Er was eens…. druivensoort Carignan, van bulk naar Carignano [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

De blauwe druif Carignan heeft niet zo’n beste reputatie. En dat heeft alles te maken zijn wilde verleden. Carignan was ooit de meest aangeplante druif van Frankrijk. De opbrengsten waren enorm, de wijnen goedkoop. Voor een tijdje was zowel de wijnboer, als de wijndrinker gelukkig. Maar de wijndrinker kreeg smaak en de goedkope Carignan smaakte ineens toch niet zo goed…

Rond 1990 gingen de helft van de wijngaarden daarom op de schop. De boeren die nog wel met Carignan werkten begonnen met snoeien – minder druiven is meer smaak – en blenden. Want de ruwe tannines van Carignan en de hoge zuurgraad combineren goed mét Grenache en Syrah.

Carignan infographic

Goedkope bulkwijn krijgt 2e kans

Carignan wordt dus veel gebruikt als enigszins goedkope vulling in blends. Toch zijn er tegenwoordig weer een paar wijnmakers die het aandurven met enkel Carignan in de fles. Ze maken een mono-cépage van oude wijnstokken die flink onder handen genomen worden. Het resultaat is een zachte, frisse rode wijn met veel rood fruit.

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Beste Carignan

Carignan houdt van stevig zonnebaden en doet het goed in Zuid-Frankrijk. Maar ook in Spanje, Italië en zelfs in Marokko en Tunesië vindt je Carignan. De beste exemplaren Carignan vind je in Sardinië, een oververhit eiland in Zuidwest-Italië waar oude stokken ‘Carignano’ heerlijk rijp staan te worden.

wijngaarden-carignan
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?