Bubbels, bubbels, bubbels | Tank vs Traditionele

Vandaag het antwoord op de vraag: "Ik ben op zoek naar een mooie mousserende wijn voor oudjaar, maar ik wil niet de hoofdprijs betalen en het hoeft niet per se champagne te zijn. Wat zijn de alternatieven?"

Bijna elke mousserende wijn van goede kwaliteit wordt gemaakt volgens één van de volgende twee methodes: vergisting op fles of de tankmethode. Volgens de traditionele méthode, de methode uit Champagne, gebeurt deze langzame rijping op fles en dit zijn kwalitatief de beste vanwege het typische karakter wat deze wijnen ontwikkelen tijdens dit proces!

Echter door dit arbeidsintensieve proces zijn deze wijnen doorgaans duurder dan de op tank vergiste variant. In beide gevallen, is het opgeloste koolzuurgas waardoor de wijn gaat bruisen, een bijproduct van de tweede alcoholische vergisting. Elke mousserende wijn begint zijn leven dus als een stille basiswijn.

1. Cava

Bubbels in glas

Het Spaanse alternatief voor Champagne is Cava. Het merendeel van de Cava’s wordt in de omgeving van Barcelona gemaakt. Vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is Spaanse Cava een groot succes.

Het gebruik van lokale Spaanse authentieke druivensoorten, dezelfde traditionele flesrijping en de iets minder lange rijping op fles in vergelijking met champagne maakt Cava prijs-kwalitatief een zeer aantrekkelijk alternatief. Een betere prijs kwaliteitverhouding nog, dan de inmiddels razend populaire Prosecco.

2. Prosecco

Prosecco komt veel minder in de buurt van champagne qua smaak dan cava. Dat komt voornamelijk door de Italiaanse druivensoort Glera en de goedkopere, snellere tankmethode. Liefhebbers roemen vooral het typische bloesem en appelaroma, plus het herkenbare restzoetje dat de meeste Prosecco’s hebben.

Vooral in ons land wordt er op het typische restzoetje neergekeken, maar er is wel degelijk ook kwalitatief heel goede, droge Prosecco op de markt. Vanwege de grote kwaliteitsverschillen raad ik je aan je goed te laten informeren bij een wijnwinkel. Bijvoorbeeld over het verschil tussen een Frizzante (weinig mousse) en een Spumante (evenveel mousse als bijvoorbeeld Champagne).

3. Crémant

Bubbels inschenken

Op fles vergiste mousserende wijnen worden niet alleen in Champagne, maar door heel Frankrijk gemaakt onder de naam Crémant. Echter het belangrijkste productiegebied is de Loire, waar de Chenin Blanc het voornaamste druivenras is.

Deze wijnen hebben hoge zuren en aroma’s als citrus en groen fruit. Door de minder lange rijping op fles in vergelijking met Champagne hebben ze vaak een zeer aromatischer fruitig karakter. Ook zijn ze vaak zeer vriendelijk geprijsd.

4. Sekt

Sekt is eenvoudigweg het Duitse woord voor mousserende wijn. Wist je dat ze in Duitsland het meeste mousserende wijn drinken per persoon per jaar en dan vooral hun eigen Sekt?

Er worden hele goede, op fles vergiste, sekts gemaakt. De meeste zijn echter eenvoudige, laaggeprijsde wijnen van aromatische rassen, gemaakt volgens de tankmethode. Ze zijn er van droog tot zoet met een bloemig karakter en een lichte body.

5. New World Sparkling

Bubbels in glas

Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Afrika (Vonkelwijn) en Californië zijn de belangrijke producenten van op fles gegiste mousserende wijnen.

Merken zijn hier evenals in Champagne heel belangrijk, dus het is moeilijk hier algemene uitspraken over te doen. De beste worden meestal gemaakt van de traditionele Champagne druiven (ChardonnayPinot Noir & Meunier) met een mooie complexiteit.

Dol op wijn én spijs? Bekijk de agenda voor een WijnSpijs Wandeling bij jou in de buurt!