Ontdekken | De favorieten van culinair auteur Cijn Prins

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Afgelopen maand kwam Zeelust uit. Deze culinaire kustgids vol luxe visrestaurants, hippe strandtenten, ambachtelijke visboeren, bakkers en chocoladekunstenaars werd samengesteld door Jonah Freud en dochter Cijn Prins. Jonah ken je misschien van haar kookboekhandel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam, of van haar column in het Parool. Dochter Cijn erfde de culinaire voorliefde van haar moeder. Samen brachten ze al eerder Heerlijk Amsterdam uit. Tijd om kennis te maken met deze jonge garde: Cijn Prins!

One to watch: Culinair journalist Cijn Prins

Cijn Prins staat tijdens de boekpresentatie van Zeelust telkens een beetje achteraan. Bescheiden, beschouwend, misschien zelfs een beetje verlegen. Pas als de hele delegatie van journalisten, bloggers en andere belangstellende de visafslag van voren tot achteren hebben gezien en iedereen z’n tweede bakkie binnen heeft, stapt ze in de schijnwerpers om haar boek te presenteren. Haar terughoudende voorkomen kan met het vroege tijdstip te maken hebben (zelf ben ik ook niet echt op mijn best in grote groepen om 07:45 uur), maar de vissen en de vissers van IJmuiden wachten nu eenmaal op niemand. Hoe dan ook, ik vind het een verademing tussen al die zelfbewuste auteurs. Fijn!

ZEELUST-SCHEVENINGEN-53

Cijn woont met een aantal huisgenoten, twee kippen en Pur de Poes in Amsterdam. Samen met haar moeder werkte ze zoals gezegd al eerder aan een culinaire gids en dat beviel goed. Na het verzoek van de uitgever besloten de dames zich op de Nederlandse kust te storten. ‘We zijn allebei dol op het strand en water’. Duidelijk.

De favorieten van Cijn

over eten en drinken

 • Lievelingskostjes
  Dingen die ik elke dag zou kunnen eten zijn, rijstwafel met smeerkaas, brood met gerookte zalm en avocado, en aardappelgratin.
 • Lievelingswijn
  Ik hou erg van wijn drinken, maar ik heb er niet zoveel verstand van. Meestal ga ik toch voor Sauvignon Blanc. Daarvan weet ik dat ik het lekker vind en dat-ie bij alles goed past.
 • Favoriete vis
  Ik ben dus gek op gerookte zalm, maar ook op andere gerookte vis, zoals makreel en paling. Maar een tongetje in de bloem.. en dan gebakken in boter is ook een favoriet.
 • Favoriete terras
  In Amsterdam is dat het terras van Café Restaurant Amsterdam, vol mooie bloemen. Tevens het eerste rookvrije terras van Amsterdam, wat ik heel jammer vind, maar ook goed. Uit Zeelust wil ik Imko’s noemen voor een luxere uitspatting, (want die hebben een zwembad op het terras!) en verder ongeveer elke strandtent. Uitzicht op zee is het mooiste wat er bestaat.
Benieuwd naar de wijnkaart van Imko’s? Zijn vrouw én wijnvrouw bij uitstek Cathy verklapt haar beste witte zomer en lentewijnen van dit moment — Topsommeliers delen hun favoriete lentewijnen!

Zeelust-Katwijk-Strand

 • Favoriete stranddag
  Een combi van zwemmen, lezen, voetbal en Pikpok spelen. En dan eindigen met wijn drinken en mosselen met friet eten.
 • Favoriete kookboek 
  Dat is natuurlijk een onmogelijke vraag aan de dochter van een kookboekenhandelaar. 😉  Ik maak tegenwoordig veel gebruik van de ‘Bijbelserie‘, vooral De Groentebijbel van Mari Maris. En een kookboek wat altijd in mijn top drie staat is Het Griezelkookboek van Roald Dahl.
 • Met wie ga je het liefste uit eten
  Ik heb een paar goeie vrienden met wie ik uren aan tafel kan zitten, met veel eten en wijn. Dat vind ik een van de leukste dingen die er zijn.
  Met ons gezin gaan we heel af en toe heel chique of bijzonder uit eten, wat een keer per jaar ook te gek is! Bijvoorbeeld bij het Rijks of Taiko.
  Voor al die andere avonden ga ik graag naar Cafe Restaurant Amsterdam, Café ‘t Blaauwhooft of Viscafé de Gouden Hoek, een van de leukste visrestaurants van Amsterdam.
 • Wat lust je niet
  Rauwe ui, kaas, kappertjes en melk- en witte chocolade.
 • Noem één plek uit je boek waar we zéker heen moeten 
  Toch De Vierbannen in Bruinisse, een waanzinnige plek met waanzinnig eten.
 • Favoriete ijsje 
  Drie bolletjes met sinaasappel-champagne, straciatella en tijdens mijn tocht voor het boek heb ik trekdropijs ontdekt. Ook heel erg lekker.
 • Favoriete ijssalon aan de Nederlandse kust
  Rosaria’s ijs in Egmond aan Zee. Heel lekker ijs uit een familiebedrijf. En ik mocht er m’n eigen ijsje scheppen!
Lees ook: Ontdekken | Dit zijn de allerbeste ijssalons aan de Nederlandse kust

ZEELUST-JULIANADORP

Foto’s van Coco Duivenvoorde

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?