De Cherimoya (Annona cherimola) is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel of custard appel genoemd.

De vruchten zijn ovaal, vaak licht langwerpig en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde of knobbelige groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.

Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en België op markten, in supermarkten en in toko’s verkocht. In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de Cherimoya gemaakt.

custard apple cherimoya

Wanneer eet je de Cherimoya?

Net als avocado's kun je cherimoya's het beste gewoon op het aanrecht op kamertemperatuur laten rijpen. Een rijpe cherimoya voelt zacht aan maar ook weer niet te zacht. Zodra ze rijp zijn, vallen de schil en zaden zo van het vruchtvlees af. Wanneer het fruit zacht aanvoelt, is het het zoetst. Als je een rijpe cherimoya koopt en deze niet meteen eet, kun je hem het beste in de koelkast bewaren, omdat ze snel bederven.

“A Cherimoya is deliciousness itself”

— Mark Twain

Hoe eet je de Cherimoya?

Je kunt de Cherimoya rauw eten en ze zijn heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Je snijdt de vrucht doormidden en schept het vruchtvlees er gewoon uit met een lepel waarbij je de zaadjes eruit kunt halen. In het Pacifische gebied wordt de cherimoya gekoeld gegeten en wordt het ook wel "ice-cream-fruit" genoemd.

cherimoya

De cherimoya is ook heel lekker als fruitsapje of in een smoothie, de smaak mengt goed met ander fruit. Je kunt er heerlijk romige ijslollies of sorbets van maken. Perfect als dessert!

Je kunt de cherimoya ook verwerken in bijvoorbeeld een fruitsalade, pannenkoek of cocktail. Maar ook als soufflé of basiscustard in een pannacotta of vlaai.