Vier soorten Chardonnay drinkers: Welke ben jij?

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Chardonnay: ook wel de sloerie van de druivenfamilie. 

Deze koningin onder de witte wijnen groeit overal ter wereld. Frankrijk,  maar ook in Oostenrijk, Chili, Australië en Uruguay transformeert deze druif zich naar mijn geliefde godenvocht en schikt zij zich aan het aangeboden klimaat en bodem.  En ja hoor, regelmatig kom ik ze tegen: Chardonnay drinkers. Mensen die altijd en overal voor een glas Chardonnay gaan. Welke ken jij? Of ben je er zelf ook een?

Maar wie zijn nu die mensen die Olympische zwembaden vol Chardonnay wegwerken? Het begin van een eindeloze lijst mensen die ik regelmatig tegenkom.

1. De Bourgogne/Chablis drinker

Welgestelde man op leeftijd die ergens in de middeleeuwen heeft gelezen dat Chablis altijd goed is. Hij houdt daar aan vast. Altijd. Deze parapludrager voldoet aan het volgende signalement: een hoed en een lange regenjas. Daaronder de welbekende rode broek. Hij heeft eventueel een krant of pijp bij zich. Dit Youp van ’t Hek-type gaat al jaren naar dezelfde kroegen en restaurants, die hij etablissementen of tentjes noemt. Hij kent je bij je voornaam en vraagt om een Chablistje of witte Bourgogne. Heeft vaak geen idee dat de Chablis Bourgogne is. Of erger; dat het allebei Chardonnay is.

Man met hoed

2. Het Chardonnay meisje

Dit Chardonnay-meisje is al een tijdje geen meisje meer. Al zeker twintig jaar niet meer. Toch laat ze zich graag meisje noemen. Vindt ze ‘lekker gek’. Deze dame gaat ‘lekker dansen’ in de hotspots van vorige zomer, waar ze zich begeeft in een cluster met andere ‘meisjes’ en ze gezamenlijk naar het toilet gaan. Deze zelfbenoemde ‘milf’ drinkt wat haar maar wordt aangeboden, maar wel met veel, heel veel ijs. Als ze zelf moeten bestellen, gaat ze steevast voor Chardonnay. In alle soorten en maten. Eten doet ze niet of in halve porties. Want de lijn moet fijn. De rekening aan het einde van de avond is altijd te hoog, dat kan aan de alimentatie liggen, of aan het feit dat ze weigert een leesbril te dragen.

quote chardonnay

3. De snelle jongen

De ‘snelle jongen’ herken je aan zijn jonge-makelaars-look. Vaak met de Ray Ban in het iets te lange haar. Zijn natuurlijke habitat is een gesjeesde wijnbar. Of een hip terras. Hij heeft de neiging om zijn bestelling naar de models@work, die bij dit hipster-domein horen, te schreeuwen. Zegt te vaak ‘gast!’. Drinkt standaard ‘nieuwe wereld Chardonnay’. Vol en dik met te veel hout. Chileens of Argentijns. Zijn ideale wijnspijs-combinatie is een ‘wit buffet’ op het sanitair.

De snelle jongen

4. De beginner

Doodsbang, met ogen als Bambi in de koplampen, kijkt deze prille wijndrinker je aan als je hem de wijnkaart probeert te geven. Ook kan het gebeuren dat er juist nu een heel belangrijk telefoontje binnenkomt. Hij zet nog liever een been af. Want ‘ik heb er toch geen verstand van hoor.’ en ‘jullie huiswijn is toch altijd goed?’ Laat een keer het magische woord vallen en je hebt hun avond gered. Chardonnay! Maakt niet uit waar vandaan of waarom en hoe. Chardonnay, dat ken ik! Wat de boer niet kent dat drinkt ie blijkbaar ook niet.

Voor iedereen dus blijkbaar zijn eigen Chardonnay. Deze courtisane gedijt overal goed.

De beginnende bambi
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?