Ottolenghi:’In onze winkels wordt het gebak ‘chocoladetaart om mee naar huis te nemen’ genoemd. De reden is dat we een kleiner taartje maken (zoals op de foto te zien is) dat na de maaltijd met vier personen gedeeld kan worden. Deze naam geldt ook voor het recept voor onze grote versie. De taart is zo goed te bewaren dat onze klanten vaak een hele taart mee naar huis nemen, zelfs al zijn er in eerste instantie slechts vier personen aanwezig.

Dit recept verscheen voor het eerst in een artikel over Helen Goh (Ottolenghi’s co auteur in Sweet) in de tijd dat ze een café in Melbourne had, the Mortar & Pestle. Het artikel had als kop ‘De beste chocoladetaart ter wereld’, wat best angstaanjagend voor Helen was. Hoe hoger de verwachtingen, hoe moeilijker het is. De taart heeft echter al deze jaren de tand des tijds doorstaan.

Lees alles over ‘Sweet’ en ontdek nog twee recepten! |  klik hier!

Er zouden eigenlijk vele namen geschikt zijn voor dit recept: misschien wel ‘gemakkelijkste taart ter wereld’, omdat er niet veel meer nodig is dan een grote kom om het beslag in te maken. Of ‘meest veelzijdige taart’, vanwege het feit dat hij ongeglazuurd geserveerd kan worden, of alleen licht bestoven met cacaopoeder, of tot in de puntjes gegarneerd zoals we hier hebben gedaan met een dunne laag chocoladeganache, en geserveerd met een mascarponecrème met espresso en kaneel.’

Chocoladetaart-Ottolenghi

De beste én gemakkelijkste chocoladetaart ter wereld 😋

voor 12 personen

 • 250 g boter, op kamertemperatuur in blokjes van 2 cm, plus extra om in te vetten
 • 200 g pure kookchocolade (70% cacaobestanddelen), in blokjes van 2 cm
 • 1½ theel. instantkoffiekorrels, opgelost in 350 ml kokend water
 • 250 g fijne kristalsuiker
 • 2 grote eieren, losgeklopt
 • 2 theel. vanille-extract
 • 240 g zelfrijzend bakmeel
 • 30 g Dutch-processed cacaopoeder, plus 1½ theel. extra om te bestuiven
 • ¼ theel. zout

Chocoladeganache
(=optioneel)

 • 200 g pure chocolade (70% cacaobestanddelen), in blokjes van 2 cm
 • 200 ml slagroom
 • 1 eetl. golden syrup
 • 1 eetl. zachte boter
 • mascarponecrème met espresso en kaneel (naar keuze)
 • 375 ml slagroom
 • 190 g mascarpone
 • het merg uit ½ vanillestokje
 • 2½ theel. fijngemalen espressokoffie
 • ¾ theel. gemalen kaneel
 • 2½ eetl. poedersuiker

Verhit de oven tot 150 °C. Vet een ronde taartvorm van 23 cm doorsnee in en bekleed hem met bakpapier. Zet opzij.

De chocoladetaart

Doe de boter, de chocolade en de hete koffie in een grote vuurvaste kom en klop tot alles gesmolten, vermengd en glad is. Klop met de hand de suiker door het mengsel tot hij is opgelost. Voeg de eieren en de vanille toe en klop weer tot alles vermengd en glad is. Zeef het bakmeel met het cacaopoeder en het zout in een kom en klop dit mengsel door de chocolademassa. Het beslag is vloeibaar, maar wees niet bang dat u iets vergeten bent: het hoort zo te zijn. Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en bak de taart 60 minuten in de oven of tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt, of met wat net droog kruim. Op de bovenkant is een korst ontstaan die enigszins kan barsten, maar ook dat is de verwachting. Laat de taart 20 minuten afkoelen voor u hem uit de vorm haalt en zet opzij om hem volledig koud te laten worden.

chocoladetaart

De Ganache

1) Doe voor de ganache de blokjes chocolade in een keukenmachine, maal alles fijn en zet opzij.
Doe de slagroom en de golden syrup in een kleine pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Neem de pan zodra er belletjes ontstaan – vlak voor het mengsel aan de kook komt – van het vuur. Schakel de keukenmachine weer in met de chocolade er nog in en voeg al mixend de hete room in een geleidelijk stroompje toe. Mix nog circa 10 seconden en doe de boter erbij. Blijf mixen tot het een glanzende, gladde ganache is.

of 2) U kunt de ganache ook met de hand maken: kijk of de chocolade vrij fijn is gehakt voor u de room en de golden syrup aan de kook brengt en het mengsel over de chocolade giet. Roer alles met een houten lepel door elkaar tot de chocolade vrijwel gesmolten is, en doe de boter erbij. Roer weer tot de ganache glanst.

Schep de ganache, of hij nu in de machine of met de hand is gemaakt, met een spatel in een kom en dek hem af met plasticfolie; de folie moet direct op de ganache liggen. Zet de kom opzij tot de ganache stevig genoeg naar wens is en glazuur de taart ermee: giet de ganache als u de taart met een dunne laag wilt bedekken nog vloeibaar over de bovenkant zodat het een gelijkmatige, lichte en glanzende laag wordt. Laat de ganache voor een dikker glazuur dat u kunt uitsmeren bij kamertemperatuur circa 2 uur opstijven voor u hem met een spatel of mes aanbrengt.

Mascarponecrème

Doe voor de mascarponecrème met espresso en kaneel alle ingrediënten in de kom van een standmixer met garde. Klop 1-2 minuten tot de room in zachte pieken blijft staan.
Verdeel de chocoladetaart over de borden en schep de mascarponecrème ernaast.

Bewaren?

De ganache kan maximaal 3 dagen bij kamertemperatuur worden bewaard, op voorwaarde dat het niet te warm is, of zet hem maximaal 2 weken in de koelkast. U kunt hem ook invriezen, hoewel de glans na het ontdooien wel minder is. De chocoladetaart kan met of zonder glazuur 4-5 dagen in een goed gesloten trommel worden bewaard.