Deze klassieker uit de Romeinse keuken is een schoolvoorbeeld dat een heerlijk gerecht niet moeilijk hoeft te zijn. Pasta cacio e pepe - pasta, kaas en peper - is letterlijk niet meer dan dat.

Schapenherders die soms dagenlang op pad waren, namen voedsel mee dat niet kon bederven. Pasta, peper en Pecorino Romano - de schapenkaas die zij zelf maakten.

Cacio e pepe

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Zoals gezegd is dit gerecht een prachtig voorbeeld van less is more, zoals veel klassiekers uit de cucina povera. We hebben niet meer dan drie of vier ingrediënten nodig, dus zorg voor goede pasta en hele goede echte Pecorino Romano. De olijfolie is optioneel en wordt lang niet altijd gebruikt maar maakt het net wat smeuïger.

De truc bij cacio e pepe is eigenlijk dat we een saus gaan maken van het kookvocht en de kaas. Inderdaad, niet vergeten een gedeelte van het kookvocht op te vangen bij het afgieten dus! Lees hier meer over het koken van de perfecte pasta.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti of linguine

  • 200 gr Pecorino Romano

  • 2 el zwarte peperkorrels

  • 2 el olijfolie extra vierge

Bereiding

  • Kook de pasta al dente, dus beetgaar, in een ruime pan met gezouten water. Maak het niet te zout, we gaan ditzelfde kookvocht later nog gebruiken voor de saus.
  • Bak ondertussen de peperkorrels op zacht vuur een paar minuten in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt.pepe
  • Doe de peperkorrels in een vijzel en stamp ze totdat ze iets grover zijn dan peper uit de pepermolen.gevijzelde peper
  • Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht.
  • Rasp de kaas en doe het in de inmiddels lege pan waar de pasta in is gekookt. Voeg de olijfolie en wat kookvocht toe en roer totdat je een saus ter dikte van een bechamel hebt. Doe er indien nodig meer vocht bij.
  • Doe tenslotte de pasta en peper erdoorheen. Meng alles. Proef of er eventueel meer kaas, zout of kookvocht door moet. Direct serveren!cacio e pepe

Tips

  • Traditioneel wordt spaghetti, linguine of de in Nederland moeilijk verkrijgbare tonnarelli gebruikt. Maar je kunt elke andere (lange) pasta gebruiken.
  • Maak het eens met verse pasta. Kook deze dan kort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of verras jezelf en maak zelf pasta.
  • Wil je het gerecht gezonder maken, voeg wat verse groente toe. Spinazie kun je makkelijk op het laatste moment toevoegen en even doorroeren. Een groene salade ernaast is ook een goede en frisse tegenhanger voor deze cacio e pepe.
  • Op zoek naar meer supersnelle authentieke pasta recepten, maak dan deze Carbonara, pasta met tonijn - pasta al tonno, of neem een kijkje bij alle pasta recepten op deze pagina.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

cacio e pepe ingrediënten

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •