California Rolls | Sushi voor onderweg [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Sushi maken kan best een gedoe zijn. Het is het altijd waard natuurlijk, zelfgemaakte sushi is heerlijk.

Deze California rolls zijn geen uitzondering. Krab en avocado zijn een match made in heaven. Rol ze samen met echte sushirijst, knapperige komkommer in een knapperig vel nori en je hebt een fantastisch hapje.

Het goede nieuws? In een halfuurtje kan je wel 12 van deze rollen maken! Verwen jezelf en de mensen om je heen een keertje en maak deze rollen voor een lunch, picknick of s’avonds. 

California Rolls Recept

Het leuke van deze sushi rollen, is dat je ze niet in de traditionele kegelvorm hoeft te maken. Als een soort sushipannekoeken zijn ze nog handzamer. Ook krijg je bij elke hap alle aanwezige smaken in je mond. Je blijft niet over met zo’n laatste hap die alleen uit droge nori bestaat. 

Dit recept voor California rolls werkt met elke soort krab. Haal voor een échte smaakexplosie wel goede kwaliteit krab bij de viswinkel. 

Recept | California Rolls

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 gr sushirijst
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el suiker
  • 1 1/2 tl zout
  • 6 grote vellen nori, geroosterd
  • 350 gr krabvlees, gekookt
  • 2 minikomkommers, in reepjes
  • 1 avocado, zonder pit en in dunne plakjes
  • 40 gr kiemgroenten naar keuze
  • sesamzaad, geroosterd
  • sojasaus, om te serveren
  • wasabi, om te serveren
  • partjes citroen, om te serveren
Avocado op een snijplank

Zo maak je het!

Stap 1

Spoel de rijst tienmaals af en laat telkens uitlekken, tot het water helder is. Laat goed uitlekken en doe de rijst dan in een kleine steelpan met 240 ml water (of in een rijstkoker.) 

Stap 2

Breng aan de kook, dek de pan af en laat 10 minuten koken, tot de rijst gaar is en al het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afgedekt rusten. Schep de rijst in een grote, ondiepe kom of bord.

Stap 3

Meng de rijstazijn, de suiker en het zout in een kleine steelpan en verwarm 1 tot 2 minuten, tot de suiker en het zout zijn opgelost. Roer voortdurend. Voeg het azijnmengsel toe aan de rijst en roer er met een houten lepel door. Laat enkele minuten afkoelen. 

Stap 4

Halveer de vellen nori en leg ze met de kortste kant naar je toe. Maak je handen nat. Ga nu zo snel mogelijk te werk. Breng op twee derde van elk vel een dun laagje rijst aan. Laat bovenaan een rand vrij.

Stap 5

Schep daarop 1 opgehoopte eetlepel krab, 5 reepjes komkommer, 1 plakje avocado en een plukje kiemgroenten. Bestrooi met sesamzaad.

Stap 6

Rol de nori van onder naar boven op tot een worst. maak de bovenste rand een beetje nat, zodat de rol goed dicht blijft.

Stap 7

Serveer met sojasaus, wasabi en partjes citroen. Eet smakelijk!

Tip: als je de rolls knapperiger wilt, kun je de vellen nori één of twee keer kort boven een vlam houden. 

sushi rolls maken

De California Rolls | Beste van twee werelden

Toen sushi in de jaren 60 en 70 begon met de wereld veroveren stonden sushi chefs voor een dilemma. Het gebruik van verse seizoensingrediënten is dé belangrijkste bouwsteen voor goede sushi. Goede ingrediënten is altijd belangrijk natuurlijk, maar in de Japanse keuken helemaal. Hoe pak je dat dan aan? Hou je je aan de traditionele sushi recepten, of respecteer je de hele filosofie achter sushi. De California roll doet dat tweede. Japanse chefs in de VS gingen lokale verse producten gebruiken en bedachten zo hele nieuwe vormen van sushi. 

Californië en avocado’s zijn onlosmakelijk van elkaar verbonden. Ook bleek de avocado en best goede vervanger te zijn voor de vette tonijn die in Japan wordt gebruikt. In de jaren 70 was het een stuk moeilijker om goede ingrediënten over de hele wereld te vervoeren. 

Wil jij alles leren over sushi? Vooral hoe je het maakt? Ga dan naar onze sushi recepten pagina!

California Dreamin' Boek

California Dreamin'

Maak kennis met de Californische keuken, een van de meest innovatieve van onze tijd: veelzijdig en verrukkelijk lekker. Vivian Lui kent de Californische keuken als geen ander. Ze woont en werkt er al haar hele leven en werkt onder andere samen met de New York Times om deze bijzondere keuken uit te lichten.

Dit lekkere recept voor California rolls mochten wij met jou delen. 

  • California Dreamin’
  • Vivian Lui
  • ISBN: 9789461432292
  • Good Cook
  • € 25,95
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!