Bruschetta’s zijn niet echt origineel of ingewikkeld, gewoon knapperig brood met wat lekkers erop. Toch wordt iedereen blij als ze een plateau met bruschetta’s rond zien gaan. Van het meest chique feest tot een gezellige borrel, de bruschetta is altijd welkom. Dit is de definitie van een culinaire klassieker.

Zoals al het goede Italiaanse eten, is eenvoud het belangrijkst. Alle ingrediënten passen fantastisch goed bij elkaar, zodat het lijkt alsof de puzzel vanzelf in elkaar valt. Heerlijk als voorgerecht of bij de borrel. Schenk een lichte Italiaanse wijn erbij. Heerlijk! 

Bruschetta

3 from 10 votes
Course: HapjesCuisine: Italiaans
Portie

8

Stuks
Bereidingstijd

20

minutes

Bruschetta is typisch zo’n hapje dat je zelf moet maken en niet in de supermarkt moet kopen. Waarom niet? Omdat deze zelfgemaakte versie veel lekkerder is. Een stukje brood, een tomaatje en wat kruiden. Dat is alles wat er nodig is om een origineel stukje Italië op tafel te zetten!

Ingrediënten

  • 4 4 rijpe pruimtomaten (pomodoro)

  • 8 8 sneetjes mooi brood, oud mag

  • 1 1 teentje knoflook

  • 1 el 1 de lekkerste olijfolie die je hebt

  • 16 16 blaadjes basilicum

  • 1 tl 1 oregano

  • 1 tl 1 zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ° C en neem het ovenrooster uit de oven. Was de tomaten en snij ze in tweeën. Verwijder de zaadjes en hak de tomaten in fijne blokjes. ingrediënten bruschetta
  • Meng de tomatentartaar met een flinke snuf zout en laat even uitlekken in een fijne zeef. Hierdoor loopt er water uit de tomaten en wordt de smaak geconcentreerder.
  • Verdeel de sneetjes brood op het ovenrooster en bak ze ongeveer 3 tot 5 minuten, maar blijf ze wel goed in de gaten houden. Het is de bedoeling dat de buitenkant van het brood lekker knapperig wordt, terwijl de binnenkant heerlijk zacht blijft. Zodra de zachte kanten van het brood goudkleurig worden, zijn ze klaar.

    Hoe lang dat precies duurt is natuurlijk ook afhankelijk van je brood. Is het al gebakken of nog helemaal niet. bruschetta
  • Meng in een kom de tomatentartaar met wat verse peper en oregano. Proef!
  • Neem het brood uit de oven en pel één teentje knoflook. Snijd deze in tweeën. Wrijf met de halve teentjes over de sneetjes warm brood, zodat deze een lekkere knoflooksmaak krijgen. Besprenkel het brood daarna met wat druppels olijfolie.
  • Verdeel de tomaat over het brood. Maak af met de basilicumblaadjes en serveer direct.

    We zijn dol op de klassieke combinatie van tomaat, mooi brood en goede olijfolie. Als het zomer is zijn de tomaten top en heeft de bruschetta verder niks nodig. Maar is het geen tomatenseizoen, of wil je gewoon meer variatie? Hieronder zijn heerlijke alternatieven. bruschetta-tomaat-maken

tips

  • Mix door de tomatentartaar extra pittige smaakmakers. Denk aan gebakken chorizo, peterselie, olijven, kappertjes, rode ui, of allemaal! 
  • Naast de klassieke bruschetta met tomaat kan je zelf aan de slag met verschillende tapenades, vleeswaren of bijvoorbeeld geraspte parmezaanse kaas. Je kunt het geroosterde brood zo ambitieus beleggen als je zelf wilt. 
  • In Barcelona proefde ik ooit allerlei varianten met bijvoorbeeld garnalen, tartaar, aubergine en zelfs kippenlevertjes. 
  • Naast deze knallers met tomaat is kaas nooit verkeerd, natuurlijk. Je kunt het simpel houden en de warm geroosterde broodjes, enkel met wat dun geschaafde pecorino, honing en een beetje tijm (direct!) serveren. Ook een favoriet is de smaakmakers van hiervoor extra aan te kleden met een beetje zachte geitenkaas of feta. 
  • Nu je toch bezig bent, kun je net zo goed ook de Spaanse versie maken; pan con tomate. Deze hapjes worden gemaakt met tomatenpulp in plaats van blokjes tomaat. Ook erg lekker. Of maak een van onze andere hapjes! 
  • Sneetjes ciabatta brood of een mooi boerenstokbrood worden een feestje zodra je er bruschetta van maakt. Het punt is dat elk brood dat een knapperig contrast vorm met smaakvol beleg een goede keus is.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zo maken ze bruschetta in Italië

Bruschetta is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit geroosterd brood, ingewreven met knoflook en olie met een beleg van (meestal) tomaat en kruiden. In Italië maken ze dit heerlijke hapje met een brustolina. Een speciaal ovenroostertje om bruschetta mee te roosteren. Als je goed zoekt, kun je dit handige apparaatje wel in een speciaalzaak vinden.

Bruschetta zoals wij het kennen, is ontstaan in de 16e eeuw. Maar de wortels van dit gerecht liggen in het oude Rome. Daar gebruikten ze (oude) sneetjes brood om de nieuwe oogst olijfolie te proeven. In de loop der jaren kwam daar knoflook, zout, kruiden en tomaat bij en voilá: de bruschetta is geboren!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten