Al dat barbecueën is natuurlijk leuk, maar alles gaat een keer vervelen. In de categorie ‘buiten koken’ kwamen we de volgende schatjes tegen. En die wil jij natuurlijk ook!

De Städler | Pizzaoven

Release your inner cave(wo)man! Pieter Städler vond dat onze ‘inner caveman’ steeds minder te zien was. Hij besloot dat dat beter én anders moest. Om deze ‘caveman’ uit de tent te lokken, ontwierp hij deze prachtige stenen pizzaoven, die menig foodie-hart sneller doet slaan.

300 Graden Celsius | 6 Minuten

De Städler is gemaakt om buiten pizza’s mee te bakken en bereikt een temperatuur van wel 300º C. Daarmee heb je jouw pizza binnen 6 snelle minuten op je bord. Je kunt de oven zelf in elkaar zetten, maar ze verkopen binnenkort ook een versie die kant-en-klaar wordt afgeleverd.

Pieter heeft ons op Butchers Heaven laten proeven van zijn pizza’s – en we kunnen met een gerust hart melden, dat zelfs de pizza-addict in ons gezelschap erg gecharmeerd was van de knapperige en dunne bodem. Dat mag ook wel. Deze pizzaoven ‘doet’ al snel €389,- (exclusief stenen). 

De Heksenketel | Bográc

Zelf heb ik afgelopen weekend nogal wat lol gehad met deze unit. De bográc – zoals je de heksenketel officieel noemt – komt oorspronkelijk uit Hongarije en zie je nog niet veel in Nederland. We moesten dan ook even zoeken naar een adresje voor jullie. Hier vind je onze beste bbq’s, plus een aantal andere interessante alternatieven.

De hele opstelling bestaat uit een driepoot of drie stokken, een pan aan een ketting en een vuurschaal. Je kunt de set ook uitbreiden met een soort paëlla pan, kookplaat en BBQ rooster, maar de traditionele manier vind ik eigenlijk het leukst.

Slowcooking | Soep & Stoof

Je kunt de bográc gebruiken voor bijvoorbeeld soep, stoofvlees of cataplana, zoals ik zondag maakte. Cataplana is een soort paëlla gerecht – maar dan uit Portugal –  en kun je op verschillende manieren bereiden. Ik maakte een versie met vis en schaaldieren. Verder gaat er tomaat, saffraan, rijst en knoflook in. Écht heerlijk! Je kunt zelf aan de slag met de heksenketel voor zo’n €100,-