Zelf churros maken is een eitje met dit heerlijke en originele recept. Maak ze zoet of maak ze hartig. Eet ze met geraspte kaas of fantastische Spaanse chocoladesiroop. Je vindt het allemaal hier.
Maar opgelet, dit zonnige toetje is best een beetje verslavend⦠Vamos a la cocina, pues!
βChurros caseros – Spaanse huisgemaakte zoete churros
βSnack | 4 tot 6 porties
βIngrediΓ«nten:
- 200 ml water
- 50 gr boter
- één mespunt zout
- 20 gr suiker
- 125 gr bloem
- één ei
- één tl vanille
- rijstolie om in te frituren
- kaneelpoeder
- βsuiker
βEmpezamos!
Neem een soeppan uit je keukenkast. Zet deze op middelhoog vuur. Doe het water, de boter, het zout en de suiker in de pan en roer de ingrediΓ«nten goed door elkaar. Breng het mengsel al roerend aan de kook.
Zodra dit is gebeurd, doe je beetje voor beetje de bloem erbij. Blijf goed roeren met een houten lepel of spatel, zodat de bloem niet gaat klonteren. Na verloop van tijd ontstaat een mooi gemengde massa.
Als het beslag niet meer blijft plakken aan de pan, dan is het klaar voor gebruik. Temper de warmtebron en kneed een ronde bal van het beslag. Laat de bal even 5 minuutjes afkoelen.
Doe de bal in een beslagkom en kneed deze los. Voeg het ei en de vanillepoeder toe en kneed de ingrediΓ«nten door elkaar. Je kunt ook een elektrische keukenmixer gebruiken; het beslag is hier nog dun genoeg voor.
Neem een spuitzak, deze is verkrijgbaar bij de betere huishoudwinkel, en doe daar het beslag in. Voor echte traditionele churros gebruik je een spuitmondje in de vorm van een ster. Het heeft invloed op de smaak en het ziet er veel mooier uit. Zet de spuitzak, met het beslag er in, eventjes opzij.
Pak een wok of hapjespan en vul deze met een laagje rijstolie van ongeveer 5 tot 6 cm diep. Breng deze op temperatuur, want hierin ga je de churros frituren. De ideale frituurtemperatuur voor dit Spaanse hapje is 180 Β°Celsius.
Terwijl de olie op temperatuur komt, meng je wat eetlepels suiker met een beetje kaneelpoeder in een diep bord. Zet het bord apart.
Als de olie heet genoeg is, pak je de spuitzak. Spuit het beslag direct in de hete olie. Elke churro moet ongeveer 15 cm lang zijn. Frituur niet meer dan 4 churros per keer, anders koelt de olie teveel af. Frituur de churros al draaiende tot ze goudbruin zijn.
Als de churros gaar zijn, laat ze dan even uitlekkenen op een bordje met keukenpapier. Draai de churros door het suiker-kaneelmengsel, zodat ze een lekker zoet jasje krijgen. Laat ze eventjes afkoelen totdat je deze heerlijke churros lauwwarm kunt serveren.
Deze churros zijn perfect als snack tussendoor of als zoet toetje na bijvoorbeeld paella. Een zelfgemaakte chocoladesaus is perfect voor bij deze churros. Hoe je die maakt lees je hieronder!
βSalsa de chocolate – Chocoladesaus
βSaus | EΓ©n kommetje
IngrediΓ«nten:
- 240 ml water
- ΒΎ kop suiker
- Β½ kop cacaopoeder
- βéén tl vanille
- mespunt zout
βEl paso final!
Pak een sauspan, of een andere kleine pan, en zet deze op middelhoog vuur. Doe het water, de suiker, de cacaopoeder en het mespuntje zout in de pan. Roer de ingrediΓ«nten door elkaar tot de suiker volledig is opgelost. Laat de chocoladesaus langzaam warm worden tot deze siropig wordt.
TIP: Meng een eetlepel maizena in een kopje water en voeg deze toe aan het sausmengsel. Je sausje dikt daardoor sneller en beter in. Zo ben je verzekerd van een goeie lekkere saus, die aan je churros blijft plakken.
Haal het pannetje van het vuur en roer de theelepel vanillepoeder door de saus. Laat eventjes afkoelen en deze overheerlijke saus is klaar voor je churros. Schenk βm over je churros of gebruik als dipsaus. Mnom!
βChurros salados – Hartige en zoute churros
βSnack | 4 tot 6 porties
IngrediΓ«nten:
- 250 gr bloem
- 150 ml melk
- 160 ml water
- 10 gr boter
- 2 geperste teentjes knoflook
- 2 el fijngehakte peterselie
Voor de afwerking:
- β100 gr gruyere(geraspte Parmezaan of Emmentaler mag ook)
βVengamos!
Neem een grote pan en doe daarin de melk, het water, de boter, de geperste knoflook en fijngehakte peterselie. Roer de ingrediΓ«nten door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Voeg het zout toe en doe al roerende, beetje voor beetje, de bloem in de pan. Haal de pan van de warmtebron en laat afkoelen. Schenk het beslag in een spuitzak (ook nu het liefste met een mondje in de vorm van een ster). Maak de churros zoals beschreven in het recept hierboven.
Je zou voor deze churros een kaassaus kunnen maken. Maar het is net zo lekker en vooral makkelijk om geraspte kaas over de nog warme churros te strooien. Gebruik hiervoor Gruyere, Parmezaan of Emmentaler. RiquΓsimos, estes churros!