Chocolate chip cookies maak je voortaan zelf [recept]

David
David

Chocolate chip cookies, een goed en makkelijk recept voor deze ultieme lekkernij ontbrak misschien nog in jouw repertoire. Tot nu toe dan, want met dit recept kan je scoren!

Deze chocolate chip cookies zijn heerlijk smeuïg en hebben een lekker krokant randje. Kortom, ze zijn onweerstaanbaar en ze zijn supermakkelijk om te maken. 

We begeleiden je stap voor stap, laten zien waar je op moet letten én geven je nog een aantal variatietips.

Lees dus snel verder voor de allerlekkerste chocolate chip cookies! Toch zin in andere koekjes? Hier vind je alle recepten om koekjes te bakken bij elkaar. 

cookies

Recept | chocolate chip cookies

Snack | ongeveer 35 stuks
Ingrediënten
  • 227 gram gezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 220 gram lichtbruine suiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 grote eieren
  • 360 gram bloem
  • 1 theelepel baksoda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½  theelepel zout
  • 350 gram chocolade (gehakt, stukken van ongeveer 0,5 cm)

Zo maak je chocolate chip cookies

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 2

Meng de bloem, soda, zout en bakpoeder in een kom. Klop in een andere kom de boter en suikers tot ze goed gemengd zijn.

Stap 3

Voeg de eieren en het vanille-extract aan de boter toe en klop alles tot het luchtig is. Meng de droge ingrediënten erdoor. Voeg de chocolade toe.

Stap 4

Rol ongeveer 2 eetlepels deeg tot een balletje en verdeel deze balletjes gelijkmatig over de bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit. 

Als het deeg te zacht is om met de hand te rollen kun je twee lepels gebruiken of het deeg even in de koelkast zetten. De vorm van het balletje is niet echt van belang, zorg er wel voor dat het balletje niet breder is dan hoog.

Stap 5

Bak de cookies 8-10 minuten in de hete oven. Zorg dat je de cookies niet te lang bakt. Haal ze na de baktijd uit de oven, zelfs als ze nog een beetje zacht zijn. De buitenkant wordt knapperiger tijdens het afkoelen. De zachtere binnenkant maakt de cookies juist zo lekker.

Stap 6

Laat de cookies nog 2 minuten op de hete bakplaat liggen. Laat ze dan afkoelen.

Variatietips

  • Maak je chocolate chip cookies met de kinderen op een regenachtige zondagmiddag? Voeg wat smarties of m&m’s toe voor wat kleur.
  • Pinda’s, noten en rozijnen zijn een heerlijke toevoeging in chocolate chip cookies.
  • Je kunt de stukjes chocolade vervangen door karamelblokjes of een kleingesneden stroopwafel. Gebruik dan wel een wat minder suiker.
  • Voeg wat cacaopoeder toe aan het deeg en vervang de chocolade gedeeltelijk door stukjes witte chocolade.
  • Eet het ongebakken deeg met vanille-ijs. Zo maak je je eigen ‘Ben & Jerry’s’.
cookies4

7 tips voor de beste chocolate chip cookies

Dit recept is supermakkelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

#1 Zachte boter

Zorg dat de boter zacht is. Hierdoor mengen de ingrediënten makkelijker en zakt het deeg mooi in als je de cookies bakt.

#2 Weeg nauwkeurig je ingrediënten

Bij bakken is het enorm belangrijk dat je alles nauwkeurig afweegt. Bij deze cookies is dit niet anders.

#3 Veel chocolade 

Gebruik VEEL chocolade….. Ja, dat lijkt me logisch, toch?

#4 Bak je koekjes niet te lang 

Bak de cookies niet te lang. Goede chocolate chip cookies zijn niet door en door krokant, maar lekker een beetje ‘chewy’ vanbinnen.  

#5 Let op de temperatuur van de oven

Zorg dat de oven de juiste temperatuur heeft. Te heet of niet heet genoeg, dit kan invloed hebben op dikte van de cookies.

Met een thermometer weet je zeker dat de oven de juiste temperatuur heeft.

#6 Ingrediënten op kamertemperatuur 

Zorg dat al de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als je deeg te koud is loopt het niet goed uit en als het te warm is worden de cookies te plat. Je kunt dit compenseren door het deeg te koelen voor je de cookies bakt of door de balletjes wat hoger te maken.

#7 Mix het deeg niet te lang 

Mix het deeg niet te lang. Door de wrijving warmt het deeg op en loopt het te veel uit tijdens het bakken.  

cookies2

Hoe bewaar je chocolate chip cookies?

Laten we eerlijk zijn. Vers zijn chocolate chip cookies het allerlekkerst, maar als je de zelfbeheersing hebt om niet alle cookies op te eten en je er een paar wilt bewaren, doe dit dat in een afsluitbare bak als ze volledig zijn afgekoeld. Zo blijven ze zeker een week lekker.

Interessanter is het om het deeg in te vriezen. Leg de balletjes op een bord op dienblad en vries ze aan, zodat ze hard zijn. Dan doe je ze in een afsluitbare bak of ziploc-zakje. Laat de balletjes minstens een halfuurtje op de bakplaat ontdooien voordat je ze gaat bakken.

‘Cookie dough’ kun je maximaal 2 weken in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Chocolate chip cookies maak je voortaan zelf [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?