Caeser salade, onze meest favoriete salade aller tijden [recept]

Een originele caesar salade lijkt heel erg simpel, want zoveel zit er niet in, toch? Laat je niet van de wijs brengen door deze, ogenschijnlijk, eenvoudige salade. Er zijn weinig mensen die een echt goede caesersalad kunnen weerstaan.  

Het geheim zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en de dressing! Die moet je echt zelf maken. Hiermee valt of staat de hele caeser. Je kunt deze salade natuurlijk gewoon zo eten, als maaltijdsalade of luxe lunch. Maar vergeet deze caesersalad ook niet als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een van onze BBQ recepten of een mooi stukje vis en zoete aardappelfriet


Caesar- of ceasarsalade?

De echte kenner weet het al: de enige juiste spelling is de eerste. De grote verrassing? De salade is niet vernoemd naar de eerste keizer van Rome; Julius Caesar. 

Nee, de salade dankt zijn naam aan de Italiaanse kok Caesar Cardini. Deze Caesar had in de jaren 20 een hotel-restaurant in het Mexiaanse Tijuana. Op een idioot drukke, zomerse dag was Caesar plots door zijn ingrediënten heen, terwijl het restaurant bleef volstromen met mensen.

ansjovis

Met de moed der wanhoop flanste hij een salade met dressing in elkaar. Voor de dressing gebruikte hij de nog wat overgebleven ingrediënten in de keuken.

Toen meer en meer eters speciaal naar zijn restaurant kwamen, en vroegen om die ‘ene lekkere salade van Caesar’, wist de chef dat hij goud in handen had. Hoe je zelf zo'n lekkere caeser salade maakt leest je hieronder! 

Caesar salade met goddelijke dressing en kippendijen 

​Salade | 4 personen

Ingrediënten voor de salade :
  • 4 kropjes little gem of Romaine sla (Bindsla)
  • 1 kleine ciabatta of oud brood
  • 1 teentje knoflook 
  • 200 gr kippendijen
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1/2 blikje ansjovis naar smaak 
  • 4 eieren 
Ook lekker!  [optioneel] :
  • avocado 
  • uitgebakken ontbijtspek 
  • tomaat
Ingrediënten voor de dressing :
  • 1 eidooier + 1 ei
  • 1 el vers citroensap
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el Worcestershiresaus
  • 20 gr geraspte Parmezaanse kaas 
  • 1 el dijonmosterd
  • 3 ansjovisfilets 
  • 100 ml mooie olijfolie
  • ​zout en peper naar smaak
caeser salade recept

Croutons en eieren 

Breng een pan water aan de kook. Kook de vier eitjes zo lang als je lekker vindt. Pocheren is ook een waanzinnig lekkere combinatie, al hoort het ei officieel helemaal niet thuis in de caesersalad. [Whaattt?!] 

De croutons maak je het liefst met oud brood. Snijd of scheur het brood in stukjes. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Giet wat olijfolie in de warme pan en voeg daarna de broodstukjes toe. Bak bruin en een beetje krokant. Bestrooi met peper en zout en knijp er een teentje knoflook over uit. Haal uit de pan en zet weg tot gebruik.  

Kip en kaas 

Snijd de kippendijen in stukjes. Maak de crouton pan schoon met een stukje keukenpapier. Zet terug op het vuur en voeg wat olie toe. Bak de kip zachtjes gaar en bruin. Bestrooi met peper en zout. 

Rasp de helft van de Parmezaan in grove shavings. Zet apart. De andere helft rasp je in de keukenmachine in hele kleine stukjes.

Bacon? Avocado? Tomaat?  

Wanneer je het lekker vindt kun je gebakken bacon of ontbijtspek toevoegen. Hoort niet, maar lekker is het zeker. Hetzelfde geld voor avocado en tomaat. Ook super toevoegingen aan je caeser salade. 

avocado caeser

De enige echte & mijn favoriete caesar salade dressing

Nu komt het allerbelangrijkste en allerlekkerste van de caesersalad, de dressing. 

Doe de mosterd, eidooier en ei, de fijngeperste knoflook, het citroensap, de Worcestershiresaus, de ansjovis, vers gemalen peper en de fijne Parmezaanse kaas in de keukenmachine of blender. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Blijf de dressing mixen tot deze mooi glad is geworden. 

caeser salade recept

Voeg nu terwijl je de keukenmachine laat draaien, in een dun straaltje de olijfolie toe. Net als bij het maken van mayonaise, gaat de olie volledig op in de dressing en wordt de saus steeds dikker. 

Mix en paar minuten goed door en proef. Misschien wil je iets meer ansjovis, citroen of knoflook toevoegen? 

Caesar salade opmaken 

Na al dat voorbereidingswerk is de caesar salade bijna klaar. Snijd of scheur de sla in stukken. Doe deze in een grote saladekom en hussel de dressing er goed doorheen. Voeg de kip (avocado, bacon?) en de croutons toe en hussel de ingrediënten goed door elkaar. Snijd de eieren in partjes. Leg de eitjes bovenop de salade en garneer met de Parmezaan shavings en ansjovis. Eet smakelijk! 

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons