Bruin brood bakken zal je misschien niet snel zelf doen, omdat je toch meer neigt naar het bakken van een witbrood of misschien zelf wel een stokbrood wil bakken. Dit recept laat zien hoe je rustig aan kennis kan maken met zelfgebakken bruin brood en dit eventueel zelfs stap voor stap kan doen, zodat je niet in één keer afscheid hoeft te nemen van je witte broodje.

Na dit recept en vooral het proeven van je eerste zelfgebakken bruine brood, zal je het niet meer houden, en ga je nog meer broodrecepten proberen.

Bruin brood van steengemalen meel

5 from 1 vote
Recipe by Paul Hollywood Course: Lunch, Brood
Aantal

2

broden
Oven

35

minutes
Totale tijd rijzen

4

hours 

Paul: ''Zorg ervoor dat je goed, steengemalen volkorenmeel gebruikt voor dit brood, want daar komt alle smaak vandaan.

Volkorenmeel geeft een compacter deeg dan witte bloem. Als je langzaam wilt overstappen op het eten van volkorenbrood, kun je beginnen met een half-om-halfmengsel met hard witbroodmeel en geleidelijk het deel volkorenmeel verhogen zodat je eraan kunt wennen.

Je kunt het bruine brood met de hand maken, maar ik raad je aan een mixer te gebruiken als je er een hebt. Halveer de hoeveelheden als je één bruin brood wilt maken.''

Ingrediënten bruin brood

  • 800 g 800 steengemalen volkorenmeel, plus extra om te bestuiven

  • 14 g 14 fijn zout

  • 7 g 7 actieve droge gist

  • 20 ml 20 honing

  • 20 ml 20 olijfolie, plus extra om in te vetten

  • 600 ml 600 water (ongeveer)

  • 80 g 80 havermout

Bruin brood bakken

  • Meng alle ingrediënten, behalve de havermout, in een grote kom en roer een minuut tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een dun met olie bestreken werkblad en kneed het deed 10 tot 15 minuten tot het zacht en elastisch is. Of gebruik een mixer voorzien van een deeghaak en mix het deeg 3 tot 4 minuten op lage snelheid en kneed het 10 minuten op halve snelheid.
  • Leg het deeg terug in de kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Vet twee broodbakblikken (inhoud 500 gram) in met olie (dit merk heeft prachtige bakvormen). Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad en blijf het naar binnen vouwen tot alle luchtbellen verdreven zijn. Verdeel het deeg in tweeën.
  • Maak van ieder stuk deeg een platte rechthoek en vouw de zijkanten naar het midden. Begin vanaf de bovenkant, maak het deeg wat platter en rol het op. Zorg ervoor dat de naad van je brood aan de onderkant zit en maak de zijkanten netjes door ze onder het deeg te vouwen.
  • Bestrijk de bovenkant van iedere deegrol met water en rol ze door de havermout. Leg het deeg in de ingevette broodbakblikken. Maak met een scherp mes een inkeping over de gehele lengte in de bovenkant van het deeg. Schuif ieder bakblik in een ruime plastic zak. Laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het minstens in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor tot 210 º C. Bak de bruine broden 35 minuten of tot ze gaar zijn. Controleer of een brood gaar is door het uit het bakblik te halen en op de onderkant te kloppen- het zou hol moeten klinken. Laat het bruine brood, uit het bakblik, afkoelen op een taartrooster.bruin-brood-bakken

Tips

  • Het extra (tweede) brood kan, zodra het is afgekoeld, in een plastic zak worden ingevroren. Het kost 1 tot 2 uur op kamertemperatuur om te ontdooien.
  • Klaar voor de volgende stap? zuurdesembrood maken is dan misschien leuk om te proberen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

BAK! van Paul Hollywood

  • Titel | BAK
  • Auteur | Paul Hollywood
  • Fotograaf | Haarala Hamilton
  • Uitgever | Good Cook
  • Release | 2 november 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
bak-paul-hollywood

Niet alleen broodrecepten worden in het boek BAK! van Paul Hollywood gedeeld. Het boek staat ook vol met zoete en hartige recepten en ook voor banket recepten ben je bij Paul aan het juiste adres.

Zijn passie wordt in dit boek gedeeld met meer dan 80 heerlijke recepten. Klassieke recepten worden hierin gedeeld en dit zijn ook Paul zijn favorieten. Ervaren koks en beginnende thuisbakkers kunnen aan de gang gaan met deze recepten, want doordat er veel duidelijke illustraties van de bakrecepten en bijbehorende stappen in staan, zijn ze voor iedereen geschikt.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten