Verse champignonsoep is een klassieker en een gerecht wordt pas een klassieker als het heel lekker is. De aardse smaken van verse champignons doen het altijd goed.

Champignons zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ook het hele jaar door lekker. Deze soep kun je dus in elk seizoen.

Hier lees je trouwens meer herfst recepten en heerlijke winterse soep recepten! Lees snel verder als jij ook zin hebt in een heerlijk romige champignonsoep.

Romige champignonsoep

4 from 2 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Dit recept is snel, eenvoudig en je hebt er geen hele waslijst aan ingrediënten voor nodig.

Zo maak je trouwens je champignons goed schoon: neem een kom met water, gooi de champignons erin en maak ze schoon. Als ze schoon zijn haal je ze uit het water en leg je ze op een droge theedoek. Dep ze daarna zachtjes droog, klaar!

Ingrediënten

  • 50 gram boter

  • 1 ui

  • 2 2 teentjes knoflook

  • 750 gram champignons, schoongemaakt

  • 1 liter groentebouillon

  • 250 ml volle (kook)room

  • Peper en zout

  • Fijngesneden bieslook (voor garnering)

Zo ga je te werk

  • Snijd de champignons in kleine stukjes (0,5 x 0,5 cm). Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Zet een pan op het vuur en doe de boter erin. Als deze heet is fruit de ui aan. Na een minuut doe je de gesneden champignons in de pan. Doe het deksel op de pan en laat de champignons zachtjes bakken, tot het vocht uit de champignons vrijkomt.
  • Doe de groentebouillon erbij en laat dit op een matig vuur 15 minuten trekken. Doe dan de room erbij en laat de soep zachtjes inkoken tot deze wat dikker is.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in een soepkom en serveer hem met een scheutje room en wat bieslook.

Garneertips:

  • Serveer de champignonsoep met uitgebakken spekjes of pancetta. Het zoutige geeft je soep meer diepgang.
  • Snijd 2 champignons in gelijkmatige plakken en bak deze mooi bruin. Doe er wat zout en peper op en leg ze bovenop de soep met een beetje bieslook of het groen van lente-ui.
  • Bak trompettes de la mort (zwarte paddenstoel) krokant in een flinke scheut olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout. Nu heb je een heerlijke garnering voor de champignonsoep. Deze paddenstoel heeft een lekkere krachtige aardse smaak.
  • Een klein scheutje truffelolie maakt de champignonsoep helemaal af, zeker als je ook nog wat verse truffel hebt om erover te schaven.
  • In de herfst kun je de champignons (gedeeltelijk) vervangen door verse bospaddenstoelen of portobello’s.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten