Het chocolade ijs van Yvette van Boven [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Wat is er lekkerder dan een bolletje echt goed chocolade ijs? Ik weet het niet. Romig, smaakvol, en decadent chocolade ijs is een lichtpuntje van elke dag.

Zelf ijs maken is makkelijker dan je denkt! 
Het kan zelfs zonder ijsmachine, als je die niet hebt. 

Het leukste van zelf ijs maken, is dat je zelf kunt experimenteren met je favoriete smaken. Yvette van Boven maakt dit chocolade ijs met olijfolie en zeezout. 

Chocoladeijs recept

Jaren terug, op een feestje, werd er laat op de avond nog een ijsje geserveerd. Ik was overdonderd door de intens lekker smaak van dat simpele ijsje. Maar toen ik heel enthousiast complimenten begon uit te delen werd ik raar aangekeken. Wat bleek, mijn bolletjes ijs lagen per ongeluk op een bord dat de hele avond gebruikt was om zoutranden op Margarita glazen aan te brengen. Zo ben ik er achter gekomen dat een beetje zout heel veel smaak aan je ijs kan toevoegen. 

Gelukkig heb jij met dit recept voor zelfgemaakt chocolade ijs, zelf in de hand hoeveel zout je toevoegt. Echt het proberen waard. Hetzelfde geldt voor de olijfolie. 

De combinatie tilt een ogenschijnlijk simpel bolletje chocolade ijs naar een hoger niveau.
 Tijd om aan de slag te gaan!

Recept | Chocolade IJs met Olijfolie en Zeezout

Dessert | 10 flinke bolletjes
Ingrediënten
 • 500 ml volle melk
 • 200 gram slagroom
 • 6 eidooiers
 • 125 gram fijne kristalsuiker
 • ½ theel. zeezout
 • 200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
 • 1 volle eetl. cacao
 • 100 ml olijfolie van de beste kwaliteit, plus extra
 • snuf zoutvlokken, bijvoorbeeld van het merk Maldon of fleur de sel de Guérande
Pure Chocolade

Tijd om ijs te maken!

Stap 1

Breng de volle melk met de slagroom in een steelpan met zware bodem tegen de kook aan. Klop de eidooiers met de suiker en het zout schuimig en licht in een beslagkom.

Stap 2

Giet al kloppend het hete melk-roommengsel bij de eidooiers en giet dan de hele boel terug in de pan.

Stap 3

Verwarm het al roerende – niet meer laten koken: dan stolt het ei! – tot de vla zo dik is dat het op de achterkant van een lepel blijft liggen en je er een paadje met uw vinger in kunt trekken zonder dat het dichtloopt. Heb geduld, soms duurt dat zeker 12 minuten. Haal de pan van het vuur.

Stap 4

Voeg de pure chocolade toe en roer tot deze is opgelost.
Zeef de cacao boven de pan en roer die er ook door. Laat de vla afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 5

Roer de olijfolie door het chocolade- roommengsel en zet het in de koelkast tot het ijskoud is. Liefst een nacht, maar een uur of 2 is ook goed.

Stap 6

Draai het chocolade-roommengsel tot roomijs in een ijsmachine. Of zet het in de vriezer om op te stijven. Klop het ijs gedurende 4 uur elk uur op met een vork of de mixer om de ijskristallen te breken en zo mooi smeuïg ijs met de hand te maken, want dat kan ook makkelijk

Stap 7

Serveer per persoon 1 bol, overgoten met een drup olijfolie en bestrooid met een paar vlokjes zeezout.

Chocolade ijs maken

Spaans geinspireerd chocolade ijs

Dit bijzondere dessert recept van Yvette van Boven is een ode. Een ode aan een bijzonder toetje dat Yvette ooit at in Barcalona. Niet exact chocolade ijs, maar meer een fudge chocolade en olijfolie. Het bleek een briljante combinatie. Yvette ging de volgende dag gelijk weer terug om het nog een keer te eten. 

Olijfolie maakt chocolade ijs niet per sé ongezonder. Het vervangt eigenlijk het vet dat je in een traditioneel recept met nog meer room zou toevoegen. Als je toch vet eet, is het beter om een beetje te variëren in soorten vet die je binnenkrijgt. Chocolade ijs zonder vet zou nergens op slaan natuurlijk. Wil je wel een gezond toetje vanavond? Dat kan natuurlijk! Probeer dan eens onze gezonde waterijsjes of onze worteltaart zonder suiker

Het is juist de olijfolie die dit dessert zo verrassend lekker. Het zorgt voor een nóg vollere en rijkere textuur dan gewoon chocolade ijs. Net zoals het zeezout zorgt voor een complexere en intensere smaak. Dit is een bolletje ijs dat je niet snel zult vergeten. 

Zeker als je de ingrediënten met zorg uitzoekt. Goede olijfolie en chocolade zijn heel belangrijk. Bij dit dessert geldt misschien nog wel meer dan anders. Hoe beter de ingrediënten, hoe beter het eindresultaat. 

Bolletje Chocolade ijs
Home made basics boek

Home Made Basics

Home Made Basics is een uitgebreid kookboek waar je elke dag wel een recept uit kunt koken. De gerechten zijn makkelijk, gezond en origineel.

Yvette van Boven kan, dankzij haar jarenlange ervaring als culinair schrijver, kok en presentator, erg goed stap voor stap recepten uitleggen. 

Wij mochten haar recept voor chocolade ijs alvast met jullie delen. Laat je ons weten hoe het heeft gesmaakt? 

 • Home Made Basics
 • Yvette van Boven
 • ISBN: 9789038808437
 • Nijgh Cuisine
 • € 39,99
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?