Chili con carne met chipotle en chorizo, yum! Dit stoofgerecht is eenvoudig te bereiden en laat je daarna lekker 2 uur stoven. 

Dit fijne recept komt uit het kookboek ‘Slow’ van Louise Franc. De recepten zijn gebaseerd op winters weer, echt comfort food dus. Ook voor voorgerechten en nagerechten zit je goed met dit kookboek. 

Krijg je niet genoeg van chili con carne? Probeer dan ook eens deze chili con carne met lam en pompoen uit Wine Food!

Chili con carne

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Spaans
Portie

4

Personen
Prep time

15

minutes
Bereidingstijd

2

hours 
Total time

2

hours 

15

minutes

Vreemd genoeg gebruiken veel mensen een kant-en-klare kruidenmix, wanneer ze zelf chili con carne maken. Dit is absoluut niet nodig. Daarbij zitten daar allerlei toevoegingen in, zoals conserveringsmiddelen, toegevoegde suiker en heel veel natrium.

Daarom gaan we zelf thuis chili con carne kruiden maken en je zult zien dat dit heel makkelijk is, want de meeste ingrediënten heb je al in huis.

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 rode ui, fijngehakt

  • 2 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 1 verse bakchorizo, vel verwijderd

  • 1 tl 1 komijn

  • 1 tl 1 gerooktpaprikapoeder

  • 1 1 chipotlepeper in adobosaus (in blik of pot bij de goed gesorteerde supermarkt of online verkrijgbaar)

  • 1 1 laurierblaadje

  • 1 1  blik à 400 gr tomatenblokjes

  • 125 ml 125 runderbouillon

  • 500 gr 500 runderriblappen, in grote blokjes

  • 110 gr 110 gedroogde zwarte bonen, afgespoeld

  • het sap van 1 limoen

  • 2 2 blokjes pure chocolade (70%)

  • een handvol gehakte korianderblaadjes en steeltjes, plus extra blaadjes voor erover

  • 1 1 tomaat, gehakt

  • 1 1 avocado, in blokjes

  • gekookte witte rijst, voor erbij

  • Ingrediënten voor chili con carne kruiden
  • Komijn

  • Chilipoeder

  • Cayennepeper

  • Paprikapoeder

  • Knoflookpoeder

  • Uienpoeder

  • Zout

  • Peper

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Bak de rode ui en knoflook 3 minuten of tot ze zacht zijn. Verkruimel de bakchorizo in de pan, doe de komijn en het gerooktpaprikapoeder erbij en bak alles 2 tot 3 minuten al roerend tot de chorizo gaar is.
  • Roer de chipotlepeper, het laurierblaadje, de tomatenblokjes en runderbouillon erdoor en breng aan de kook. Voeg de runderriblappen toe, leg het deksel op de pan en stoof het vlees 30 minuten op laag vuur.
  • Doe de zwarte bonen, het limoensap, de chocolade, koriander en 500 ml water erbij. Leg het deksel op de pan en stoof het vlees nog 1 uur en 30 minuten; roer af en toe door en voeg zo nodig meer water toe. De saus moet dik maar niet droog zijn. Voeg zeezoutvlokken versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  • Serveer de chili con carne met tomaat, avocado en korianderblaadjes erover, met de witte rijst ernaast. 

3 tips voor Chili con carne kruiden

  • Kun je geen chilipoeder vinden? Je kunt ook gedroogde chilivlokken gebruiken of eventueel wat verse chili. Houd er wel rekening mee dat chilipoeder een stuk pikanter is dan verse rode chili. 
  • Het makkelijkst is om meteen een grote partij maken die bewaart in een glazen pot. Zo blijft de kruidenmix maanden goed en zo heb je volgende keer geen excuus om toch dat zakje kant-en-klare kruidenmix te kopen.
  • Het is wel van belang dat je verse gedroogde kruiden gebruikt. Dat ene potje dat al een paar jaar in je kruidenkastje staat, kun je beter weggooien. Verse kruiden smaken gewoon zo veel beter.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

chili con carne kruiden

Slow van Louise Franc

Het perfecte kookboek wanneer de dagen korter en donkerder worden. Met meer dan 140 langzaam gegaarde recepten kom jij deze winter wel door. 

Slow kookboek cover

Slow

  • Auteur | Louise Franc
  • ISBN | 9789461432469
  • Uitgeverij | Good Cook 
  • Prijs | €32,50 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten