Cannelloni met gehakt óf liever met ricotta en spinazie vulling [recept]

Cannelloni maken lijkt altijd meer werk dan het is. Valt best mee. Even iemand laten helpen om de groenten te laten snijden en de oven doet het meeste werk. Deze feestelijke ovenschotel maak je met allerlei vullingen, maar cannelloni met gehakt (a la bolognese) en cannelloni met ricotta en spinazie zijn mijn favorieten. Beide recepten vind je hier! 

En eenmaal achter zo’n bordje zelfgemaakte cannelloni word je zo blij! Dus, vlug aan de slag! 

1. Cannelloni recept met gehakt en tomatensaus

Hoofdgerecht | 4 personen

cannelloni vulling gehakt

Ingrediënten:
  • olijfolie 
  • peper en zout 
  • 4 plakken pancetta (of bacon)
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels selderij
  • 1 wortel
  • 800 gr half om half gehakt
  • 500 ml tomatenpuree
  • 125 ml rode wijn
  • 800 gr tomatenblokjes
  • 3 takken oregano
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 takken tijm
  • of andere Italiaanse harde kruiden die je nog in huis hebt!  
  • 2 bollen mozzarella
  • 8 verse lasagne vellen
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • optioneel | Groene of rode peper wanneer je van pittig houdt. 

De canneloni vulling 

Pak een grote hapjespan en verwarm daarin de olijfolie op middelhoog vuur. Snijd de plakjes pancetta – of bacon – in reepjes en bak deze in de olie tot ze knapperig zijn geworden. Snipper een uitje en pers de teentjes knoflook. Voeg toe aan de ui, gevolgd door de gesneden selderij en wortel. Bak de groenten rustig op middelhoog vuur tot deze mooi zacht geworden zijn. Dat duurt een minuut of tien. Voeg de oregano, rozemarijn en tijm toe.

Doe het gehakt in de pan. Het makkelijkste is als je dit in vier delen doet, zo blijft het gehakt minder makkelijk aan elkaar plakken. Bak even mee. Blus daarna af met de wijn. Voeg de helft van de tomatenpuree toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Voeg de tomatenblokjes toe. Laat een uurtje zachtjes sudderen, met de deksel op de pan. Roer af en toe door de pan en let op de dikte van de vulling.  Zodra het goedje de consistentie heeft bereikt die jij lekker vindt, dan is ‘ie klaar. Proef aandachtig. Misschien kan de cannelloni vulling nog wat zout, peper of kruiden gebruiken. Doof de warmtebron. Zet apart tot gebruik. 

cannelloni

Vullen maar!

Neem de bollen mozzarellakaas en snijd ze in kleine blokjes.

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 170° Celsius en pak twee ondiepe ovenschalen erbij. Schenk een laagje van gezeefde tomaat in elke ovenschaal – ongeveer een halve centimeter diep.Snijd de verse lasagnevellen in de breedte door de helft. Je hebt nu 16 velletjes.

Roer de mozzarella door de canneloni vulling. Leg een ‘lijntje’ van de vulling over de breedte van elk vel. Rol dicht en plaats de canneloni met de vouwlijn naar beneden in de tomatensaus. 

Plaats de cannelloni’s netjes naast elkaar en schenk over elk buisje nog een eetlepel gezeefde tomaat. Maak af met een laag geraspte Parmezaanse kaas en schuif de schalen in de oven. Bak een halfuurtje tot de cannelloni goudbruin is geworden. Heel lekker met frisse salade en een glas rode wijn. Eet smakelijk! 

Welke wijn bij deze spijs?

Vanzelfsprekend is een rode Italiaanse wijn de beste keuze. Maar hoe kies je uit het ruime Italiaanse assortiment? Kies om te beginnen voor een wijn die niet te licht en niet te zwaar is. Als we je een tip mogen geven voor één specifieke wijn die je als voordelige topper aan kunt schaffen: ga dan voor een Rosso Piceno. Deze is verkrijgbaar bij de betere wijnhandelaar.

cannelloni wijn

2. Recept | Cannelloni met spinazie en ricotta

Hoofdgerecht | 4 personen

cannelloni

Ook nodig | Spuitzak, keukenmachine, ovenschaal, grote en kleine pan

Ingrediënten voor de saus:
  • olijfolie 
  • peper en zout 
  • 4 tenen knoflook 
  • 1 rode ui
  • 1 grote sjalot 
  • 2 blikken (400 gram) gezeefde tomaat
  • oregano en rozemarijn 
  • bosje basilicum
  • 500 gram ontdooide spinazie uit het vriesvak of verse spinazie
  • rasp en sap van 1 bio citroen 
  • 500 gram ricotta 
  • nootmuskaat
  • 1 bol mozzarella van 250 gram 
  • 50 gram Parmezaan, geraspt  
  • 16 buisjes gedroogde cannelloni 
  • 50 gram pijnboompitten

De tomatensaus 

Verwarm in een pan een beetje olijfolie op middelhoog vuur. Snipper de ui en knoflook. Zet het vuur laag. Bak de ui en 2 tenen van de knoflook (bewaar de andere helft voor de spinazie) zachtjes voor zo’n 10 minuten. 

Voeg de kruiden toe en daarna de tomaten toe. Breng aan de kook en laat op 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout en zet apart. 

Spinazie vulling cannelloni

De spinazie en ricotta cannelloni vulling  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de sjalot. Bak in een andere grote pan de sjalot en de rest van de knoflook op laag vuur voor zo’n 5 minuten. 

 + Voeg de verse spinazie in delen toe en laat slinken. 

+ Voeg voor de diepvriesspinazie alle spinazie toe en verwarm even goed door.  

Doe alle spinazie in een keukenmachine. Voeg ricotta, sap en rasp van citroen, peper en zout, een snufje nootmuskaat en de basilicum (houd een paar mooie blaadjes over voor de garnering) toe. ‘Puls’ de spinazie cannelloni vulling een paar keer, tot het geheel goed gemengd is. Proef en breng eventueel verder op smaak. 

Het makkelijkst is om de vulling nu in een spuitzak te doen.

De cannelloni vullen 

Vul elke gedroogde cannelloni voorzichtig met de spuitzak vulling van spinazie en ricotta. Leg de buisjes netjes naast elkaar in een ovenschaal. Overgiet met de tomatensaus. Maak af met parmezaan en plakjes mozzarella. Bak de cannelloni in zo’n 45 minuten gaar en bruin. 

Maak af met pijnboompitten en de blaadjes basilicum die je had bewaard. Eet smakelijk. 

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons