Op bezoek bij de wijnboer in… Amsterdam! | Ontdek Chateau Amsterdam

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Wie meer wil weten over wijn en het proces wat daar bij komt kijken is meestal aangewezen op het internet, een wijncursus of een goed boek. En in het beste geval legt de wijnmaker je het een en ander uit tijdens een vakantie in je favoriete wijngebied.

Alhoewel het heerlijk is om ter plaatsen met de zon op je bol een paar glazen wijn te proeven met de wijnboer zelf, is de taalbarrière meestal flink. In je eigen taal leer je iets veel makkelijker en durf je meer te vragen, (ik wel tenminste). Gelukkig zijn daar Remy, Tom en Jos! Want vanaf nu hoef je het land niet meer uit, om alles te leren over wijn maken! Op naar Chateau Amsterdam!

Chateau Amsterdam | City Winery

Chateau Amsterdam is de eerste City Winery van Nederland waar van vers geplukte druiven uit Frankrijk, Spanje of Italië worden verwerkt tot prachtige flessen wijn. Het productieproces, de kennis, liefde en aandacht voor het wijn maken komt zo een stuk dichter bij huis.

 

Chateau_amsterdam

Van druiven tot wijn, alles is te zien in Chateau Amsterdam

Initiatiefnemer Remy Harrewijn en zijn team vulde vorig jaar de eerste 6000 flessen. Deze exclusieve oplage bestond uit Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, en Syrah. Bevriende wijnboeren leverde de druifjes bij Chateau Amsterdam, waar het productieproces direct van start kon gaan. Van selecteren en ontstelen, tot vergisten en rijping, het hele proces is van A tot Z te volgen in Amsterdam.

Een van de doelen van Chateau Amsterdam is het in kaart brengen van productieproces en de liefde voor wijn delen. Je kunt als wijnliefhebber dan ook ten alle tijden terecht voor een tour & tasting, je mag helpen met het wijn maken en je kunt wijnen – in het midden van hun rijpingsproces – direct uit de vaten proeven. Hoe tof!

Chateau_amsterdam

 

Chateau_amsterdam

Chateau Amsterdam 2019

Komend jaar komen er voor het eerst ook druiven uit Duitsland binnen en wordt de productie opgeschroefd tot 16.000 flessen. Ook willen de mannen steeds meer gebruik gaan maken van natuurlijke gisten, zoals bij de Syrah uit 2018 al het geval is.

Chateau Amsterdam werkt sowieso heel duurzaam en natuurlijk mogelijk. De druiven zijn biologisch of biodynamisch geteeld en de wijnen worden gemaakt met zo’n min mogelijk toevoegingen. Alle wijnen zijn al ongefilterd (en daardoor vegan!), voorzien van natuurkurken en labels worden gemaakt uit suikerriet! De eerste experimenten met oranje wijnen zijn inmiddels ook in volle gang. Heel interessant om van dicht bij te volgen!

En wij brachten een bezoek!

Hadden wij even geluk. Het team van WijnSpijs mocht tijdens hun kerstuitje deze winery van binnen bekijken én de wijnen proeven. Wij leerden alles over het productieproces, de verschillende wijnen en genoten van de liefde en passie die deze jongens voor het vak hebben. Bedankt kerstman, voor dit uitje en het perfect passende kerstcadeau! Oh en zonder het spelletje ladies night van onze stagiair Tijn, was deze middag/avond natuurlijk niet zo’n succes. We hebben genoten!

WijnSpijs Team
WijnSpijs Irene

Bezoek Chateau Amsterdam

Wil je ook een bezoekje brengen aan Chateau Amsterdam, om alleen een flesje te kopen, of voor een uitgebreide tour? De mannen zijn er (bijna) altijd en hebben het liefst dat je even belt van te voren.(+31 6 48 57 13 16)
Chateau Amsterdam ligt slechts 10 minuten van CS Amsterdam. Neem het pontje richting IJplein of parkeer op het terrein zelf. De eerste 90 minuten zijn gratis. De wijnen zijn te verkrijgen bij diverse Amsterdamse restaurants, bij het chateau zelf of in de webshop.

Chateau_amsterdam

Chateau Amsterdam
Gedempt Hamerkanaal 139

 

 

 

1021 KP Amsterdam

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?