Er was eens…. druivensoort Carignan, van bulk naar Carignano [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

De blauwe druif Carignan heeft niet zo’n beste reputatie. En dat heeft alles te maken zijn wilde verleden. Carignan was ooit de meest aangeplante druif van Frankrijk. De opbrengsten waren enorm, de wijnen goedkoop. Voor een tijdje was zowel de wijnboer, als de wijndrinker gelukkig. Maar de wijndrinker kreeg smaak en de goedkope Carignan smaakte ineens toch niet zo goed…

Rond 1990 gingen de helft van de wijngaarden daarom op de schop. De boeren die nog wel met Carignan werkten begonnen met snoeien – minder druiven is meer smaak – en blenden. Want de ruwe tannines van Carignan en de hoge zuurgraad combineren goed mét Grenache en Syrah.

Interessant?
coming soon

WijnSpijs Academy

Laat nu je email achter en krijg € 50 korting bij de lancering

Carignan infographic

Goedkope bulkwijn krijgt 2e kans

Carignan wordt dus veel gebruikt als enigszins goedkope vulling in blends. Toch zijn er tegenwoordig weer een paar wijnmakers die het aandurven met enkel Carignan in de fles. Ze maken een mono-cépage van oude wijnstokken die flink onder handen genomen worden. Het resultaat is een zachte, frisse rode wijn met veel rood fruit.

Beste Carignan

Carignan houdt van stevig zonnebaden en doet het goed in Zuid-Frankrijk. Maar ook in Spanje, Italië en zelfs in Marokko en Tunesië vindt je Carignan. De beste exemplaren Carignan vind je in Sardinië, een oververhit eiland in Zuidwest-Italië waar oude stokken ‘Carignano’ heerlijk rijp staan te worden.

wijngaarden-carignan
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!