Met haar perfecte klimaat om wijn te verbouwen is Chili een van de meest veelbelovende 'nieuwe wereld' wijnlanden.

Er is veel meer diversiteit in druivenrassen, wijnen en terroir dan je op het eerste gezicht zou verwachten. De bevlogen wijnmakers hebben alles in huis om te concurreren met andere grote wijnlanden.

Tijd om je te verdiepen in de kwaliteitswijnen van Chili!

Chili wijngaarden en geografie

Chili is een lang en dun land dat klem ligt tussen de Andes aan de oostkant en de Stille Oceaan aan de westkant. Chili is 4300 kilometer lang en zo'n 170 kilometer breed.

Het land is als het ware omringd door natuurlijke grenzen;

 • de Atacama woestijn - de droogste woestijn op aarde - aan de bovenzijde,
 • het koude Antartica in het zuiden,
 • de Stille Oceaan in het westen,
 • en het Andes gebergte in het oosten.

Het maakt Chili minder vatbaar voor ziektes aan de wijnstokken en andere gewassen. Alle wijnstokken hebben bijvoorbeeld - als enige wijnland ter wereld - hun originele onderstok nog. De desastreuze phylloxera heeft hier geen kans gekregen. Je vindt hier dan ook extreem oude wijnstokken. Ook is Chili hierdoor erg geschikt voor biologische wijnbouw. 75% van geëxporteerde wijnen uit Chili is duurzaam gemaakt.

Lente in Polkura Colchagua Valley

Het Chileens klimaat

Chili heeft een Mediterraan klimaat, met warme zomers en koele winters. De 'Humboldt Current', een zeer aanwezige koele wind vanuit zee, zorgt voor afkoeling en mist. Er zijn grote verschillen te vinden binnen het land. Zo zorgt het Andes gebergte door zijn hoogte en smeltwater bijvoorbeeld voor een ander klimaat, dan de wijngaarden die aan de koele oceaan liggen - zoals Casablanca Valley.

De tussenliggende 'Coastal Mountain' zorgt weer voor een warm en droge Central Valley. Irrigatie is hier echt nodig, wat tegenwoordig voor grote problemen zorgt in Chili.

De zuidelijker gelegen wijngaarden, zoals Itata Valley, hebben weer een koeler en vochtiger Mediterraan klimaat. Hier hoeft dus (nog) niet geïrrigeerd te worden. 'Dry framing' noemen ze dat hier.

Wat verder opvalt zijn de grote verschillen tussen dag en nacht temperatuur. Die zijn enorm en kunnen soms oplopen tot wel 20 graden. Dit grote verschil zorgt voor een langere rijpingsperiode en komt de ontwikkeling van aroma's in de druiven ten goede.

wijngaarden in chili


De zones en wijnregio's in Chili

In 2012 is het hele classificatie systeem herzien. Van noord naar zuid onderscheiden de Chilenen 6 wijnregio's: Atacama region, Coquimbo region, Aconcagua region, Central Valley region, South region en Austral region.

Binnen die regio's heb je dan subregio's en zones. Zie ook bovenstaande afbeelding.
Elke wijnregio ook nog ingedeeld in 3 groeizones, die je een idee geven over de hoogte en ligging van de wijngaard.

Een voorbeeld is de zone Leyda Valley; die ligt in subregio San Antonio Valley binnen de Aconcahua Region wijnregio. Binnen Leyda zijn er verschillende groeizones die allemaal binnen de Costa's vallen.

De groeizones van Chili

 • The Costa's
  Koelere regio's aan zee, geschikt voor Pinot Noir, Sauvignon Blanc en de lekkerste Chardonnay. Dit zijn wijngaarden die bekend staan om hun (witte) wijnen met prachtige frisse zuren en veel mineraliteit.
 • Entre Cordilleras
  Op deze vlakke binnenlanden tussen de gebergten zijn de oudste klassieke wijngaarden te vinden en hier worden zo'n 60% van alle Chileense wijnen gemaakt. Hier vind je Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc en Merlot die geschikt zijn om te rijpen.
 • Los Andes
  Dit zijn hooggelegen wijngaarden op de uitlopers van de Andes. Hier vind je onder meer Syrah, Cabernet Franc en Malbec zijn meer uitgesproken. Ook worden hier witte en mousserende wijnen gemaakt met meer zuren en tannines.


groeizones-regio's chili wijnEen voorbeeld is de zone Leyda Valley; die ligt in subregio San Antonio Valley binnen de Aconcahua Region wijnregio. Binnen Leyda zijn er verschillende groeizones die allemaal binnen de Costa's vallen.


Chileense wijnindustrie | De geschiedenis


De Spanjaarden waren degene die de wijnstok introduceerden in Chili in de tweede helft van de 16e eeuw. Het Spaanse druivenras Listán Prieto (Misión genoemd in Argentinië en Californië) werd massaal aangeplant en staat hier bekend als País.

Ook Europese wijnmakers zagen rond de 19e eeuw de potentie van het Chileense terroir en drukten hun stempel op het wijnland. Ze namen alle klassieke Franse druivenrassen, de nodige ervaring in de wijnindustrie en verschillende investeringen mee naar de Chileense wijngaarden. Grote Europese namen (onder meer Domaines Barones de Rothchild -> Lafite, Marnier Lapostolle family, -> Lapostolle, Torres) investeerde met succes in de Chileense wijn industrie.

Veilig en betrouwbaar

80% van alle Chileense wijnen worden geëxporteerd. Ook jij hebt vast al eens een Chileense wijn gedronken. De supermarkten staan vol stabiele, betaalbare en goede bulkwijnen uit Chili, gemaakt van de klassieke, herkenbare druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Merlot. De beginnende wijndrinker weet - terecht - deze betrouwbare wijnen prima te vinden.

"Ik durf te beweren dat er geen land ter wereld is waar je zoveel wijn kunt krijgen voor je euro dan in Chili."

- Job de Swart MW
WijnSpijs Academy
Wil je meer leren over wijn? Doe een wijncursus!
 • Aanbevolen door Onno Kleyn en Harold Hamersma.
 • Inclusief 6 prachtige wijnen
 • Kijk waar en wanneer je wilt
 • Begin direct

  Bekijk nu de gratis proefles in de WijnSpijs Academy!

Chile on the rise

Maar, de wijnindustrie is zich nu enorm aan het ontwikkelen. Waar de wijnen eerst misschien nog veilig, saai, maar betrouwbaar werden genoemd, (Tim Atkins MW beschreef ze eens als de Volvo van de wijnwereld, maar heeft sinds 2006 al enorm spijt van die uitspraak) kan niemand dat nu nog zeggen van de spannende, gevarieerde en coole wijnen die gemaakt worden door de jonge generatie.

Wijnmakers nemen meer risico en willen zich profileren met diversiteit en kwaliteitswijnen. Er worden rap spannende nieuwe plekken gevonden om wijngaarden aan te planten (de afgelopen 30 jaar is de wijnbouwgrond verdrievoudigd) in beter gelegen, koelere gebieden van het land. En daar wordt dan ook weer volop geëxperimenteerd met druivenrassen.

Er is veel ontwikkeling in koelere gebieden, niet alleen aan de westkust. Hoog gelegen wijngaarden, op de uitlopers rond de Anders, direct aan zee, of wijngaarden in het meest zuidelijke puntje van Chili.

Rassen worden tegenwoordig met zorg uitgezocht om te passen bij hun locatie. Er wordt veel nadruk gelegd op de kwaliteit van het fruit versus de kwantiteit en er wordt geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur. Hierdoor wordt de Chileense positie binnen de wijnwereld extra verstevigd.

Pais-in-chili

De druivenrassen van Chili

Ongeveer 75-80% van de wijn die gemaakt wordt in Chili is rood. De belangrijkste druivenrassen zijn by far Cabernet Sauvignon, gevolgd door onder meer Merlot, Carménère (Colchagua Valley), Syrah, Aliante Bouschet en País (Itata Valley).

Voor wit zijn Chardonnay en Sauvignon Blanc (Die uit Leyda Valley hebben wel wat weg van de Loire Sauvignon Blancs.) verantwoordelijk voor het grootste deel van de wijnen. Casablanca Valley & San Antonio Valley maken mooie witte wijnen van deze rassen.

In totaal zijn er zo'n 36 verschillende rassen vertegenwoordigd. Zo worden er ook interessante wijnen gemaakt van Malbec, Pinot Noir (San Antonio Valley), Cabernet Franc, Gewürztraminer, Riesling, en Viognier (Bio Bio Valley).

Maurizio Garibaldi

 

Boutique wijnen

Ben je al klaar om je ook te verdiepen in de ambachtelijke en kleinschalig gemaakte boutique wijnen van Chili? Dit is het moment!

 1. Maurizio Garibaldi werd in 2020 gekozen tot beste jonge wijnmaker ter wereld. Hij maakt een stevige rode blend van Durif (Petit Syrah), Malbec en Syrah gemaakt in Maipo Valley.
  Te koop via Mariuswijn.nl
 2. Maria Luz Marin maakt met druiven die groeien langs de kust in Aconcagua regio, in San Antonio Valley een prachtige pinot noir. Casa Marin is het wijnhuis van pionier Maria, die inmiddels wordt bijgestaan door haar zoon Felipe.
  Te koop via Okhuysen
 3. Rojo Paraiso is een fantastisch voorbeeld van een 'moderne' País. Sappig, verteerbaar, vrolijk en zuiver. Een vrolijke wijn vol belofte van de 'nieuwe' Chileense wijnen. Gemaakt in South Region, in de Bio-Bio Valley.
 4. Op 10 kilometer afstand van de stille oceaan worden de druiven van de familie Garcés Silva heerlijk verkoeld door de zeewind. Ze maken hier in Leyda Valley (Aconcahua region) zuivere wijnen van onder meer Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc met een fijne zuurgraad en een lager alcoholpercentage dan je misschien gewend bent van Chileense wijnen, onder het label Amayna.
 5. Ontdek spannende kleine wijnhuizen uit Chili via de Movi, een groep kleine wijnproducenten die zich willen onderscheiden van de bulkwijnen in Chili. Zij maken allemaal ambachtelijke, artisanale wijnen. Als je richting Chili gaat kun je op de website ook goed zien welke van deze wijnmakers je graag ontvangt voor een rondleiding, zoals Polkura Colchagua Valley, waar ik te gast was.

Polkura wijngaard in Chili

Laura was in Chili op uitnodiging van ProChile.