • Grof gehakte walnoten, pistachenoten of pecannoten geven een heerlijke bite aan je brownies. Spatel ze met de gehakte chocolade door het beslag.
  • Verse frambozen zijn heerlijk in je brownies. Het frisse van de frambozen maakt de brownie wat lichter.
  • Je kunt ook stukjes witte chocolade aan je beslag toevoegen. 
  • Breek wat stroopwafels of speculaasjes in stukken en spatel dit door je beslag. Of wat dacht je van kruidnootjes? Na het bakken hebben deze koekjes een superlekkere structuur, zacht maar stevig.
  • Met amarena kersen maak je alles lekker(der), dus ook je brownies. Laat ze wel even goed uitlekken, anders wordt je beslag te nat. 
brownie

Recept | Brownies met olijfolie

Met dit recept vervang je het pakje boter (zoveel?) door olijfolie. Dit maakt je brownies niet alleen gezonder, maar het geeft ze ook een heerlijke licht bittere fruitachtig smaak

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten
  • 120 ml olijfolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 150 gram suiker
  • 90 gram bruine suiker
  • 3 grote eieren
  • 40 gram cacaopoeder
  • 70 gram bloem
  • 75 gram gehakte chocolade

Zo maak je brownies met olijfolie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.

Stap 2

Doe de olijfolie, het vanille-extract en de suikers in een grote kom en meng dit.

Stap 3

In een aparte klop je de eieren los (ongeveer 30 seconden).

Stap 4

Doe de eieren bij het suikermengsel en voeg de rest van de ingredienten toe en roer alles goed door elkaar.

Stap 5

Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 25-30 minuten in de hete oven.

Recept | vegan brownies

Vegan brownies, waar waren jullie al die tijd? Brownies zijn vrij makkelijk te ‘veganizen’. Gelukkig maar, want de vegans onder ons moeten natuurlijk ook van brownies kunnen genieten! 

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten
  • 140 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 200 gram suiker
  • 80 ml plantaardige olie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gram zuivelvrije chocolade (gesmolten)
  • 240 ml ongezoete amandeldrink

Zo maak je vegan brownies

Stap 1

Verwarmd de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.

Stap 2

Doe de bloem, cacaopoeder en suiker in een grote kom en roer dit door elkaar.

Stap 3

Voeg de olie, het vanille-extract, de gesmolten chocolade en amandeldrink toe en meng alles met een spatel.

Stap 4

Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 25-30 minuten in de hete oven.

brownie

Recept | aardbei-cheesecake brownies

Aardbei-cheesecake en brownies: het beste van 2 werelden in 1 geheel, waar je natuurlijk niet van af kunt blijven. Eet ze niet allemaal tegelijk op!

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten
  • Browniebeslag (zoals hierboven beschreven)
  • 1 theelepel amandelextract
  • 60 gram kwark
  • 2 eetlepels zachte boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 gram aardbeien (gewassen, kroontje verwijderd en in kwarten gesneden)

Zo maak je aardbei-cheesecake brownies

Stap 1

Mix alle ingrediënten, behalve de aardbeien, en roer tot het een gladde massa is.

Stap 2

Roer de helft van de aardbeien door het mengsel. Doe het browniebeslag in de bakvorm. Giet het cheesecakemengsel erover. Strooi de rest van de aardbeien eroverheen.

Stap 3

Trek met een mes lijnen door het beslag, zodat je een marmereffect krijgt. Bak de brownies 25-30 minuten in een oven van 180 graden.

brownie

Recept | crumble koffie brownies

Deze variant heeft een diepe koffiesmaak. De noten maken het helemaal af. Smullen maar! 

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten

Zo maak je crumble koffie brownies

Stap 1

Meng de oploskoffie en de walnoten door het browniebeslag en stort het beslag in de bakvorm.

Stap 2

Doe de rest van de ingredienten in een kom en mix alles met de hand tot je een mooi crumble hebt. Verdeel de crumble over het browniebeslag en bak de brownies 25-30 minuten in een oven van 180 graden.

Recept | cookies & cream brownies

Voor de oreoliefhebbers: cookies & cream brownies! Wedden dat kinderen deze variant superlekker vinden? 

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten

Zo maak je cookies & cream brownies

Stap 1

Meng de witte chocolade en 1/3 van de gebroken oreos met het browniebeslag. Giet het in de bakvorm.

Stap 2

Strooi de rest van de Oreos over het beslag en bak de brownies 25-30 minuten in een oven van 180 graden.

blondies

Recept | blondies

Sommige mensen vallen nu eenmaal op blond

Gebak | 9 stukken
Ingrediënten
  • 170 gram boter (gesmolten, maar niet te warm)
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren + 1 eigeel
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 250 bloem
  • 2 theelepels maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/3 theelepel zout
  • 190 gram witte chocolade (gehakt)

Zo maak je blondies

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175  graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.

Stap 2

Meg de gesmolten boter en de suiker in een grote kom en roer het goed door elkaar.

Stap 3

Voeg de eieren, het eigeel en vanille-extract toe en meng alles tot het een egale massa is.

Stap 4

Meng de bloem, maïzena, bakpoeder en zout in een aparte kom.

Stap 5

Voeg nu de geleidelijk de droge ingrediënten bij de natte, roer steeds tot het is opgenomen.

Stap 6

Spatel de witte chocolade en eventueel gehakte noten erdoor. Giet het beslag in de bakvorm en bak de blondies 25-30 minuten.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Zo maak je zelf heerlijke brownies + 6 variaties [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?