Heerlijke Franse Chocolademousse (+ veganversie!) [recept]

Het lekkerste toetje ter wereld? Dat is een moeilijke keuze. Maar deze chocolademousse komt wel heel dichtbij. Hier vind je niet alleen een fantastisch recept voor de beste Franse chocomousse, we hebben ook een 100 % veganistische versie voor je!

Chocolade mousse

Franse chocolademousse

Dessert | 4 porties

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 125 gram pure kookchocolade
  • 10 gr ongezouten roomboter
  • 125 ml slagroom
  • 35 gr poedersuiker

Garnering

  • slagroom
  • pure geschaafde chocolade

Aan de slag!

Pak een kleine kom en een grote beslagkom. Scheid de dooiers van het eiwit. 

Klop de dooiers met een garde. Neem een sauspannetje en doe daarin de chocolade en een klontje boter. Smelt de chocolade tot een egale massa. Wil je de chocolade smelten zoals de banketbakkers dat doen? Verwarm de chocolade dan ‘au bain-marie’. Breng een grote pan aan de kook en leg in het kokende water dan het sauspannetje. Temper de warmtebron zodra de chocolade helemaal is gesmolten en mooi warm is.

Pak een beslagkom en doe daarin de slagroom. Klop de slagroom met een garde of elektrische keukenmixer half stijf; er moeten zich mooie en golvende topjes vormen.

Voeg bij de eiwitten 35 gram poedersuiker. Klop nu de eiwitten stevig. Gebruik hiervoor altijd een garde, dat geeft je meer controle. Klop tot er wolkige topjes ontstaan. 

Pak het kopje geklopte eidooiers en schep de dooiers voorzichtig in de beslagkom met daarin de slagroom. Gebruik hiervoor een rubberen spatel en roer het geheel om. Nu kan de gesmolten chocolade erbij. Het is belangrijk dat de chocolade niet te heet is. Schep de chocolade bij de slagroom en eierdooiers en roer rustig om.

Schep ongeveer één kwart van het geklopte eiwit in de kom met de chocolade en meng met de rubberen spatel. Doe de inhoud van de chocoladekom bij het overgebleven opgeklopte eiwit. Meng de ingrediënten door elkaar.

Neem vier kleine glazen of potjes en verdeel hierin het chocolademengsel. Zet in de koelkast en laat daar tenminste 5 uur rusten. Het beste maak je de chocolademousse in de ochtend, als je het na het diner wilt serveren. Als de mousse mooi stijf is, haal je het uit de koelkast. Leg er een mooie klodder slagroom op en besprenkel de chocolademousse met wat lekkere en grove chocoladevlokken.

Tip | Als je de dooiers en eiwitten met de slagroom en de chocolade mengt, doe je er goed aan om dit met zo weinig mogelijk ‘slagen’ te mengen. Hoe vaker je met de spatel door het mengsel gaat, hoe meer je de fragiele structuur van de slagroom en eiwit beschadigd. Dus zodra het enigszins lekker gemengd is, ben je klaar met roeren.

Bewaren

Je kunt deze chocolademousse prima in de koelkast bewaren. Na twee dagen kan het voorkomen dat de mousse iets minder luchtig is geworden. Als je dat geen probleem vindt, dan blijft dit heerlijke dessert tot wel 7 dagen goed. 

Vegan chocomousse

Chocolademousse zonder dierlijke producten? De kikkererwten zijn wederom de held van de dag. Het vocht waarin de kikkererwten zwemmen, heeft namelijk dezelfde schuimende en stijvende werking als eiwitten. Perfect voor deze vegan chocomousse. En de chocolade dan? Ook daarin zitten geen dierlijke producten, in ieder geval niet als je pure chocolade gebruikt. 

chocolade mousse

Dessert | 4 porties

Ingrediënten

  • één pot kikkererwten (400 gr.)
  • 100 gr kookchocolade
  • scheutje citroensap
  • snufje zout
  •  35 gr poedersuiker

Garnering

  • Gemalen pistachenootjes

Aan de slag!

Smelt de chocolade in een sauspannetje. Doe dit op laag vuur of au bain-marie. Zodra er een mooie egale massa is ontstaan temper je de warmtebron. Draai het potje kikkererwten open. Gebruik een vergiet om het vocht in een kom te gieten en de kikkererwten op te vangen. 

De kikkererwten heb je voor dit recept niet nodig helaas, maar je kunt er zo meteen lekkere hummus van maken!

Gebruik 150 milliliter van het kikkererwtenvocht – dit goedje staat ook wel bekend als aquafaba. Doe het citroensap en wat zout in de kom met het vocht. Klop dit met een elektrische keukenmixer tot een dik en mooi schuim. Doe in delen de poedersuiker erbij en blijf kloppen tot zich stevige pieken vormen. Dit kun je checken door de kom meer dan 90 ° schuin, of zelfs ondersteboven, te houden. Je mag overigens best wat geduld opbrengen, de aquafaba heeft een stuk langer nodig om stijf te worden dan gewoon eiwit.

Pak nu een rubberen spatel en schep voorzichtig de gesmolten kookchocolade erbij. Verdeel de chocolademousse nu over vier glazen en zet minstens vijf uur in de koelkast. Garneer met wat gemalen pistachenootjes of een scheutje whisky. ​

Eet smakelijk!

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email