Heerlijke Chili Con Carne uit ‘Slow’ van Louise Franc [recept]

Celine
Celine

Chili con carne met chipotle en chorizo, yum! Dit stoofgerecht is eenvoudig te bereiden en laat je daarna lekker 2 uur stoven. 

Dit fijne recept komt uit het kookboek ‘Slow’ van Louise Franc. De recepten zijn gebaseerd op winters weer, echt comfort food dus. Ook voor voorgerechten en nagerechten zit je goed met dit kookboek. 

Krijg je niet genoeg van chili con carne? Probeer dan ook eens deze chili con carne met lam en pompoen uit Wine Food!

chili-con-carne

Recept | Chili con carne

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 verse bakchorizo, vel verwijderd
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerooktpaprikapoeder
  • 1 chipotlepeper in adobosaus (in blik of pot bij de goed gesorteerde supermarkt of online verkrijgbaar)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 blik à 400 gr tomatenblokjes
  • 125 ml runderbouillon
  • 500 gr runderriblappen, in grote blokjes
  • 110 gr gedroogde zwarte bonen, afgespoeld
  • het sap van 1 limoen
  • 2 blokjes pure chocolade (70%)
  • een handvol gehakte korianderblaadjes en steeltjes, plus extra blaadjes voor erover
  • 1 tomaat, gehakt
  • 1 avocado, in blokjes
  • gekookte witte rijst, voor erbij

Zo maak je chili con carne

Stap 1

Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Bak de rode ui en knoflook 3 minuten of tot ze zacht zijn. Verkruimel de bakchorizo in de pan, doe de komijn en het gerooktpaprikapoeder erbij en bak alles 2 tot 3 minuten al roerend tot de chorizo gaar is.

Stap 2

Roer de chipotlepeper, het laurierblaadje, de tomatenblokjes en runderbouillon erdoor en breng aan de kook. Voeg de runderriblappen toe, leg het deksel op de pan en stoof het vlees 30 minuten op laag vuur. 

Stap 3

Doe de zwarte bonen, het limoensap, de chocolade, koriander en 500 ml water erbij. Leg het deksel op de pan en stoof het vlees nog 1 uur en 30 minuten; roer af en toe door en voeg zo nodig meer water toe. De saus moet dik maar niet droog zijn. Voeg zeezoutvlokken versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

Stap 4

Serveer de chili con carne met tomaat, avocado en korianderblaadjes erover, met de witte rijst ernaast. 

chili con carne

Chili con carne kruiden

Vreemd genoeg gebruiken veel mensen een kant-en-klare kruidenmix, wanneer ze zelf chili con carne maken. Dit is absoluut niet nodig. Daarbij zitten daar allerlei toevoegingen in, zoals conserveringsmiddelen, toegevoegde suiker en heel veel natrium.

Daarom gaan we zelf thuis chili con carne kruiden maken en je zult zien dat dit heel makkelijk is, want de meeste ingrediënten heb je al in huis. Kijk maar eens, want dit heb je nodig.

  • Komijn
  • Chilipoeder
  • Cayennepeper
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Zout
  • Peper
  •  

Chili con carne maken zonder chilipoeder is natuurlijk ondenkbaar, maar een beetje komijn geeft het wat meer diepte, terwijl de cayennepeper wat meer warmte geeft. De uien- en knoflookpoeder maken de smaak meer uitgebalanceerd. Een klein beetje kaneel en cacaopoeder geeft de kruidenmix nog iets extra’s, maar hier moet je vanzelfsprekend wel een beetje voorzichtig mee zijn.

chili-con-carne
3 tips voor als je zelf chili con carne kruiden gaat maken
  • Kun je geen chilipoeder vinden? Je kunt ook gedroogde chilivlokken gebruiken of eventueel wat verse chili. Houd er wel rekening mee dat chilipoeder een stuk pikanter is dan verse rode chili. 
  • Het makkelijkst is om meteen een grote partij maken die bewaart in een glazen pot. Zo blijft de kruidenmix maanden goed en zo heb je volgende keer geen excuus om toch dat zakje kant-en-klare kruidenmix te kopen.
  • Het is wel van belang dat je verse gedroogde kruiden gebruikt. Dat ene potje dat al een paar jaar in je kruidenkastje staat, kun je beter weggooien. Verse kruiden smaken gewoon zo veel beter.
Slow 3D rgb

Slow

Het perfecte kookboek wanneer de dagen korter en donkerder worden. Met meer dan 140 langzaam gegaarde recepten kom jij deze winter wel door. 

  • Slow 
  • Louise Franc
  • 9789461432469
  • Good Cook 
  • €32,50 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Chili Con Carne
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?