Een originele caesar salade lijkt heel erg simpel, want zoveel zit er niet in, toch? Laat je niet van de wijs brengen door deze, ogenschijnlijk, eenvoudige salade. Er zijn weinig mensen die een echt goede caesersalade kunnen weerstaan.  

Zin om een caesar salade te maken? Lees snel verder voor het recept! Of bekijk de andere salades.

Caesar salade

4 from 9 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Caesar- of caesarsalade? De echte kenner weet het al: de enige juiste spelling is de eerste. De grote verrassing? De salade is niet vernoemd naar de eerste keizer van Rome; Julius Caesar. 

Nee, de salade dankt zijn naam aan de Italiaanse kok Caesar Cardini. Hoe je zelf zo’n lekkere caesar salade maakt lees je hieronder! 

Ingrediënten

  • Voor de salade
  • 4 4 kropjes little gem of Romaine sla (Bindsla)

  • 1 1 kleine ciabatta of oud brood

  • 1 1 teentje knoflook

  • 200 gram 200 kippendijen

  • 50 gram 50 Parmezaanse kaas

  • 1/2 blikje 1/2 ansjovis naar smaak

  • 4 4 eieren

  • Ook lekker! [optioneel]
  • Avocado

  • Uitgebakken ontbijtspek

  • Tomaat

  • Voor de dressing
  • 1 1 eidooier + 1 ei

  • 1 el 1 vers citroensap

  • 1 teentje 1 knoflook (geperst)

  • 1 el 1 Worcestershiresaus

  • 20 gram 20 geraspte Parmezaanse kaas

  • 1 el 1 dijonmosterd

  • 3 3 ansjovisfilets

  • 100 ml 100 mooie olijfolie

  • ​​Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Breng een pan water aan de kook. Kook de vier eitjes zo lang als je lekker vindt. Pocheren is ook een waanzinnig lekkere combinatie, al hoort het ei officieel helemaal niet thuis in de caesersalad. [Whaattt?!]
  • De croutons maak je het liefst met oud brood. Snijd of scheur het brood in stukjes. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Giet wat olijfolie in de warme pan en voeg daarna de broodstukjes toe. Bak bruin en een beetje krokant. Bestrooi met peper en zout en knijp er een teentje knoflook over uit. Haal uit de pan en zet weg tot gebruik.
  • Snijd de kippendijen in stukjes. Maak de crouton pan schoon met een stukje keukenpapier. Zet terug op het vuur en voeg wat olie toe. Bak de kip zachtjes gaar en bruin. Bestrooi met peper en zout.
  • Rasp de helft van de Parmezaan in grove shavings. Zet apart. De andere helft rasp je in de keukenmachine in hele kleine stukjes.
  • Wanneer je het lekker vindt kun je gebakken bacon of ontbijtspek toevoegen. Hoort niet, maar lekker is het zeker. Hetzelfde geld voor avocado en tomaat. Ook super toevoegingen aan je caeser salade.
  • De enige echte caesar salade dressing
    Nu komt het allerbelangrijkste en allerlekkerste van de caesersalad, de dressing. Doe de mosterd, eidooier en ei, de fijngeperste knoflook, het citroensap, de Worcestershiresaus, de ansjovis, vers gemalen peper en de fijne Parmezaanse kaas in de keukenmachine of blender. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Blijf de dressing mixen tot deze mooi glad is geworden.
  • Voeg nu terwijl je de keukenmachine laat draaien, in een dun straaltje de olijfolie toe. Net als bij het maken van mayonaise, gaat de olie volledig op in de dressing en wordt de saus steeds dikker.

    Mix een paar minuten goed door en proef. Misschien wil je iets meer ansjovis, citroen of knoflook toevoegen?
  • Caesar salade opmaken
    Na al dat voorbereidingswerk is de caesar salade bijna klaar. Snijd of scheur de sla in stukken. Doe deze in een grote saladekom en hussel de dressing er goed doorheen.
  • Voeg de kip (avocado, bacon?) en de croutons toe en hussel de ingrediënten goed door elkaar.
  • Snijd de eieren in partjes. Leg de eitjes bovenop de salade en garneer met de Parmezaan shavings en ansjovis. Eet smakelijk!

Tips

  • Het geheim zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en de dressing! Die moet je echt zelf maken. Hiermee valt of staat de hele caesar salade.
  • Je kunt deze salade natuurlijk gewoon zo eten, als maaltijdsalade of luxe lunch. Maar vergeet deze caesersalad ook niet als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een van onze BBQ recepten of een mooi stukje vis en zoete aardappelfriet?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten