Vier een feestje met heerlijke chocoladebrownies

De brownie is het meest gezellige gebak dat er bestaat. De klassieke chocoladebrownie is typisch Amerikaans: overdadige, boterzachte chocolade en knapperige zoete crunch vechten om de aandacht.

Een verse, zelfgemaakte brownie zullen - of kunnen - niet veel mensen weigeren!

chocoladebrownie

Hoe maak je de allerlekkerste brownie? Daarover zijn de meningen verdeeld. Grofweg zijn er twee kampen te onderscheiden: diegenen die vinden dat een brownie licht en cake-achtig moet zijn, en zij die zweren bij zwaar en kleverig.

Wij vinden dat de perfecte brownie die twee werelden samenbrengt. Hij hoort crunchy van buiten te zijn, en sappig vanbinnen; bevredigend, rijk en een beetje fudgy, maar niet al te vet en zwaar; overdonderend, maar niet overdreven zoet.

Ben jij klaar om de beste brownies te maken die je ooit hebt geproefd? Het is niet moeilijk – als je weet hoe het moet. Hier vind je het perfecte recept voor chocoladebrownies!

Het recept voor de beste chocoladebrownies

Brownies maken is vrij eenvoudig. Voor een bakvorm van 23 bij 23 centimeter heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram pure chocolade;
  • 250 gram ongezouten roomboter;
  • 300 gram witte basterdsuiker;
  • 3 eieren, plus 1 eierdooier;
  • 60 gram bloem;
  • Een halve tl bakpoeder;
  • Een snufje zout;
  • 50 gram cacaopoeder;
  • 100 gram walnoten, in stukjes – optioneel, maar wel erg lekker!
brownie

Ga als volgt te werk:

  1. Breek 200 gram chocolade in stukjes, en laat het rustig smelten au bain-marie. Roer het rustig door en haal het meteen van het vuur af op het moment dat het gesmolten is. Hak de rest van de chocolade in snippers; deze gaan straks door het beslag.
  2. Klop de roomboter en de suiker met een mixer samen tot een luchtig mengsel. Voeg er één voor één de 3 eieren en de extra eierdooier aan toe. Klop het daarna nog vijf minuten door op hoge snelheid, tot het beslag mooi glimt.
  3. Vouw de gesmolten chocolade met de gehakte stukjes chocolade rustig door het beslag met een metalen lepel. Weeg de bloem af, zeef het en doe het bij het beslag. Voeg nu ook bakpoeder, zout, cacaopoeder en eventueel de gehakte walnoten toe.
  4. Giet het beslag in de vorm. Zet het middenin een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven, en bak het gaar in 30 minuten. Test even met een satéprikker of de brownies gaar zijn. Als er geen rauw beslag aan blijft kleven, zijn ze goed; het is niet erg als hij er een beetje plakkerig uitkomt.
  5. Haal de brownies uit de oven, en leg de bakvorm in koud water om hem sneller af te laten koelen. Door deze truc wordt de binnenkant van je brownie lekker fudgy, terwijl de buitenkant knapperig blijft! Laat je brownies minstens een uur afkoelen, en snijd ze in vierkanten.

Je brownies zijn klaar om verorberd te worden! Tast toe, maar weet: als je je een beetje in kunt houden, zijn ze de volgende dag nóg lekkerder. Bewaar ze in een luchtdicht bakje buiten de koelkast.

Welke bakvormen kun je gebruiken voor brownies?

Traditiegetrouw worden brownies vaak in een lage, vierkante ovenschaal gemaakt. Dat werkt prima, en het is ook niet nodig om een speciale bakvorm aan te schaffen.

Maar als je je wat verder verdiept in de brownies, kom je er al snel achter dat een platte schaal niet de enige mogelijkheid is! Voor de grote browniefans onder ons zijn er namelijk allerlei speciale ovenschalen op de markt waarmee het maken van brownies makkelijk gaat, of die iets bijdragen aan de smaak of de vorm van de brownie.

chocoladebrownie

Een erg populaire optie is bijvoorbeeld om een bakvorm te gebruiken waarin de brownies apart van elkaar worden gebakken. Een soort muffinvorm voor brownies dus. Het voordeel daarvan is dat je de brownies niet meer hoeft te snijden: in plaats van één grote plak maak je 12 of 16 losse brownies van precies dezelfde grootte. Ook varianten met een inzetstuk dat de brownies gelijkmatig vormt, zijn populair.

Als je verder zoekt, kom je nog veel meer speciale brownie-bakvormen tegen. Een van de meer bijzondere is een bakvorm die speciaal is ontworpen voor de liefhebber van de knapperige stukken. Deze zogenaamde “all edge”-brownievorm is zo ontworpen, dat er extra veel randoppervlakte ontstaat. Zo hoef je niet meer te vechten om de stukjes langs de rand, en krijgt een lekker knapperige brownie.

Kortom: een speciale vorm aanschaffen is niet nodig, maar als je je verder wilt verdiepen in het perfectioneren van je brownies, zijn er vele mogelijkheden die het leven van de browniebakker leuker en makkelijker maken!