Italiaanse bruschetta is zó gemaakt [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Bruschetta’s zijn niet echt origineel of ingewikkeld, gewoon knapperig brood met wat lekkers erop. Toch wordt iedereen blij als ze een plateau met bruschetta’s rond zien gaan. Van het meest chique feest tot een gezellige borrel, de bruschetta is altijd welkom. Dit is de definitie van een culinaire klassieker.

Bruschetta maken met tomaat

Bruschetta is typisch zo’n hapje dat je zelf moet maken en niet in de supermarkt moet kopen. Waarom niet? Omdat deze zelfgemaakte versie veel lekkerder is. Een stukje oud brood, een tomaatje en wat kruiden. Dat is alles wat er nodig is om een origineel stukje Italië op tafel te zetten!

Recept | Bruschetta maken

Hapjes | 8 stuks
Ingrediënten
  • 4 rijpe pruimtomaten (pomodoro)
  • 8 sneetjes mooi brood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el de lekkerste olijfolie die je hebt
  • 16 blaadjes basilicum
  • 1 tl oregano
  • 1 tl zout

Bruschetta maken in 4 stappen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ° Celsius en neem het ovenrooster uit de oven. Was de tomaten en snij ze in tweeën. Verwijder de zaadjes en hak de tomaten in fijne blokjes. 
Meng de tomatentartaar met een flinke snuf zout en laat even uitlekken in een fijne zeef.  

Stap 2

Verdeel de sneetjes brood op het ovenrooster en bak ze ongeveer 3 tot 5 minuten, maar blijf ze wel goed in de gaten houden. Het is de bedoeling dat de buitenkant van het brood lekker knapperig wordt, terwijl de binnenkant heerlijk zacht blijft. Zodra de zachte kanten van het brood goudkleurig worden, zijn ze klaar.

Stap 3

Meng in een kom de tomatentartaar met wat verse peper en oregano. Proef!
Neem het brood uit de oven en pel één teentje knoflook. Snijd deze in tweeën. Wrijf met de halve teentjes over de sneetjes warm brood, zodat deze een lekkere knoflooksmaak krijgen. Besprenkel het brood daarna met wat druppels olijfolie.

Stap 4

Verdeel de tomaat over het brood. Maak af met de basilicumblaadjes en serveer direct.  

Bruschetta maken

Pan con tomate, het Spaanse antwoord op bruschetta

Nu je toch bezig bent, kun je net zo goed ook de Spaanse versie maken; pan con tomate. Deze hapjes worden gemaakt met tomatenpulp in plaats van blokjes tomaat. Ook erg lekker. Of maak een van onze andere hapjes! 

Snack recepten

Lekkere recepten voor Snacks en Hapjes WAT ETEN WE VANDAAG? Direct naar recepten DEEL JE CREATIES! En? Weet je wat je welk makkelijk recept je

Lees verder »

Varieer! Dit kun je ook op je bruschetta's doen

We zijn dol op de klassieke combinatie van tomaat, mooi brood en goede olijfolie. Als het zomer is zijn de tomaten top en heeft de bruschetta verder niks nodig.

Maar is het geen tomatenseizoen, of wil je gewoon meer variatie? Dit zijn heerlijke alternatieven. 

Pittige feest bruschetta

Bruschetta

Mix door de tomatentartaar extra pittige smaakmakers. Denk aan gebakken chorizo, peterselie, olijven, kappertjes, rode ui, of allemaal! 

Bruschetta met kaas!

Naast deze knallers is kaas nooit verkeerd, natuurlijk. 
Je kunt het simpel houden en de warm geroosterde broodjes, enkel met wat dun geschaafde pecorino, honing en een beetje tijm (direct!) serveren. 

Ook een favoriet is de smaakmakers van hiervoor extra aan te kleden met een beetje zachte geitenkaas of feta. 

Ooit, in het oude rome

Bruschetta is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit geroosterd brood, ingewreven met knoflook en olie met een beleg van (meestal) tomaat en kruiden. In Italië maken ze dit heerlijke hapje met een brustolina. Een speciaal ovenroostertje om bruschetta mee te roosteren. Als je goed zoekt, kun je dit handige apparaatje wel in een speciaalzaak vinden.

Bruschetta apparaat

Bruschetta zoals wij het kennen, is ontstaan in de 16e eeuw. Maar de wortels van dit gerecht liggen in het oude Rome. Daar gebruikten ze (oude) sneetjes brood om de nieuwe oogst olijfolie te proeven. In de loop der jaren kwam daar knoflook, zout, kruiden en tomaat bij en voilá: de bruschetta is geboren.

​Het beste brood voor bruschetta

Dit is een strikvraag. Waarom? Elk brood is prima voor bruschetta. Dat komt omdat dit een gerecht is dat zich, zoals wentelteefjes bijvoorbeeld, perfect leent voor het gebruiken van oud brood. Met andere woorden: jij mag kiezen welk brood je het liefste gebruikt.

Maar als we dan toch een tip mogen geven, dan zijn sneetjes ciabatta brood wel erg lekker. Ook een mooi boerenstokbrood wordt een feestje zodra je er bruschetta van maakt. De Fransen gebruiken dit al heel lang voor bruschetta’s, al noemen zei het canapé. Het punt is dat elk brood dat een knapperig contrast vorm met smaakvol beleg een goede keus is. Je kunt eigenlijk niet de mist in gaan. 

Bruschetta recepten

Bruschetta recepten variaties

De mogelijkheden met bruschetta zijn eindeloos. Als jij denkt dat iets lekker is op een sneetje knapperig brood, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Het is niet voor niets dat je rond de Middellandse zee honderden varianten van bruschetta kunt vinden. Denk maar aan die Spaanse crostini! 

Naast de klassieke bruschetta met tomaat kan je zelf aan de slag met verschillende tapenades, vleeswaren of bijvoorbeeld geraspte parmezaanse kaas. Je kunt het geroosterde brood zo ambitieus beleggen als je zelf wilt. 

In Barcelona proefde ik ooit allerlei varianten met bijvoorbeeld garnalen, tartaar, aubergine en zelfs kippenlevertjes. 

Maar het lekkerst vind ik toch de klassieker met tomaat. Zoals al het goede Italiaanse eten, is eenvoud het belangrijkst. Alle ingrediënten passen fantastisch goed bij elkaar, zodat het lijkt alsof de puzzel vanzelf in elkaar valt. Heerlijk als voorgerecht of bij de borrel. Schenk een lichte Italiaanse wijn erbij. Heerlijk! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!