Verse champignonsoep maken doe je zo. [Recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Verse champignonsoep, een heerlijke klassieker

Verse champignonsoep is een klassieker en een gerecht kan alleen een klassieker worden als het heel lekker is. De aardse smaken van verse champignons doen het altijd goed.

Champignons zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ook het hele jaar door lekker. Deze soep kun je dus het hele jaar door maken (of was je op zoek naar een typisch herfstig recept?). Het recept is snel, eenvoudig en je hebt er geen hele waslijst aan ingrediënten voor nodig.

Lees snel verder als jij ook zin hebt in een heerlijk romige champignonsoep.

Champignonsoep

Verse champignonsoep maak je zo

Voorgerecht | 4 personen
Benodigdheden:
  • 50 gram boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 gram champignons, schoongemaakt
  • 1 liter groentebouillon 
  • 250 ml volle room
  • Peper en zout
  • Fijngesneden bieslook (voor garnering)

Zo ga je te werk

Stap 1

Snijd de champignons in kleine stukjes (0,5 x 0,5 cm). Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Stap 2

Zet een pan op het vuur en doe de boter erin. Als deze heet is fruit de ui aan. Na een minuut doe je de gesneden champignons in de pan. Doe het deksel op de pan en laat de champignons zachtjes bakken, tot het vocht uit de champignons vrijkomt.

Stap 3

Doe de groentebouillon erbij en laat dit op een matig vuur 15 minuten trekken. Doe dan de room erbij en laat de soep zachtjes inkoken tot deze wat dikker is.

Stap 4

Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in een soepkom en serveer hem met een scheutje room en wat bieslook.

 

Garneertips:

  • Serveer de champignonsoep met uitgebakken spekjes of pancetta. Het zoutige geeft je soep meer diepgang.
  • Snijd 2 champignons in gelijkmatige plakken en bak deze mooi bruin. Doe er wat zout en peper op en leg ze bovenop de soep met een beetje bieslook of het groen van lente-ui.
  • Bak trompettes de la mort (zwarte paddenstoel) krokant in een flinke scheut olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout. Nu heb je een heerlijke garnering voor de champignonsoep. Deze paddenstoel heeft een lekkere krachtige aardse smaak.
  • Een klein scheutje truffelolie maakt de champignonsoep helemaal af, zeker als je ook nog wat verse truffel hebt om erover te schaven.
  • In de herfst kun je de champignons (gedeeltelijk) vervangen door verse bospaddenstoelen of portobello’s.

Champignons schoonmaken? Nee, niet met een borsteltje.

Champignons voor je champignonsoep worden gekweekt op een mengsel van aarde en paardenmest en zeker dat laatste wil je liever niet in je mond hebben. Daarom borstelen we champignons altijd schoon met het champignonvormige borsteltje. We hebben immers geleerd dat je ze niet in water mag wassen, omdat ze anders het water zouden opzuigen.

Dit is niet waar. Champignons bestaan al voor 90% uit water en kunnen dus nauwelijks nog meer water opnemen. Vergeet dus dit broodje-aapverhaal.

Neem een kom met water. Gooi de champignons erin en maak ze schoon. Als ze schoon zijn haal je ze uit het water en leg je ze op een droge theedoek en dept ze zachtjes droog.

Dit kun je doen met alle soorten paddenstoelen, behalve met verse morieltjes.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?