Chardonnay: ook wel de sloerie van de druivenfamilie. 

Deze koningin onder de witte wijnen groeit overal ter wereld. Frankrijk,  maar ook in Oostenrijk, Chili, Australië en Uruguay transformeert deze druif zich naar mijn geliefde godenvocht en schikt zij zich aan het aangeboden klimaat en bodem.  En ja hoor, regelmatig kom ik ze tegen: Chardonnay drinkers. Mensen die altijd en overal voor een glas Chardonnay gaan. Welke ken jij? Of ben je er zelf ook een?

Maar wie zijn nu die mensen die Olympische zwembaden vol Chardonnay wegwerken? Het begin van een eindeloze lijst mensen die ik regelmatig tegenkom.

1. De Bourgogne/Chablis drinker

Welgestelde man op leeftijd die ergens in de middeleeuwen heeft gelezen dat Chablis altijd goed is. Hij houdt daar aan vast. Altijd. Deze parapludrager voldoet aan het volgende signalement: een hoed en een lange regenjas. Daaronder de welbekende rode broek. Hij heeft eventueel een krant of pijp bij zich.

Dit Youp van ’t Hek-type gaat al jaren naar dezelfde kroegen en restaurants, die hij etablissementen of tentjes noemt. Hij kent je bij je voornaam en vraagt om een Chablistje of witte Bourgogne. Heeft vaak geen idee dat de Chablis Bourgogne is. Of erger; dat het allebei Chardonnay is.

Plasterk met hoed

2. Het Chardonnay meisje

Dit Chardonnay-meisje is al een tijdje geen meisje meer. Al zeker twintig jaar niet meer. Toch laat ze zich graag meisje noemen. Vindt ze ‘lekker gek’. Deze dame gaat ‘lekker dansen’ in de hotspots van vorige zomer, waar ze zich begeeft in een cluster met andere ‘meisjes’ en ze gezamenlijk naar het toilet gaan.

 Deze zelfbenoemde ‘milf’ drinkt wat haar maar wordt aangeboden, maar wel met veel, heel veel ijs. Als ze zelf moeten bestellen, gaat ze steevast voor Chardonnay. In alle soorten en maten. Eten doet ze niet of in halve porties. Want de lijn moet fijn. De rekening aan het einde van de avond is altijd te hoog, dat kan aan de alimentatie liggen, of aan het feit dat ze weigert een leesbril te dragen.

Absolutely fabulous quote
Klik hier en leer alles over de veelzijdige Chardonnay!

3. De snelle jongen

De ‘snelle jongen’ herken je aan zijn jonge-makelaars-look. Vaak met de Ray Ban in het iets te lange haar. Zijn natuurlijke habitat is een gesjeesde wijnbar. Of een hip terras. Hij heeft de neiging om zijn bestelling naar de models@work, die bij dit hipster-domein horen, te schreeuwen. Zegt te vaak ‘gast!’. Drinkt standaard ‘nieuwe wereld Chardonnay’. Vol en dik met te veel hout. Chileens of Argentijns. Zijn ideale wijnspijs-combinatie is een ‘wit buffet’ op het sanitair.

Ken de snelle jongen

4. De beginner

Doodsbang, met ogen als Bambi in de koplampen, kijkt deze prille wijndrinker je aan als je hem de wijnkaart probeert te geven. Ook kan het gebeuren dat er juist nu een heel belangrijk telefoontje binnenkomt. Hij zet nog liever een been af. Want ‘ik heb er toch geen verstand van hoor.’ en ‘jullie huiswijn is toch altijd goed?’ 

Laat een keer het magische woord vallen en je hebt hun avond gered. Chardonnay! Maakt niet uit waar vandaan of waarom en hoe. Chardonnay, dat ken ik! Wat de boer niet kent dat drinkt ie blijkbaar ook niet.

Voor iedereen dus blijkbaar zijn eigen Chardonnay. Deze courtisane gedijt overal goed.