Buikspek uit de oven lastig te maken? Met dit heerlijke recept voor buikspek uit de oven (uit het nieuwe kookboek EEN van Jamie Oliver) zorg jij voor een culinair hoogstandje, misschien wel tijdens de feestdagen!

Lees verder voor deze heerlijke buikspek-rollade met venkel, salie en saffraan risotto. Nog meer inspiratie nodig voor de kerst? Klik hier voor meer kerst hoofdgerechten.

Buikspekrollade, Waanzinnige geroosterde venkel, salie & saffraanrisotto

4 from 5 votes
Recipe by Jamie Oliver Course: HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings

7

Porties
Voorbereiding

20

minutes
Bereidingstijd

3

hours 

10

minutes
Calorieën

882

kcal

Het recept klinkt misschien lastig, maar in dit recept voor een buikspek legt Jamie Oliver je stap voor stap uit wat de bedoeling is.

Door de uitleg stap voor stap te volgen, zet jij een heerlijke smaakvolle (en stiekem best makkelijk te maken) maaltijd op tafel.
nutrition-information
Receptfoto:© Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.

Ingrediënten

  • 40 gram 40 salie

  • 1,7 kg 1,7 buikspek, met huid, ingekerfd
    (bestel je bij je slager)

  • 4 4 grote venkelknollen

  • 500 gram 500 risottorijst

  • 1 1 flinke pluk saffraan

  • 150 ml 150 witte wijn

  • 60 gram 60 parmezaan

  • Ook nodig
  • Olijfolie

  • Rodewijnazijn

Zo maak je Buikspekrollade, Waanzinnige geroosterde venkel, salie & saffraanrisotto

  • Verhit de oven tot 220 °C.
    Pluk de salieblaadjes in een vijzel, wrijf ze met een snuf zeezout en zwarte peper tot pulp en roer er 3 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels rode wijnazijn door.
  • Wrijf het buikspek ermee in, rol het in de lengte op en bind de rollade met vijf touwtjes vast. Leg hem direct op het rooster, boven een grote ondiepe braadpan, en rooster hem 1 uur.
  • Maak de venkelknollen schoon, snijd ze in kwarten en bewaar het loof in een kommetje water. Haal de pan uit de oven, voeg de venkel toe en hussel in het vet. Verlaag de temperatuur tot 180 °C, en rooster de venkel en het vlees nog 1½ uur, of tot het gaar is. Schep de venkel halverwege om. Zet de pan op matig vuur. Leg de rollade met de helft van de venkel op een bord, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze rusten.
  • Prak of stamp de rest van de venkel in de pan. Zet de waterkoker aan. Roer de risottorijst 2 minuten door de venkelpuree en voeg de saffraan toe. Giet de wijn erbij en laat inkoken. Giet er wat kokend water bij, wacht en roer tot het vocht geabsorbeerd is en giet er een volgend scheutje bij. Blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren en water toevoegen, of tot de rijst beetgaar is.
  • Rasp en roer de parmezaan erdoor, voeg naar smaak peper en zout toe, doe er desgewenst nog wat extra parmezaan bij en voeg een scheutje heet water toe om de risotto supersmeuïg te maken.
  • Draai het vuur uit en laat de risotto even met deksel staan terwijl je de touwtjes verwijdert en het vlees in plakjes snijdt. Strooi het venkelloof erover en serveer de rollade met de risotto.

Nog meer recepten proberen?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Buikspek uit "EEN" van Jamie Oliver

  • Auteur | Jamie Oliver
  • Fotograaf | © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.
  • Uitgever | by Penguin Michael Joseph © Jamie Oliver Enterprises Limited
EEn-Jamie-Oliver
ONE by Jamie Oliver is published by Penguin Michael Joseph © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.

Dit nieuwe kookboek van Jamie Oliver is uitgebracht om je inspiratie te geven over simpele en lekkere gerechten uit 1 pan. Een fantastische uitkomst als je niet van afwas houdt, want je gebruikt maar één pan voor al deze recepten.

Jamie meent dat dit boek voor iedereen geschikt is en een echte inspiratiebron is voor alle chefs op elk niveau. De afwas het liefste overslaan, maar toch heerlijk willen eten? Dan is dit kookboek voor jou!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten