Chenin Blanc aka Steen | The rock of South Africa [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Het is eigenlijk raar dat er niet meer fans van Chenin Blanc zijn.. deze druif heeft het namelijk allemaal. Ja, echt allemaal. Mousserend, fris, zwaar, droog én zoet, van heel betaalbaar tot kostbare opleggers van hoge kwaliteit. Kortom: er is ook een Chenin Blanc voor jou!

What’s the fuss about -> Chenin Blanc

Chenin Blanc – in Afrika ook wel bekend als ‘Steen’ is een druivensoort die een paar bijzondere eigenschappen heeft. Zo neemt deze druif elke vorm en gedaante aan die het wijngebied of de wijnmaker voor ogen heeft: er worden allerlei verschillende wijnen van gemaakt. Ook kan deze wijn door zijn hoge zuurgraad, als een van de weinige witte druivensoorten, prima een paar jaar rijpen. Mits van de juiste kwaliteit natuurlijk.

chenin blanc infographic

First Things First : Frankrijk, Loire

Zoals de meeste druiven, komt ook Chenin Blanc oorspronkelijk uit Frankrijk. Op zo’n acht uurtjes rijden van mijn wijnklimaatkast heeft de Chenin Blanc letterlijk zijn roots liggen. Ik heb het natuurlijk over het veelzijdige Loire gebied. Na Champagne, produceert men hier de meeste Crémants (wit, rose én zelfs rood!) van Frankrijk. En na de Provence staan ze op nummer twee wat betreft Franse rose productie. Naast Chenin Blanc wordt hier ook gewerkt met Sauvignon, Muscadet, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Pinot Noir. Alle wijnen worden hier gemaakt als mono-cépage (geen blends) en de Chenin, lokaal ook wel Pineau de la Loire genoemd, is de meest aangeplante druivensoort.

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen
Loire-Frankrijk-kaart

Er zijn vier subregio’s in de Loire en de bijpassende druivensoorten:

Orléanais

Voornamelijk chique, droge Sauvignon Blanc als Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon.

Touraine

Voornamelijk wit van Sauvignon (AOP Sauvignon de Touraine), maar in het Westen wordt ook veel Chenin aangeplant (Vouvray & Montlouis). Daar worden naast stille wijnen ook mousserende en zoete wijnen van gemaakt. De eenvoudige rode wijnen worden gemaakt van Gamay. In het Noorden (Chinon en Bourgueil ) worden rode wijnen gemaakt van Cabernet Franc druiven en witte van Chenin.

Anjou-Saumur

Rood is hier van Cabernet Franc (Saumur-Champigny) en wit van Chenin Blanc. Natuurlijk ook het gebied van rosé d’Anjou, die wordt gemaakt van Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon. Er worden hier zelfs mousserende wijnen gemaakt.
Ten westen van Saumur is een klein gebied wat geschikt is voor het maken van zoete wijnen van de Chenin Blanc druiven aangetast door edele rotting: Coteaux du Layon, Bonnezeaux en Quarts de Chaume zijn appellations die de concurrentie aangaan met de wereldberoemde en peperdure Sauternes wijnen.

Pays Nantais

Hier aan de kust worden droge witte wijnen gemaakt van Muscadet (aka Melon de Bourgogne.)

Le Mortier Haarlem

Le Mortier

“Ben je net als ik dol op de wijnen uit de Loire? Neem eens een kijkje bij Le Mortier in Haarlem. Deze mannen importeren en schenken hele bijzondere exemplaren voor een fijn prijsje. Mocht je niet in de buurt wonen of liever thuis van je wijn genieten: ze hebben ook een webshop!”

Chenin Blanc is Afrika’s Steen

Chenin Blanc is ook door de Zuid Afrikanen volledig in het hart gesloten en eigen gemaakt. Er staat nu zelfs meer Chenin in Afrika dan in Frankrijk! En probeerde men eerder nog wanhopig de wijnen van de Loire na te maken, nu heeft men meer vertrouwen in de ‘eigen’ stijl.

Wijngaarden Chenin Blanc Stellenbosch

De Chenin Blanc staat hier wijd verbreid aangeplant en de diversiteit is dan ook enorm. Ook de kwaliteit verschilt nogal. De druiven hebben een hoge zuurgraad en bij een te hoge opbrengst of te vroege oogst hou je een flink zure bak over. Bij betere voorbeelden en met een beetje ervaring (waar de Afrikanen inmiddels genoeg van hebben) verandert de wijn in een karaktervolle romige wijn, met aroma’s van peer, appel, ananas, voldoende frisheid en ‘n minerale toets. Deze wijnen worden vaak alleen maar beter met flesrijping. Ook in Afrika worden er verschillende Chenin’s gemaakt. Van heel erg zoet, tot vol en houtgerijptsuperfris en fruitig tot sparkling: de Afrikanen maken het. Ik zou zeggen, probeer eens!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?