Zelf je eigen sauzen maken is voor mij een soort next step in het thuis koken. In dezelfde categorie als je eigen pasta maken, brood bakken en kimchi maken. Pff, heb ik hier zin in?

Het is even een stap die je over moet. Ik tenminste.

Maar, als je eenmaal een eigen chilisaus (of brood, of kimchi) in de keuken hebt staan - of zelfs kunt uitdelen aan mensen die je lief vindt - dan word je er écht buitensporig blij van.

En in dit chilisaus geval blijkt het ook nog eens een peuleschil om te maken.

Maak je eigen chilisaus

0 van 0 Beoordelingen
Recipe by de vader van Rosa Cienfuegos Gerecht: BijgerechtenKeuken: MexicanDifficulty: Makkelijk
1 pot

300

ml
Bereidingstijd

30

minuten

Salsa macha (chilisaus) is een van mijn vaders kenmerkende salsa's in mijn Mexicaanse deli in Sydney. De saus deelt een stevige dreun uit wat betreft pittigheid, maar je zult ervoor terugkomen en om meer vragen.

Vanwege de heetheid van deze salsa serveren Mexicanen hem gewoonlijk niet bij taco's. In plaats daarvan gebruiken ze de saus om quesadilla's en torta's nee te besmeren. Voeg gehakte pinda's toe voor meer smaak.

Ingrediënten

  • 10 tenen knoflook

  • 2 tl zout

  • 100 ml olie

  • 200 ml extra vierge olijfolie, en meer indien nodig

  • 25 gr gedroogde chiles de árbol

  • 25 gr gedroogde pequin pepers

  • 10 gr gedroogde morita pepers

  • Ook handig:
  • blender of staafmixer

Bereiding

  • Meng de knoflook met het zout in een kleine kom.
  • Verwarm de olie in een koekenpan op matig vuur.
    Bak de gezouten knoflook al roerend ongeveer 4 tot 5 minuten tot hij lichtbruin is. Laat de knoflook niet verbranden, je chilisaus zal dan bitter smaken.
  • Schenk de olie met de plakjes knoflook erin in een glazen kom.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan op laag vuur, bak de gedroogde chiles de árbol, pequin peper en de morita pepers al roerend 3 minuten of tot de chiles de árbol een donkere kleur krijgen.
  • Haal de pan van het vuur, laat de pepers iets afkoelen en voeg vervolgens toe aan de knoflook olie. Laat het chilisaus mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schenk de chilisaus in een blender en maal het glad. Voeg een beetje olijfole toe als je voorkeur geeft aan een meer vloeibare saus.

Tips

  • Hoe lang is deze chilisaus houdbaar? In een luchtdichte en afgesloten pot gaat hij wel 6 maanden mee in de voorraadkast!
  • In Mexico worden meer dan 150 verschillende soorten pepers gebruikt. Zowel vers als gedroogd. De populairste zijn de welbekende jalapeño, chipotle, en chile de àrbol. Je kunt ze het beste online bestellen, dit bedrijf heeft echt heel veel keus.
  • Het drogen van de verschillende chilipepers zorgt voor een compleet andere smaak en structuur. En het zorgt ervoor de de pepers veel langer houdbaar blijven.
  • Houd je niet zo heel erg van pittig (Wat doe je eigenlijk op deze pagina?), dan kun je het beste de zaadjes en de zaadlijsten van de pepers verwijderen. Laat daarna de chilipepers met een snuf zout in een bak water liggen voor een minuut op vijf. Ga vervolgens weer verder met je recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos

Dit recept voor chilisaus komt uit dit boek van de Mexicaanse Rosa Cienfuegos. Een zeer uitgebreid en kleurrijk kookboek met alle klassiekers, maar ook modernere gerechten uit de Mexicaanse kijken. We delen vast dit recept, maar ook Rosa's kippenvleugels, fruitsalade en ceviche met je.

Comida Mexicana
  • Titel: Comida mexicana
  • Auteur: Rosa Cienfuegos
  • Uitgever: Good Cook
  • ISBN: 9789461432520
  • Prijs: 25,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten