Carpaccio is een typisch gevalletje geniaal in al zijn eenvoud. Zoals bij de meeste Italiaanse recepten, panna cotta, carbonara, cacio e pepe, risotto, zijn er niet veel ingrediënten nodig, maar wel de allerbeste die je je kunt veroorloven.

Je hebt een écht mooi stuk vers rundvlees nodig, want veel meer is er niet nodig. Runderlende, ossenhaas of entrecôte. Snij het flinterdun en breng op smaak met een heerlijke dressing. Of koop het vlees bij een goeie slager.

De meeste kant-en-klare supermarkt carpaccio 's bevatten te dun, waterig en smakeloos vlees en/of zoete dressing. Blèrgh. Er wordt trouwens van allerlei ingrediënten carpaccio gemaakt. Meer carpaccio recepten vind je hier.

Klassieke carpaccio

Recipe by Vale Berral García
0.0 from 0 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

De mooiste, flinterdunne plakjes krijg je door het vlees half in te vriezen en dan met een snijmachine te werken. Natuurlijk heeft niet iedereen een snijmachine, dus met een goed geslepen koksmes kan ook. Je kunt natuurlijk ook een goede slager vragen een mooie carpaccio voor je te snijden.

Ingrediënten voor klassieke carpaccio

  • 350 gr ossenhaas of runderlende

  • handjevol rucola (optioneel)

  • 100 gr grof geschaafde Parmezaanse kaas

  • 4 el geroosterde pijnboompitten (optioneel)

  • versgemalen zout en peper


  • Carpaccio dressing
  • 4 el mayonaise

  • 2 el citroensap

  • 2 el Worcestershiresauce

  • 2 el balsamico-azijn

  • zout en peper

Zo maak je carpaccio

  • Als je het vlees zelf gaat snijden:
    Wikkel het carpaccio vlees in plastic folie en doe het in de vriezer.
  • Rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur in een droge koekenpan. Blijf erbij want ze verbranden snel.
  • Maak de dressing door de ingrediënten daarvoor te mengen met een garde.
  • Als je het vlees zelf gaat snijden:
    Haal het vlees een half uur voordat je het wil snijden uit de vriezer. Snijd met je snijmachine of vlijmscherpe mes heel dunne plakjes.

    Beleg de borden nu met het carpaccio vlees, ook als je het bij de slager liet snijden. Bedek de borden met plastic folie en zet ze in de koelkast totdat je ze serveert.
  • Haal de borden met vlees uit de koelkast en verdeel de rucola, de geschaafde Parmezaan, de geroosterde pijnboompitten, de dressing en zout en peper over de vier borden. Doe er eventueel nog een 'drizzle' goede olijfolie over. De 'toppings' kun je er heel netjes op leggen (mooie puntjes dressing en zo) of juist overheen strooien voor een wat meer boerse uitstraling.

Tips bij het maken van carpaccio

  • Een carpaccio dressing of sausje dat hier goed bij past is truffelmayonaise. Maak die eens voor een feestelijke touch!
  • Wanneer eet je carpaccio? Nou, dat kan altijd, maar toch is echt goede zelfgemaakte klassieke rundercarpaccio typisch iets voor bij het kerstdiner. Check onze kerstgerechten om te zien wat jij gaat maken.
  • Heb je deze al geprobeerd? Krokante kappertjes! Frituur wat kappertjes in zonnebloemolie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Deze kleine, krokante smaakbommetjes tillen elk gerecht - en dus ook carpaccio - naar een hoger niveau.
  • Eet je liever geen vlees? Maak dit recept voor zalm carpaccio of gebruik verse tonijn. Sashimi met een Italiaans tintje!
  • Eet je liever helemaal niks dierlijks? Maak deze bietencarpaccio. De dressing maak je met vegan mayo en de kaas vervang je door die krokante kappertjes. Smullen hoor.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Carpaccio-rood

Tegenwoordig is een carpaccio vlees of vis of groente dat zeer dun wordt gesneden. Maar het woord carpaccio is de achternaam van Vittore Carpaccio. Deze Italiaanse schilder werkte veel met de kleur rood. Het was daarom dat de bedenker van het gerecht, namelijk Giusseppe Ciprioni van Harry 's Bar in Venetie - waar Hemingway ook vaak kwam - het gerecht zo noemde in de jaren '50 van de vorige eeuw.

Wijn bij carpaccio

Je kunt qua wijn bij carpaccio eigenlijk alle kanten op. Kies in elke geval een sappige wijn die ook goed in balans is, serveer hem koud en kies niet te complex, of je nu voor wit, rood of rosé gaat.

Mijn voorkeur gaat bij koud rood vlees eigenlijk altijd uit naar knalroze pittige 'rosado' wijnen. Dat zijn gastronomische alleskunners (ook fantastisch bij Libanese keuken en eigenlijk alles van Ottolenghi).
Je vindt deze wijnen bijvoorbeeld in Cigales in Noord Spanje, vlakbij de Ribera del Duero. Ook Charles Melton maakt een beroemde versie in Barossa Valley. Deze stijl rosé wijnen zijn knalroze, sappig, en intens van smaak en kleur. Ze hebben een volle body met fruitige aroma's en een knapperige zuurgraad. Echt een keer proberen, niet alleen bij carpaccio. Je weet niet wat je proeft, ook in de winter, of tijdens je kerstdiner!

Wanneer je kostbare verse truffel toevoegt aan je carpaccio, moet de wijn daar natuurlijk op aansluiten. Kies een Barbera of Nebbiolo uit Piemonte, Italië. Wit kan ook, neem dan een gerijpte witte Bourgogne.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten