Lieve Leonie, ik hoor sommeliers wel eens zeggen: ’Als je niet weet wat te schenken bij het eten, neem dan champagne.’ Is dat wel waar? Ik drink eigenlijk alleen champagne met Oud & Nieuw…

Wijn Champagne & Spijs

Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met combinaties van verschillende stijlen champagnes en diverse ingrediënten en bereidingen. Ik leerde er alles over tijdens een lunch voor champagneambassadeurs in het W hotel.
Maar weinig mensen weten dat champagne ook lekker is bij heel veel gerechten. Het is niet voor niets dat jij sommeliers van de betere restaurants vaak hebt horen zeggen: ‘Als je niet weet wat te schenken, neem dan champagne, dat is altijd goed!’

Champagne met flute glazen


Lees onze Champagne REVIEW | Super Champagne met een fijne prijs!

3 x tips voor een champagnediner

Let erop dat je de verschillende champagnes die je aan tafel schenkt, opbouwt. Ga van fris richting rijp(er), van licht naar zwaar(der) en van droog naar zoet(er)!

1. Combineer met gerechten met hetzelfde smaaktype 

Frisse en veelal jonge champagnes hebben vooral veel citrus en appel in de smaak, waardoor ze goed samengaan met lichte gerechten, zoals oesters, zeevruchten en (wit)vis. Een vintage champagne rijpt langer en ontwikkelt daardoor naast fruit meer aroma’s zoals gedroogd fruit en nootjes. Deze rijpere champagnes passen dus juist goed bij de wat zwaardere gerechten als gevogelte, kalfs- of zelfs lamsvlees. Houd ook rekening met eventuele sauzen en bijgerechten.

2. Let op de zoetheid van de champagne en het gerecht

Het is verstandig de zoetheid van je gerecht aan te passen aan de zoetheid van de champagne. De meeste champagnes die in Nederland verkocht worden zijn droog, deze herken je aan de woorden ‘brut’, ‘brut nature’ of nog droger ‘zéro dosage’. Champagnes waaraan meer rietsuiker wordt toegevoegd, heten ‘sec’, ‘demi-sec’ en ‘doux’ (oplopend in zoetheid). De laatste is alleen geschikt voor bij desserts.

Een sec-champagne kan ook samen met licht-pittige of zoute smaken zoals curry’s, nasi en andere Aziatische gerechten. Het kleine zoetje van de champagne blust deze smaken namelijk subtiel. Sec-champagne leent zich ook uitstekend voor puur fingerfood. Denk maar aan champagne en oliebollen!

3. Stoer of elegant?

Tot slot heeft de druivensamenstelling invloed op het karakter van de champagne en op bijpassende gerechten. Een blanc de blancs-champagne is van 100% chardonnaydruiven gemaakt, en heeft vaak een vrij lichte, elegante stijl. De blanc de noirs wordt alleen van de druiven pinot noir en/of de pinot meunier gemaakt en heeft vaak een wat stoerder en voller karakter.

In de combinatie met eten zoek je bij delicate gerechten dus eerder naar de lichtheid van een blanc de blancs en bij een rijker gerecht naar een blanc de noirs. De rosé-champagnes hebben in het algemeen meer een rood fruitkarakter, goed passend bij bijvoorbeeld brunch- en/of lunchgerechten, niet te zoete fruitdesserts of bijvoorbeeld een salade met zalm en rivierkreeftjes.

Meer leren over champagne?

De app champagnecampus.com, helpt je alles te weten te komen over champagne. Van beginner tot de ervaren liefhebber, die zijn kennis wil uitbreiden of meer wil ontdekken over champagne. De app heeft ook een toffe champagne quiz!