champignons

De champignon is geen seizoensgroente en is dus het hele jaar even lekker. Dat maakt ‘m ideaal om op elk moment verrukkelijke soep van te maken.

Wat dacht je van een heerlijk vullende champignonroomsoep? Of verkies je eerder een smaakvolle heldere bouillonsoep met schijfjes verse kastanjechampignon?

Met behulp van onderstaande recepten maak je deze twee soorten champignonsoep op een snelle en eenvoudige manier! 

​Recept "Champignonroomsoep"

​4 personen

champignonsoep

​Wat heb je nodig voor romige champignonsoep?

-   Enkele klontjes boter; 

-   2 uien, gepeld en grofgesneden; 

-   2 preiwit, in dunne schijfjes gesneden; 

-   2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt; 

-   750 gram champignons, schoongemaakt met een borsteltje;

-   Enkele takjes verse tijm; 

-   Enkele takjes verse peterselie; 

-   Enkele blaadjes laurier; 

-   2 aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden; 

-   1 liter groentebouillon; 

-   250 ml volle room; 

-   Witte peper, gemalen; 

-   Fijn zeezout.

​Hoe maak je romige champignonsoep?

STAP 1 
Voeg enkele klontjes boter toe aan een grote soeppan. Stoof de ui op een middelhoog vuur. Doe het deksel op de pan. Voeg na enkele minuten de schijfjes prei en de knoflook toe en laat meestoven.

STAP 2 
Snijd de champignons doormidden. Voeg 2/3 van de hoeveelheid champignons (500 gram) toe aan de soeppan en laat meestoven. Houd de rest van de champignons apart.

STAP 3 
Maak een boeketje met takjes tijm, laurier en peterselie, en knoop toe met keukentouw. Laat het kruidenboeketje meestoven in de soeppan. Voeg ook de blokjes aardappel toe.

STAP 4 
Giet de groentebouillon bij de pan met gestoofde groenten en roer. Laat de soep een halfuur sudderen op een zacht vuurtje en laat het deksel erop.

STAP 5
Haal het kruidenboeketje uit de soep en mix de soep glad met een mixer. Voeg de room toe. Kruid de soep naar smaak met peper en zout.

​Recept "Heldere champignonsoep"

​4 personen

​Wat heb je nodig voor heldere champignonsoep?

-   1 liter vers gemaakte kippenbouillon;

-   500 gram kastanjechampignons;
Deze paddenstoelen zijn de lichtbruine variant van de Parijse (witte) champignon. Ze hebben een licht nootachtige smaak.  Door hun kleur zien ze er feestelijker uit dan de Parijse paddenstoel. Daarnaast bevatten ze minder vocht, wat ze ideaal maakt voor in een bouillonsoep.

-   ½ citroen, uitgeperst;

-   Witte peper, gemalen; 

-   Fijn zeezout. 

-   Enkele sprietjes verse bieslook;

​Hoe maak je heldere champignonsoep?

STAP 1 
Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote soeppan. Laat een kwartiertje sudderen op een zacht vuurtje.

STAP 2
Snijd de kastanjechampignons in fijne plakjes. Vul een grote kom met een halve liter heet water en voeg de citroensap toe. Blancheer de champignons voor 1 minuut. Laat ze goed uitlekken en afkoelen.

champignonsoep

STAP 3 
Giet de kippenbouillon door een zeef. Voeg de geblancheerde champignons toe aan de bouillon. Kruid de soep naar smaak met peper en zout. Verwarm de bouillonsoep, maar laat niet meer koken.

STAP 4 
Serveer de soep met stukjes bieslook.

Andere lekkere soeprecepten

Ben je een echte soeplover? Probeer dan ook eens onze bloemkoolsoep, hij smaakt heerlijk en is ook nog eens gezond! Niet zo dol op champignons, maar toch iets gezonds maken? Probeer dan ons zoete aardappelsoep, erwtensoep receptpompoensoep recept én natuurlijk: bloemkoolsoep! Leer deze recepten uit je hoofd en je bent een echte soep-master.